15. maj 2018.

Budimir Ničić: Institucije na Kosovu da ubistva i progone novinara tretiraju posebno

“Najgore je kada novinari prestanu da pričaju o svojim žrtvama-onda je kraj svega. Srećom, kod nas na Kosovu to nije slučaj. Pričaćemo, pitaćemo i nastavićemo potragu sve dok institucije ne budu počele da ubistva, napade i progone novinara tretiraju posebno”, rekao je predsednik Udruženja novinara Srbije (UNS) na Kosovu Budimir Ničić na “Medijskoj konferenciji Jugoistočne Evrope” održanoj 10. i 11. maja u Strugi u Makedoniji.

“U toj borbi smo zajedno sa kolegama iz Asocijacije novinara Kosova i delimo isti cilj–hoćemo da znamo šta se desilo sa našim kolegama, hoćemo da vinovnici odgovaraju za svoja nedela”, rekao je Ničić i podsetio da je u periodu od 1998. godine do 2005. godine na Kosovu oteto i ubijeno 15-oro novinara i da je samo jedan slučaj rasvetljen.

Predsednik UNS-a na Kosovu je ukazao i na težak ekonomski položaj srpskih medija i novinara.

„Imamo nekoliko medija koji se finansiraju iz srpskog i kosovskog budžeta, dok ostali opstaju kroz projektno finansiranje, koje obično traje nekoliko meseci. Dakle, projektno finansiranje daje mogućnost medijima samo da opstanu na papiru i na broju, a nikako mogućnost za dalji razvoj i napredovanje”.

Poseban problem srpskih novinara, istako je Ničić je pravo na upotrebu srpskog jezika.

„Situacija se poboljšala poslednjih godina, ali još uvek imamo brojne događaje koje organizuju institucije gde nemamo prevod na srpski jezik”, rekao je Ničić.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend