18. maj 2023.

Američki magazin kritikovao kulturu nasilja i vlast u Srbiji, tabloidi: „Hvale Vučića na sva usta“

Portali u Srbiji su objavili da „ugledni američki magazin The Atlantic hvali Vučićeve poteze koji se tiču razoružavanja. Reč je o autorskom tekstu sociologa Erika Gordija, za koji su povod bila masovna ubistva u Srbiji. U tekstu Gordi ne hvali Vučića, već naprotiv - iznosi svoj pogled na „kulturu nasilja“ u Srbiji koju će, smatra on, biti mnogo teže iskoreniti: „Vučić je svestan da ne može da se pozabavi osnovnim uzrocima nasilja, a da ne dovede u pitanje temelje svoje vladavine“, piše autor u tekstu, ali su prorežimski tabloidi svu tu kritiku prećutali.

Izvorni članak je objavljen 17.05.2023. (Srpski portal)

Foto: printscreen Srpskiportal.rs/Informer

Nekoliko portala u Srbiji je danas objavilo da američki magazin The Atlantic hvali Vučića i njegove mere koje se tiču razoružavanja, nakon dva masovna ubistva u Srbiji.

„U tekstu podvlače da je Srbija za samo nekoliko dana uspela da smanji broj posedovanja nelegalnog oružja za čak 90 odsto“, pišu tabloidi.

Međutim, iz njihovih tekstova nije jasno kako to Atlantik hvali predsednika, odnosno kojim rečima, jer ne daju nijedan citat iz teksta ovog američkog lista kojim bi to dokazali.

To je zato što takav citat i ne postoji.

Naime tekst pod naslovom: „Šta Sjedinjene Američke Države mogu naučiti od Srbije nakon masovnih ubistava“, koji je u utorak objavio The Atlantic fokusiran je na kritiku kulture nasilja u Srbiji i vlasti koja tu kulturu čak održava.

Autor članka Erik Gordi je profesor političke sociologije na Katedri za slovenske i istočnoevropske studije Univerziteta u Londonu i analitičar političkih i kulturnih dešavanja na prostoru bivše SRFJ. Već na početku konstatuje da je Vlada Srbije za nekoliko dana „smanjila posedovanje ilegalnog oružja za 90 odsto. Biće mnogo teže iskoreniti kulturu nasilja“.

Gordi u članku navodi da je „Srbija je duboko podeljena, traumatizovana nasiljem iz nedavne prošlosti koju različite strane političke kulture istovremeno slave, osuđuju i ignorišu. (…) Institucije u Srbiji govore o bezbednosti jednako koliko podstiču nesigurnost. Koliko god da je otrcano reći da prošlonedeljno nasilje nije moglo da se izbegne, nije pogrešno reći da ste uvek mogli da osetite da postoji potencijal da se tako nešto desi“.

Govoreći o masovnim ubistvima u Srbiji, Gordi je ukazao da je vlast na početku napravila nekoliko grešaka. Podsetio je da je ministar prosvete Branko Ružić za uzroke ubistva u školi okrivio video igrice i tzv. zapadne vrednosti, a zatim je i policija od škola u Kikindi i Užicu zahtevala spisak „problematične i asocijalne dece“.

Potom se javnosti obratio Vučić koji je najavio da će biti oduzeto 90 odsto ilegalnog oružja. Za samo nekoliko dana policija je prikupila 3.000 komada oružja.

Gordi konstatuje da je ovaj potez „Srbiji doneo dosta međunarodnih pohvala“, ali da Vučićeve akcije nisu zadovoljile aktiviste koji uzroke masovnih ubistava ne vide samo u dostupnosti oružja, već i u „kulturnom i medijskom okruženju u kome se nasilje veliča“.

Vučić je, navodi Gordi „s pravom pohvaljen jer je uradio ono što su ljudi godinama tražili“, ali on je takve mere odmah mogao da uvede „delimično i zbog autoritarnog načina vladavine“.

„Opozicija je slaba, Vučić ima skoro potpunu kontrolu nad Parlamentom, pravosuđem i nad većinom drugih institucija za donošenje i sprovođenje odluka“.

Autor ukazuje da će konfiskacija velikog broja ilegalnog oružja u Srbiji pre doneti korist nego štetu, ali i da je Vučić svestan da „ne može da se pozabavi osnovnim uzrocima nasilja, a da ne dovede temelje svoje vladavine u opasnost“.

„Neformalnoj mreži elita koje upravljaju državom su potrebni zbunjeni, uplašeni i nesigurni građani“, konstatuje ovaj sociolog. „Kritička masa u Srbiji ukazuje javnosti da država može da se otarasi oružja, ali da će otklanjanje opasnosti od nasilja takođe zahtevati izgradnju odgovornih institucija kao i izgradnju kulture koja je, ako ne tolerantna i puna razumevanja, onda barem netoksična.“

U prilog kulturi nasilja ide, prema Gordijevom mišljenju, i odnos državnih struktura prema prošlosti.

„Srbija nije uložila ozbiljne napore da se pomiri sa svojim saučesništvom u ratnim zločinima tokom 90-ih, uprkos brojnim presudama Međunarodnog suda pravde (…) Umesto toga, političke elite i tabloidi nastavljaju da promovišu etnonacionalističku ogorčenost i mržnju“.

Vučićeva stranka je najavila da će svaki novi protest dočekati kontraprotestom koji će, prema pisanju Gordija, „sigurno podići tenzije i dovesti do daljeg nasilja“. Vučić je građane koji protestuju, podseća Gordi, nazvao „hjenama i smetlarima“, što „ukazuje da on verovatno nije zainteresovan za postizanje kompromisa i smirivanje situacije“.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend