18. mar 2019.

Pravilnik o finansiranju medijskih sadržaja „na čekanju“, Gajović kaže – biće

Novi Pravilnik o sufinansiranju medijskih sadržaja od javnog interesa, napisan još u decembru, i dalje čeka mišljenje vladinog sekretarijata za zakonodavstvo. Zbog toga Ministarstvo kulture još nije raspisalo konkurs za finasiranje medijskih projekata, niti zna kada će. Državni sekretar Aleksandar Gajović nada se - u aprilu.

Jedno od obećanja, koje je vlast dala medijima, zove se novi Pravilnik o sufinansiranju medijskih sadržaja od javnog značaja….Napisan – u vladinom Sekretarijatu za zakonodavstvo, čeka puna tri meseca. Medijska udruženja pitaju koliko će još čekati. U resornom Ministarstvu precizan odgovor nemaju.

„Ja uvek sam optimista i verujem da će svakoga dana da se to reši, ali hajde da sada opet ne prejudiciram nešto. Ja verujem da će do kraja ovog meseca ipak dobiti taj dokument i da ćemo u aprilu raspisati“, kazao je državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja Aleksandar Gajović.

Dok se čeka konkurs Ministarstva kulture po novim, mnoge lokalne samouprave uveliko raspisuju konkurse po starim pravilima. Istim onim koja su, tvrde u ANEM-a, omogućila da budžetski novac uglavnom ide vlasti bliskim medijima. Zato mnogo očekuju od novog dokumenta.

„On praktično treba da omogući da ovaj sam proces bude mnogo transparentniji, da izbor u komisijama bude profesionalniji i da dodje do manje zloupotreba kojih sada i te kako ima, posebno na lokalu“, kaže Milorad Tadić iz ANEM-a.

Dok čekaju nova pravila, mediji gube vreme.

N1: U kolikom problemu su sada ti mediji koji čekaju četiri meseca da konkurs bude raspisan?

„Ne u velikom. Neće imati kao prošle godine devet meseci da bi realizovali svoj projekat, već sedam i po“, kaže Gajović.

U NUNS-u računica nešto drugačija….ako konkurs i bude raspisan u aprilu, zaključen u maju, tek tada počinje rok od tri meseca koji Ministarstvo ima da zaključi ugovore.

„Pitanje je da li će ti projekti moći da budu realizovani u ovoj godini, na koji način“, kaže Tamara Filipović Stevanović iz NUNS-a.

„Uzdam se u snalažljivost i ne samo snalažljivost, već i reakciju domaćih medija da će i u tom nešto skraćenijem roku da realizuju svoje projekte“, kazao je Gajović.

Da li bi mediji trebalo da se uzdaju da će Pravilnik koji im je važan doći na dnevni red Vlade?

„Dozvolićete da možda to u ovom trenutku, kada pogledamo političku i društvenu situaciju, hajde da kažemo da postoje i drugi prioriteti u Vladi“, izjavio je Gajović.

N1: Ili da ovo nije prioritet?

Gajović je potvrdno klimnuo glavom.

„Mi nismo dovoljno visoko na lestvici tih prioriteta. A mediji ne postoje sami zbog sebe, već zbog građana, pa možemo da izvedemo zaključak da informisanje građana nije jedan od prioriteta naše Vlade“, kaže Tamara Filipović Stevanović.

Medijska koalicija navodi da ni jedan od 13 zahteva koji su prošle godine postavili pred Vladu nije ispunjen…Zato su početkom ove suspendovali dijalog sa Koordinacionim telom Vlade Srbije.


Video prilog televizije N1 pogledajte OVDE.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend