10. dec 2019.

Nesebična pomoć Ministarstva i Opštine Novi Kneževac u vaskrsavanju medija Radoice Milosavljevića

Centar za informisanje Novi Kneževac, koji je za 480 evra svojevremeno kupio kruševački biznismen Radoica Milosavljević, ponovo radi. I ne samo da radi već je za proteklih godinu dana na medijskim konkursima inkasirao oko 24.900 evra

Radoica Milosavljević (foto: Youtube screenshot)

Kada je Radoica Milosavljević za bagatelu kupio Centar za informisanje Novi Kneževac, malo ko je verovao u njegove reči da u „informativnom, ali i poslovnom, odnosno finansijskom smislu, ova kuća ima perspektivu“.

Ono što je Milosavljević tada tvrdio, pokazalo se, međutim, kao istina – barem ako se uporedi visina sredstava koja su u kupovinu uložena sa novcima koje je tokom poslednjih godinu dana Centar za informisanje Novi Kneževac dobio na konkursima za sufinansiranje medijskih sadržaja od javnog interesa. Tako je na svaki evro koji je uložio zaradio 50.

Trećina novca za tek oživeli medij

Centar za informisanje Novi Kneževac u momentu privatizacije bio je izdavač dvonedeljnika Novokneževačke novine. U okviru ove medijske kuće funkcionisao je i kablovski kanal.

U avgustu 2015. godine Centar za informisanje Novi Kneževac prodat je kruševačkom biznismenu Radoici Milosavljeviću za 480 evra. Milosavljević nije štedeo prilikom licitacije, pošto je više nego udvostručio početnu cenu od 235 evra, po kojoj se ovaj medij prodavao.

Od tada je ova firma sporadično spominjana u različitim izveštajima medijskih organizacija – kao medij kupljen za jeftine pare i koji više ne funkcioniše.

Naime, poslednji broj Novokneževačkih novina izašao je neposredno nakon privatizacije. Zaposleni (njih sedmoro) već ranije su uzeli otpremnine. Ni kablovski kanal više nije funkcionisao. Prostor u kom je bila redakcija, inače vlasništvo Opštine, ostao je zamandaljen.

Tako je bilo sve do oktobra prošle godine, kada je u Agenciji za privredne registre pod brojem IN000743 registrovan portal CINK Novi Kneževac. Od tog momenta kreće ponovni uspon medijske kuće, na koju je, u međuvremenu, javnost već zaboravila.

Samo dva meseca po osnivanju, portal Centra za informisanje Novi Kneževac na opštinskom konkursu dobija 936.000 dinara. U pitanju je pojedinačno najveći iznos, odnosno trećina raspodeljenog novca

Samo dva meseca kasnije novoosnovani portal Centra za informisanje Novi Kneževac na opštinskom konkursu dobija 936.000 dinara za projekat „Različitosti koje spajaju“. U pitanju je pojedinačno najveći iznos dodeljen na ovom konkursu, pritom i trećina ukupnih sredstava koja su tom prilikom raspodeljena.

U maju 2019. godine Opština Novi Kneževac raspisuje novi konkurs na kom portal CINK dobija 990.000 dinara za projekat „Mladi u Novom Kneževcu – od školske klupe do prvog posla“.

Ni na konkursima Ministarstva kulture i informisanja novokneževački portal ne prolazi loše. Za dva projekta dobija ukupno 1.000.000 dinara – za projekat „Moje gazdinstvo – Moj biznis“ 600.000 dinara i 400.000 dinara za projekat „Ključni problemi u socijalno-ekonomskoj integraciji – Roma Majbare problemija ano socio-ekonomsko integracija e Romendi“.

Tako je Centar za informisanje Novi Kneževac za realizaciju četiri projekta za desetak meseci dobio oko 24.900 evra.

Ko i kako ove projekte realizuje, međutim, nije jednostavno dokučiti.

U Agenciji za privredne registre Centar za informisanje Novi Kneževac vodi se kao „mikro pravno lice bez zaposlenih“.

U Registru medija je kao odgovorni urednik, ujedno i v. d. direktora naveden Đorđe Kovačević. Uz malo upoređivanja podataka iz baza APR-a lako je zaključiti da je u pitanju čovek koji, pored CINK-a, kao direktor vodi i Radio-televiziju Kruševac – još jedan od medija u vlasništvu Radoice Milosavljevića.

Na sajtu CINK-a nema impresuma, samim tim ni podataka o eventualno angažovanim novinarima i saradnicima. Novinari Cenzolovke su u više navrata pokušali da stupe u kontakt sa Đorđem Kovačevićem, ali se on nije javljao ni na mobilni ni na poruke ostavljene redakciji Radio-televizije Kruševac.

Samim tim nismo, između ostalog, uspeli da dođemo do zvaničnih informacija na koji način je organizovana redakcija u Novom Kneževcu, koju Kovačević vodi „na daljinu“.

Iz drugih izvora, doduše nezvanično, uspeli smo da saznamo da na portalu radi jedna novinarka iz Novog Kneževca, kao i još jedan novinar, te da je od pre nekoliko meseci i prostor redakcije ponovo u funkciji.

A gde su tekstovi?

Na sajtu www.cink.co.rs nema tekstova realizovanih u okviru tri tekuća projekta za koje je ova medijska kuća dobila sredstva iz opštinskog budžeta i budžeta Ministarstva kulture i informisanja.

U momentu pisanja ovog teksta, u rubrici Projekti objavljeno je šest tekstova realizovanih u okviru projekta „Različitosti koje spajaju: Multikulturalizam – etničke i kulturne raznolikosti kao bogatstvo zajednice“.

Doduše, i za dovršavanje ostalih projekata preostala je još koja sedmica, pa ne treba žuriti sa zaključkom da u rubrici Projekti neće do 31. decembra osvanuti tekstovi iz preostala tri projekta.

Ono što se u ovom momentu svakako može zaključiti jeste da u CINK-u imaju velike planove. Krajem novembra na Fejsbuk profilu ovog medija redakcija se čitaocima pohvalila sledećom rečenicom: „Uskoro ćemo vam se javljati iz našeg TV studija“.

Samo nekoliko dana kasnije, 3. decembra, objavljena je i fotografija sa snimanja prvog izdanja emisije „Novokneževački objektiv“. A u prvoj emisiji gost je prvi čovek Novog Kneževca – predsednik Opštine Radovan Uverić. Koliko će novinarska pitanja biti oštra, nije teško pretpostaviti.

Ovaj tekst nastao je u okviru projekta „Javni novac za javni interes“, koji sprovode BIRN, NUNS i SĆF, a finansira Evropska unija. Stavovi izrečeni u ovom tekstu predstavljaju stavove autora i ne odslikavaju stavove EU

#EU ZA TEBE
SLAVKO ćURUVIJA FONDACIJA

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend