11. apr 2020.

Vlast ne želi da gledaoci nacionalnih televizija čuju pitanja profesionalnih medija

Od danas na redovnim konferencijama kriznog štaba u 15 časova više nije dozvoljeno prisustvo novinara.

Kako je saopštila Vlada Srbije juče nakon konferencije, zbog sve veće zabrinutosti novinara, snimatelja i fotoreportera za svoje zdravlje, i nakon prigovora o ugroženosti na konferencijama za medije predsednika i članova vlade, kao i stručnjaka, od subote 11. aprila novinari će pitanja postavljati online.

Iz Kancelarije za saradnju sa medijima navode da će učiniti sve da na konferencijama dobiju odgovore na pitanja pristigla do tog vremena.

Sagovornici portala Danasa iz medijske sfere slažu se u jednom – da vlasti očigledno nije odgovaralo da svi čuju pitanja profesionalnih medija.

Novinarka  Danica Vučenić ističe za portal Danasa da nije u potpunosti jasno zašto se ukidaju konferencije za medije u ovom obliku.

„Nismo do sada čuli da je bilo pritužbi učesnika konferencija kriznog štaba na bezbednost, za razliku od konferencija za medije na koje se novinari žale jer se ne poštuju preporuke kriznog štaba koje se organizuju u kampanji koju vodi predsednik po Srbiji deleći respiratore i ostalo. Dakle, mogu da zaključim da je odstranjivanje novinara sa pres konferencija kriznog štaba politička odluka kako bi se fizički sprečilo da se čuju pitanja profesionalnih medija, koja su često važnija od odgovora“, ocenjuje Vučenić.

Na drugoj strani ona se pita ko će i na koji način da čita članovima kriznog štaba ono što bude osmislio i poslao Vučićević ili neka druga osoba zaposlena u nekom od tabloida ili na televizijama koji zastupaju vladajuću SNS i njenog predsednika, a ne publiku.

Da je vlast očigledno shvatila da ne sme da dozvoli da gledaoci na nacionalnim televizijama čuju ozbiljna i profesionalna pitanja smatra i urednica nedeljnika NIN Vesna Mališić. Prema njenim rečima, poslednjih nekoliko nedelja „cela Srbija je imala prilike da čuje pitanja profesionalnih medija“.

„Vlast pokazuje strah i nervozu od tih konferencija za štampu na kojima nezavisni mediji postavljaju ozbiljna pitanja. Srbija je konačno imala priliku da čuje i pitanja koja nisu režirana. Međutim, pokušan je balans tako što su konferencije zloupotrebljavali određeni urednici i novinari, odnosno branioci lika i dela vlasti. Pokušali su i doktora Kona da uvuku, ali se dobro nosio i poneo neutralno i vrto profesionalno. Pošto su ipak domirianala ozbiljna pitanja, to im je propalo, pa su shvatili da im konferencije više ne idu u prilog“, naglašava Mališić.

Urednica Nove ekonomije Biljana Stepanović navodi za naš portal da je bilo pitanje dana kad će se ukinuti konferencije za medije uživo, jer se situacija izgleda otrgla kontroli.

„Poslednja kap koja je očigledno prelila čašu jeste sasvim logično novinarsko pitanje postavljeno predsedniku države Srbije Aleksandru Vučiću da li se testirao na koronu kad mu je već sin oboleo i kad već ide po Srbiji sa celom svitom, u isto vreme dok lekari pored njega apeluju na građane da moraju održati “gvozdenu disciplinu”. Predsednik se, u svom maniru, skoro pa zaplakao ali nije odgovorio na prosto pitanje: da li se testirao na koronu“, ukazuje Stepanović.

Prema njenim rečima, odmah posle te pres konferencije stiže nam obaveštenje da je ona i poslednja, “zbog sve veće zabrinutosti novinara, snimatelja i fotoreportera” za svoje zdravlje, dok rade svoj posao.

„Vlast im je, eto, izašla u susret, pa će im omogućiti da od sad pitanja postavljaju mejlom, a Kancelarija za saradnju sa medijima “će sve učiniti” da dobiju odgovore na ta svoja pitanja. Šta sada čovek da kaže na ovaj zdravstveni argument zašto medijski radnici više ne dolaze na posao, osim (opet) pitanja: da li sada i zdravstveni radnici mogu da leče ljude od kuće mejlom, policajci isto da kažnjavaju mejlom, a naročito da li mogu da ne dolaze na posao siroti prodavci pored kojih svakog dana prođe “vojska ljudi”. Ne mogu? Vlast štiti samo novinare? Ili ipak pokušava da “zaštiti” predsednika od logičnih pitanja, a potom i publiku širom Srbije koja ni do sad nije mogla da dobije sve odgovore? Očigledno je došlo dotle da je postalo opasno da narod čuje i pitanja“, smatra naša sagovornica.

Novinar i urednik BIRN Slobodan Georgiev ukazuje da je ukidanje prisustva novinara na konferencijama još jedna potvrda onoga što osam godina govorimo.

„Vučić režim gasi svaku pa i najmanju debatu jer ne ume da razgovara. U Vučić režimu postoji jedna osoba koja govori i svi drugi slušaju, tako ON razume razgovor“, naglašava Georgiev.

Urednik agencije Beta Dragan Janjić smatra da je najava ukidanja prisustva novinara konferencijama Kriznog štaba usledila neposredno nakon ljutite reakcije na pitanje predsedniku Vučiću tokom posete Nišu da li je bilo neophodno da on dobosi respiratore i da se novinari okupljaju.

„Pošto nije bilo žalbi na uslove na konferencije Kriznog štaba, najava funkcioniše kao neka vrsta spina. Ispada da novinari ne mogu na konferencije za njihovo dobro što, po mom mišljenju, nije tačno. Mislim, dakle, da je reč o nameri da se ograniči prostor za istraživanje tema koje nisu po volji vlastima. Verujem da će domaće i međunarodne medijske organizacije i udruženja ovaj potez da osude“, objašnjava Janjić.

Urednica Raskrikavanja Vesna Radojević dodaje da već nekoliko puta u toku vanrednog stanja vlasti u Srbiji pokušavaju da cenzurišu informacije koje dolaze iz zvaničnih institucija, a tiču se pandemije.

„Slanje pitanja mejlom je još jedan takav pokušaj – novinari neće moći da postavljaju potpitanja. Za vaše čitaoce je važno da znaju da novinari profesionalnih medija u ovoj zemlji sa predstavnicima vlasti mogu da razgovaraju samo na konferencijama za štampu jer se po pravilu na pitanja poslata mejlom ne odgovara, a intervjui se nikada ne daju kritički orijentisanim medijima. Svakodnevne konferencije za štampu ovih dana bile su mesto na kojima su novinari mogli da potvrde svoja saznanja i da krizni štab suoče sa informacijama koje imaju“, ocenjuje Radojević za portal Danasa.

Kako dodaje, ovo je još jedan pokazatelj koliko se vlast plaši novinara, naročito profesionalnih.

„Posmatraju nas kao političke protivnike potpuno ignorišući činjenicu da su novinari na tim konferencijama zbog javnosti, a ne zbog rejtinga. Morali su čak da uposle i urednike i vlasnika provladinih medija koji su počeli da dolaze na konferencije ne bi li držali Vučićevu stranu. Mnogo je tužno, ali i očekivano od ovakve vlasti, da u toku vanrednog stanja zbog pandemije za sebe izvuče najveću moguću korist. Zbog toga im je, sigurna sam, bilo ključno da najpre iz live prenosa konferencija koje su išle na svim nacionalnim frekvencijama isključe sve one razumne novinare koji postavljaju prava, a ne naručena pitanja“, naglašava Radojević.

Direktor programa televizije N1 Jugoslav Ćosić napisao je juče na Tviteru da je vlada iskoristila žalbe na bezbednost medija tokom praćenja predsednikovih aktivnosti, a ne kriznog štaba, da ukine mogućnost neprijatnih direktnih pitanja.

„Ovo niko nije uradio u Evropi. SZO je prešla na internet ali je uvela video konferencije za medije. Suština ove odluke je da je vlast shvatila da su građani koji nemaju pristup nezavisnim medijima, gledajući konferencije kriznog štaba, počeli da razumeju razliku između pitanja koje postavljaju provladini i nezavisni mediji. I da primećuju ko radi u javnom a ko u partijskom interesu“, naveo je Ćosić.

Kako je u Italiji?

Predsednica Udruženja stranih novinara u Milanu Tatjana Đorđević Simić objašnjava za Danas.rs da se u Italiji konferencije civilne zaštite na kojima se saopštava svakog dana stanje o brojevima, novozaraženih i umrilh osoba, održavaju svakog dana u 18 časova i i da su još uvek su otvorene za akreditovane novinare.

„U isto vreme, konferencije su takođe i online, tj. mogu da se prate putem društvene mreže Facebook. Međutim, mnoge druge zvanične konferencije se održavaju koristeći različite platforme za streaming (streamyard.com), a koje su povezane za društvenim mrežama, a preko kojih novinari mogu postavljati pitanja. Dok recimo, konferencije premijara Đuzepe Kontea su streaming konferencije isključivo, na kojima novinari takođe imaju mogućnost intervencije i postavljanja pitanja putem različitih platforni“, objašnjava naša sagovornica.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend