15. maj 2018.

Distributeri u Hrvatskoj ukidaju RTS, možda to urade i u BiH

Posle zahteva RTS-a distributerima u regionu za višestruko povećanje naknada za emitovanje programa u inostranstvu, jedan broj distributera u Hrvatskoj počeo je sa ukidanjem emitovanja programa nacionalnog Javnog servisa Srbije, piše N1.

Slično bi mogli da urade i distributeri u Bosni i Hercegovini.

U Klubu novinara u Banjaluci smatraju da javni servisi u osnovi ne treba da budu usmereni na komercijalno delovanje, već da zastupaju javne interese građana.

Informativni i zabavni program, domaće serije, te sport na RTS-u prate i građani Bosne i Hercegovine, navodi N1.

„Pa bila je ona Kraljevina Nemanjića, to sam gledala i jutarnji ponekad pogledam“.

„Vesti ponekad pogledam“.

„RTS1 najviše gledam zato što daju široke vesti. Interesuju me sve vesti“.

„Utakmice gledam, gledam vesti, gledam događaje“.

Da bi građani BiH i Crnoj Gori mogli gledati Javni servis Srbije, RTS od operatora traži 0,09 evra po korisniku. U ostalim zemljama čak pola evra, što je 27 puta veća cena od one koju javni servisi prosečno naplaćuju za emitovanje svojih programa u inostranstvu.

United Group, koja distribuira programe RTS -a u zemljama regiona i širom sveta, saopštava da je novi cenovnik ovog javnog servisa neprihvatljiv.

„Naše razumevanje je da su naknade za javne medijske servise koncipirane po principu najveće moguće dostupnosti kako bi što veći broj pripadnika konkretne nacionalne zajednice‚ na koje je usmeren Javni servis, imao mogućnost da se informiše o najbitnijim događajima matičnih država svog porekla. Isto tako, mišljenja smo da naknade koje naplaćuje RTS treba da budu koncipirane po istom principu“, kaže potpredsednica United Group Dragica Pilipović Chaffey, prenosi N1.

Za emitovanje BBC-a United Group plaća 0,0052 evra po pretplatniku, što je 96 puta manje od cene koju traži RTS.

Zbog visokoih cena RTS je nestao iz ponude pojedinih operatera u Hrvatskoj, a to bi se moglo dogoditi i u Bosni i Hercegovini.

„Nadam se da će se to prevazići jer mislim da zbog nekog našeg dobrog života na ovim prostorima bi bilo dobro da imamo mogućnosti da gledamo sve programe iz svih delova nekadašnje Jugoslavije jer možda samo tako možemo doći do neke objektivne priče, do istine“, smatra Dejan Garić iz SPKD „Prosveta“ Sarajevo.

Ukoliko bi operateri zbog poskupljenja odustali od RTS-a, građani bi ostali uskraćeni za važne informacije, smatra predsednik Kluba novinara Banjaluka Siniša Vukelić.

„Mislim da ovde ljude, posebno u Republici Srpskoj, zaista zanima šta se dešava u Srbiji kao matici kako se to i predstavlja u političkom smislu. Kakve su političke, ekonomske prilike i to je važno za poslovne ljude u BiH jer je veliki obim spoljnotrgovinske razmene sa Srbijom“, kaže on.

Vukelić ističe da javni servisi uopštno ne bi trebali biti usmereni prvenstveno na komercijalno delovanje već da zastupaju interese države i svojih građana u smislu promovisanja privrede, ekonomije, turizma.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend