20. maj 2017.

„Godinu dana bezakonja i ponižavanja novinara i novinarstva na RTV-u“

Godinu dana posle "blickriga", odnosno ekspresne postizborne političke čistke nepodobnih urednika i novinara na Javnom servisu Vojvodine, novinarska i medijska udruženja u današnjem saopštenju konstatuju da se stanje u ovoj medijskoj kući neprestano pogoršava, da u njoj vladaju bezakonje i voluntarizam i da se ponižavaju i novinari i novinarstvo, pa i zdrav razum.

rtv-radio-televizija-vojvodine-mediji-jpg_660x330„Ovom kućom upravljaju partijski kadrovi više nego skromnih stručnih kapaciteta, koji i ne kriju da ne prave razliku između jednopartijskog državnog javnog informativnog preduzeća i javnog medijskog servisa, i od kojih su neki dugo već u v.d. stanju. Naime, još uvek, bez ikakvog obrazloženja – protivno zakonitosti postupka i ugrožavajući prava građana – nisu okončani konkursi za programskog direktora i glavnog i odgovornog urednika koji su raspisani pre godinu dana, i pored činjenice da su se na njega javile osobe koje ispunjavaju uslove za te pozicije“, kaže se u saopštenju novinskih i medijskih udruženja koje su potpisali NUNS, NDNV, ANEM, Lokal pres i AOM.

Udruženja podsećaju da je „blickrigu“ prethodila protivzakonita smena dotadašnjeg programskog direktora RTV-a Slobodana Arežine i da se pred novosadskim sudom vodi spor po njegovoj tužbi protiv ovog javnog servisa.

U međuvremenu, kaže se u saopštenju, rukovodstvo RTV-a je nastavilo da otpušta, ponižava i marginalizuje najbolje novinare – one koji su doprineli da ova medijska kuća doživi snažan profesionalni uspon, u periodu od 2011. do maja 2016. godine – a na njihova mesta dovodi nestručne naprednjačke kadrove.

Logična posledica toga, smatraju udruženja, je drastičan pad kvaliteta programa i njegove gledanosti, kao i – dramatičnog gubitka poverenja građana, koja tvrde da menadžment ove kuće ozbiljno ugrožava i radna prava zaposlenih, između ostalog i odbijajući da im produžava ugovore, i zapošljavajući ih „na lizing“ preko raznoraznih agencija.

Novinarska i medijska udruženja smatraju da je, pored osione vlasti, za stanje na RTV-u najodgovorniji Savet REM-a koji je u Upravni odbor Javnog servisa Vojvodine izabrao ljude čiji se jedini „kvalitet“ ogleda u političkom poslušništvu, a ne treba zaboraviti da se neki od njih nalaze i u veoma ozbiljnom sukobu interesa. Događaji na RTV-u jedan su od argumenata u nizu koji svedoče da je neophodno da celokupan Savet REM-a podnese ostavke, odnosno da je pod hitno potrebno napraviti diskontinuitet u radu ove osramoćene institucije.

„Jedino dobro što je proizašlo iz političkih smena na RTV-u jeste javni protest novinara i građana, odnosno njihova međusobna solidarnost i borba za medijske slobode, koja je oličena u Pokretu Podrži RTV. Novinarska i medijska udruženja pružaju punu podršku delovanju ovog Pokreta i njegovim potpuno legitimnim zahtevima“, kaže se u saopštenju Nezavisnog udruženja novinara Srbije, Nezavisnog društva novinara Vojvodine, Asocijacije nezavisnih elektronskih medija,  Asocijacije lokalnih nezavisnih medija Lokal pres i
Asocijacije onlajn medija.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje definisan je Zakonom o javnom informisanju, koji u članu 38. kaže: „Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo“. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.

Send this to a friend