19. maj 2017.

Pančevo: Milionski iznosi režimskim medijima

Komisija podržala i projekte čiji predlagači imaju izrečenu meru Saveta za štampu

Osam dana pre isteka zakonskog roka za donošenje odluke o raspodeli novca u okviru pančevačkog Konkursa za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanje u 2017. godini, gradonačelnik je doneo odluku da Grad podrži 18 projekta, teških 14.880.000 dinara. Prema Privilniku o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja Stav 6, član 24 odluka o raspodeli sredstava donosi se 90 dana od zaključenja konkursa.

Konkurs je zatvoren 20. februara, a gradonačelnik je rešenje o raspodeli sredstava potpisao 12. maja, dok je konkursna komisija formirana još 7. marta. Rezultati konkursa objavljeni su u sredu, 17. maja, na sajtu Grada Pančeva.

Komisiju su činili: Vladimir Jovanović, predsednik, Ferenc Berček zamenik predsednika i Radojica Mali, član.

Najviše novca dobilo je preduzeće „Brifing Banat“ DOO iz Pančeva, u čijem je vlasništvu portal www.južnibanat.rs, za projekat pod nazivom „Budimo informisani“, u iznosu od četiri miliona dinara. Ovaj prorežimski medij već je dobio milion dinara rešenjem gradonačelnika od 31. oktobra 2016. godine na ime pojedinačnih davanja.

Milionske iznose dobili su i Preduzeće za radiodifuziju i komunikacije „BUS” iz Kovina – 2,4 miliona dinara za projekat „Moj komšija”, DOO „Evršac group“ iz Vršca – 1,5 miliona dinara,(portal www.evrsac.rs) za projekat „Učešće građana u javnom informisanju -interes građanskog društva 2″, „Pančevac“ – 1,5 miliona (koji je prošle godine dobio pet miliona) i „Srbija danas“ doo i „Info IT media“ DOO iz Beograda po milion dinara.

Portal „013 info” koji je prošle godine iz gradskog budžeta dobio 2,5 miliona ove godine će moći da računa na skromnih 400.000 dinara.

Konkursna komisija podržala je i projekte čiji predlagači imaju izrečenu meru Saveta za štampu, a to su: „Info IT media“ DOO Beograd, „Medijska mreža“ DOO Stari grad i „Pančevac“.

U obrazloženju stoji da je Komisija „uzela u obzir izrečene mere Saveta za štampu aplikantu, ali je prevagnulo mišljenje među članovima komisije da je izjava od strane aplikanta o preduzetim merama i aktivnostima nakon izrečenih mera dovoljno ubedljiva“.

Projekat „Centra za informisanje i obrazovanje Pero“, koji je izdavač internet časopisa www.panpress.rs pod nazivom „Jednaka prava i mogućnosti za osobe sa invaliditetom“ nije novčano podržan.

Za razliku od prošle godine kada je RTV Pančevo dobila 17.500.000 dinara, ove godine iz budžeta grada nije joj dodeljen ni dinar.

Na konkursu je ostalo neraspoređeno više od 23 miliona dinara.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend