13. dec 2022.

Šta govori činjenica da članica Saveta REM nije čula za slučaj dece iz Pećinaca?

Iako je policija identifikovala počinioca koji je nacrtao kukasti krst na zgradi člana REM-a Milorada Vukašinovića, savet tog tela i dalje je u štrajku. Dok Biro za društvena istraživanja obustavu rada REM-a vidi kao "jeftinu propagandu", neretko se baš iz REM-a moglo čuti da odgovornost za aktuelnu medijsku sliku snosi United grupa.

Gostujući u Utisku nedelje članica Saveta REM-a Višnja Aranđelović rekla je da je krivica United grupe to što N1 i Nova nisu u Telekomovoj mreži, ali je istovremeno priznala da, kao korisnik Telekoma, ni ona sama nije u potpunosti informisana.

Kako izgleda kada je javnost uskraćena za objektivno informisanje pokazala je u poslednjoj emisiji Utiska nedelje članica saveta REM-a Višnja Aranđelović. Ona nije čula za slučaj koji je obeležio kraj leta ove godine kada su deca čiji su roditelji učestvovali u protestima poljoprivrednika izbačena iz vrtića u Pećincima. A onda je obrazložila i zašto: „Pa dobro ja ne znam zaista o Pećincima… Verovatno je nešto što sam pročitala pa sam zaboravila, pretpostavljam da je reč o nekoj deci… Zaista ne znam. Mislim da je to bilo pre nekoliko meseci… Zaista ne mogu taj slučaj da „izvučem“… Ja imam kod kuće MTS, i to je, po mom mišljenju, jedan od najvećih problema – što naši građani moraju da imaju dva televizora ili bar dva kablovska operatera da bi mogli sve da vide“.

„U našem istraživanju koje smo radili krajem jula i početkom avgusta jasno se vidi da ljudi koji se informišu preko N1 i Nove imaju jednu viziju stvarnosti u Srbiji za razliku od onih koji se informišu preko televizija sa nacionalnom frekvencijom i kablovskih kanala koji su na MTS-u“, navodi SOT Zoran Gavrilović iz Biroa za društvena istraživanja (BIRODI).

I za takvo stanje članica saveta REM-a krivi United grupu: „A mislim da je krivac baš vlasnik United Grupe koji nije želeo da pristane na dogovor sa Telekomom da se ove televizije vide i na MTS mreži.“

„Podsetiću Vas, pre skoro dve godine je N1 dao javnu ponudu za reemitovanje u kablovskim i drugim distributivnim sistemima i da Telekom nije prihvatio tu javnu ponudu… Kablovski kanali ne mogu da se reemituju besplatno zato što je drugačiji biznis model na kojem oni počivaju. Kablovski kanali nisu ni javni servis koji ima prihode od takse, odnosno od građana Republike Srbije, niti su komercijalni sa nacionalnom frekvencijom koji imaju druge vidove finansiranja kao što je oglašavanje tako da oni ne mogu da posluju besplatno“, naglašava Miloš Stojković, advokat N1.

Iako je uslov REM-a da prekine štrajk ispunjen kada je policija identifikovala počinioca koji je nacrtao kukasti krst na zgradi u kojoj živi zamenik predsednika tog tela Milorad Vukašinović, na pitanje N1 kada će REM početi rad – Olivera Zekić ne odgovara već drugi dan.

A da javnost koja gleda i čita N1 ne bi bila uskraćena za sve informacije – na kraju kratki izveštaj iz Pećinaca: stanje je nepromenjeno. Deca još uvek nisu vraćena u vrtić.


Video prilog N1

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend