05. nov 2018.

Smiljana Milinkov: Tanjug posluje mimo zakona i emituje lažne vesti

Medijska ekspertkinja Smiljana Milinkov izjavila je danas da državna novinska agencija Tanjug, sem što posluje mimo zakona, u nekim situacijama emituje i lažne vesti, s ciljem obmanjivanja javnosti, a u korist vlasti.

„Primeri Tanjugovog neobjektivnog i lažnog izveštavanja ukazuju na prenebregavanje javnog interesa i manipulisanje informacijama u interesu vladajuće političke strukture koja opet finansijski omogućava Tanjugov nelegalan opstanak“, kazala je Smiljana Milinkov na regionalnoj naučnoj konferenciji „Verodostojnost medija“ na Filozofskom fakultetu u Tuzli.

Ona je podsetila da Tanjug i dalje posluje, iako je po Odluci Vlade Srbije koju je potpisao tadašnji premijer Aleksandar Vučić, a u skladu sa zakonom, trebalo da prestane sa radom u novembru 2015. godine.

„Dakle, Tanjug i dalje posluje, i to volšebno potpomognut državnim finansijama, i svakodnevno plasira vesti, od kojih se za pojedine potvrdilo da je reč o neproverenim ili lažnim informacijama“, kazala Smiljana Milinkov.

Dodala je da je zvanično u toku je „procena žiga“ – „brenda“ Tanjuga, pošto ta novinska agencija nema imovine, i ocenila da će potom država pokušati da nadje način da Tanjug nastavi da posluje.

„Ako se to desi, posledice će biti nastavak propagande u korist režima i uništavanje konkurenata – privatnih agencija Beta i FoNet.

Reč je o zatvorenom krugu medjusobnih odnosa politika – ekonomija – mediji, kojima se kroz praksu ‘ti meni, ja tebi’ definiše pojam klijentelizma“, rekla je Smiljana Milinkov.

Devetu naučnu konferenciju „Verodostojnost medija“ organizovao je Filozofski fakultet Univerziteta u Tuzli, uz podršku Misije OEBS-a u Bosni i Hercegovini.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend