28. maj 2018.

Sud ponovo vratio Arežinu na mesto direktora programa RTV

Osnovni sud u Novom Sadu poništio je kao nezakonito rešenje Upravnog odbora RTV kojim je Slobodan Arežina krajem januara ove godine razrešen s mesta direktora programa RTV. U presudi koju je danas saopštila sudija Vesna Dušić, RTV se obavezuje da Arežinu vrati na tu funkciju u roku od osam dana.

Slobodan Arežina ispred suda u Novom Sadu (foto: Denis Kolundžija / Cenzolovka)

Presudom, koja je danas doneta odmah nakon održanog prvog ročišta za glavnu raspravu, poništava se, takođe kao nezakonito, rešenje generalnog direktora RTV-a Miodraga Koprivice kojim je Arežina proglašen tehnološkim viškom, te aneks ugovora o radu kojim je Arežina premešten na mesto menadžera razvojnih projekata.

Najavljeno kao tek pripremno, današnje ročište u Osnovnom sudu, po tužbi Arežine protiv RTV-a kojom je tražio poništavanje navedenih akata, pretvorilo se u egzemplar efikasnog  pravosuđa, ostavljajući stranke u postupku prilično iznenađenim epilogom.

Tokom rasprave koja je trajala 45 minuta, advokatica Slobodana Arežine Jelena Stanić i advokat RTV-a dr Siniša Novković zatražili su od suda da u daljem postupku bude saslušano ukupno sedam svedoka. Odbijajući ove predloge, sudija Dušić je konstatovala da za tim nema potrebe „jer je reč o čisto pravnom pitanju“, te uz opasku „da nema potrebe da se od postupka pravi pozorište“, najavila da će presuda biti saopštena nakon 15 minuta. Kako je zaista i bilo!

Rok za žalbu na ovu presudu je 15 dana od dana kada strankama bude dostavljen pismeni otpravak presude. Advokat RTV-a dr Siniša Novković rekao je za Cenzolovku da će odluku o žalbi doneti RTV. Cenzolovka je od generalnog direktora RTV-a Miodraga Koprivice zatražila da se izjasni o eventualnoj žalbi na presudu.

Arežina za Cenzolovku kaže da je rano da govori o povratku na funkciju sa koje je već dva puta bio smenjen jer, kako navodi, očekuje da će se RTV žaliti na presudu. „Čak i ako ova presuda postane pravosnažna, moja ranija iskustva pokazuju da to neće biti garant da ću ja svoj posao moći da obavljam u skladu sa zakonom.“

„Advokatska kancelarija Beljanski i advokatica Jelena Stanić naveli su u tužbi neoborive dokaze o tome da je moje razrešenja s funkcije iz januara ove godine bilo nezakonito. Istovremeno, ohrabruje me spremnost suda da prihvati činjenice i da nakon samo jednog održanog ročišta odmah i donese presudu. To što pravda stiže za 15 minuta uliva nadu da pravna država ipak postoji“, kazao je Slobodan Arežina.

On je dodao da je ova „presuda veliko ohrabrenje za sve novinare u Srbiji da se bore za svoja prava“. „Potrebni su samo odlučnost, upornost i, naravno, dobar advokat“, istakao je Arežina.

Današnjom prvostepenom presudom novosadsko pravosuđe je po treći put vratilo Arežinu na funkciju s koje je prvi put smenjen u maju 2016. odlukom Upravnog odbora. Nakon tužbe koju je nakon toga pokrenuo protiv RTV-a i odluke za koju je tvrdio da je nezakonita, istu tu ocenu izneo je u svojoj presudi najpre Osnovni, a potom, u novembru prošle godine, i Apelacioni sud. U pravosnažnoj presudi tog suda potvrđen je zahtev Osnovnog suda da RTV Arežinu vrati na mesto direktora programa.

Arežina je krajem decembra 2017. nominalno  vraćen na tu funkciju, ali, usled činjenice da se na mestu direktora programa RTV-a već nalazila na javnom konkursu izabrana Sonja Kokotović Zečević, kreće rašomon koji se završio najpre proglašavanjem Arežine „viškom zaposlenih“, a pet dana kasnije, 29. januara – ponovnim – smenjivanjem, opet u režiji Upravnog odbora, s funkcije koju praktično nije ni stigao da u „drugom dolasku“ čestito obavlja.

Dva meseca nakon što je zvanično okončan postupak protiv RTV-a, Arežina krajem februara ponovo tuži svoju, i dalje, matičnu kuću i od nje traži poništavanje rešenja Upravnog odbora, rešenja generalnog direktora o „višku zaposlenih“, te aneks ugovora o radu, kojim se, nakon smene, premešta na mesto menadžera razvojnih projekata.

No, to nije i jedina njegova tužba protiv RTV-a. Sledeće nedelje, naime, biće održano prvo ročište po tužbi kojom traži poništavanje odluke generalnog direktora RTV-a iz januara ove godine, kojom je u toj kući faktički bilo uvedeno postojanje dvaju direktora programa (!), te da, shodno tome, aktuelnoj direktorki programa RTV-a Sonji Kokotović Zečević bude naloženo da u roku od osam dana obavi primopredaju dužnosti sa Arežinom.


* Ova verzija vesti ažurirana je 28. maja 2018. u 13.10

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend