14. nov 2018.

Za sud nije sporna odluka o postojanju dva direktora programa RTV

Apelacioni sud u Novom Sadu potvrdio je prvostepenu presudu kojom se odbija tužba Slobodana Arežine protiv odluke generalnog direktora RTV o postojanju „dualne“ funkcije direktora programa pokrajinskog javnog servisa, saznaje Cenzolovka.

Slobodan Arežina ispred suda u Novom Sadu (foto: Denis Kolundžija / Cenzolovka)

Žalbu Slobodana Arežine, dvostruko bivšeg direktora programa RTV, na prvostepenu presudu Apelacioni sud je u potpunosti odbio. Presuda, koja je doneta 15. oktobra, nedavno je dostavljena svim stranama u postupku.

U jednoj od dve tužbe koje je podneo protiv RTV nakon neuspelog pokušaja da se – na osnovu pravosnažne presude! – vrati na mesto direktora programa RTV, Arežina je od suda zatražio poništaj rešenja generalnog direktora RTV Miodraga Koprivice od 11. januara ove godine. Tim aktom Koprivica od Arežine i, nakon njegove smene na konkursu izabrane, direktorke programa Sonje Kokotović Zečević da „u roku od tri dana zajednički organizuju proces rada i način upravljanja u Poslovnoj jedinici Program“.

Nakon što je dobio spor protiv RTV zbog nezakonite smene 4. maja 2016 godine, Arežina je zvanično vraćen na mesto direktora programa RTV krajem decembra 2017, iako je tu dužnost već pola godina obavljala Sonja Kokotović Zečević.

Arežina je 10. januara zatražio od Koprivice da se između njega i Kokotović Zečević obavi primopredaja dužnosti, na šta mu je generalni direktor RTV narednog dana odgovorio da primopredaja nije moguća, te da su oboje dužni da zajednički obavljaju posao direktora programa.

Takođe 11. januara Arežina je primio i rešenje koje je najpre pokušao da ospori unutar kuće, ukazujući na to da Statut RTV eksplicitno predviđa postojanje samo jednog direktora programa, a potom, smatrajući ga nezakonitim, i pred sudom. Tužbu je podneo 25. januara.

Osnovni sud u Novom Sadu odbio je tu tužbu, a istom presudom od 4. juna ove godine naloženo je prekidanje postupka u delu tužbe kojim se RTV-u nalaže da organizuje primopredaju dužnosti između dvoje direktora programa.

Odbijajući Arežininu žabu, Apelacioni sud je, kako stoji u presudi u koju je Cenzolovka imala uvid, bio na stanovištu da je „organizacija procesa rada, te imenovanje i određivanja zaposlenog koji će obavljati konkretne poslove u isključivoj nadležnosti poslodavca, što je tuženi i učinio donošenjem rešenja koje se u ovom postupku pobija“, i da „ovaj sud nalazi da se u konkretnom slučaju radi o načinu organizovanja i obezbeđenja nesmetanog funkcionisanja procesa kod tuženog i da u postupku donošenja tog rešenja, odnosno donošenja samog rešenja ne predstavlja nezakonitost zbog koje bi isto trebalo poništiti“. Sud je, takođe, Arežini naložio da RTV nadoknadi troškove parničnog postupka u iznosu od 34 hiljade dinara.

Drugom tužbom koju je pokrenuo protiv RTV, Arežina je krajem februara zatražio poništavanje rešenja generalnog direktora RTV od 24. januara ove godine kojim se Arežina proglašava tehnološkim viškom na mestu direktora programa, te odluke Upravnog odbora od 29. januara o (drugoj po redu) smeni sa te funkcije.

Osnovni sud u Novom Sadu je 28. maja usvojio njegovu tužbu i doneo nepravosnažnu presudu kojom se nalaže vraćanje Arežine na mesto direktora programa RTV.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje definisan je Zakonom o javnom informisanju, koji u članu 38. kaže: „Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo“. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.

Send this to a friend