19. feb 2020.

Apelaciono tužilaštvo odbacilo prigovore na odbacivanje krivične prijave protiv Milomira Marića

Apelaciono javno tužilaštvo odbacilo je prigovore profesora Danijela Sinanija i Filozofskog fakulteta, kao i Slavko Ćuruvija fondacije, NUNS-a, NDNV-a i AOM-a na odluku Višeg javnog tužilaštva u Beogradu da odbaci njihove krivične prijave protiv Milomira Marića, ali je istovremeno prijave dostavilo Trećem osnovnom javnom tužilaštvu

Foto: Streetview

Dve krivične prijave protiv glavnog urednika TV Hepi Milomira Marića zbog vređanja profesora Filozofskog fakulteta Danijela Sinanija u programu te televizije s nacionalnom frekvencije – i definitivno neće biti procesuirane.

Kako SĆF saznaje, Apelaciono javno tužilaštvo je istoga dana, 5. februara, odbacilo prigovore koje su na odluku Višeg javnog tužilaštva u Beogradu o odbačaju krivične prijave protiv Marića odvojeno podneli sam profesor Sinani i Filozofski fakultet, odnosno Slavko Ćuruvija fondacija, Nezavisno udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine i Asocijacija onlajn medija.

Istina, tužilaštvo nije do kraja zatvorilo oči na ono što je Marić izgovorio u svojoj emisiji.

Naime, Više javno tužilaštvo je krivične prijave profesora Sinanija i Filozofskog fakulteta protiv Marića za krivično delo izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti prekvalifikovalo u drugo i lakše sankcionisano krivično delo – u povredu ugleda zbog rasne, verske, nacionalne ili druge pripadnosti – i dostavilo ih na postupanje Trećem osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu.

Apelaciono javno tužilaštvo nije do kraja zatvorilo oči na ono što je Marić izgovorio u svojoj emisiji. Ono je krivične prijave protiv Marića dostavilo na postupanje Trećem osnovnom javnom tužilaštvu

Krivična prijava Slavko Ćuruvija fondacije, NUNS-a, NDNV-a i AOM-a takođe je prosleđena Trećem osnovnom javnom tužilaštvu, ali nije bilo potrebe da se prekvalifikuje, pošto je već sadržala i krivično delo povrede ugleda zbog rasne, verske, nacionalne i druge pripadnosti.

Kako SĆF saznaje, Više javno tužilaštvo o preinačenju krivičnog dela i prosleđivanju krivične prijave nižem tužilaštvu nije obavestilo Filozofski fakultet i njegovog branioca, već su oni o tome saznali iz rešenja Apelacionog tužilaštva o odbačaju prigovora.

U tom rešenju, u koje je Fondacija imala uvid, njihov prigovor na odluku Višeg tužilaštva odbacuje se kao neosnovan, a sama odluka Višeg tužilaštva ocenjena je kao „pravilna i utemeljena u zakonskim propisima“.

Apelacija, tako, nije imala primedbu na stav Višeg tužilaštva da izjave „prijavljenog Marića ne sadrže elemente krivičnog dela iz čl. 317 KZ (izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti), imajući u vidu da on ni u jednom trenutku nije iskazao mržnju ili netrpeljivost prema nekom narodu ili etničkoj zajednici, već je izražavao svoje lične stavove u odnosu na tada aktuelnu temu“.

Primedbe Apelacionog tužilaštva vala nije bilo ni na zaključak Višeg tužilaštva koji implicira da su sporne Marićeve izjave istrgnute iz konteksta.

„Pojedine (Marićeve) izjave koje su citirane u krivičnoj prijavi kao radnja izvršenja zasebno su izdvojene iz celokupne konverzacije, tako da su dobile drugačiji kontekst.“

„Nedostatak osnova za podnošenje prigovora“

Više javno tužilaštvo je i u slučaju krivične prijave koju su podneli Slavko Ćuruvija fondacija i još tri novinarska i medijska udruženja zaključilo da u nastupu Milomira Marića ne postoje osnovi sumnje da je učinjeno krivično delo koje se goni po službenoj dužnosti.

Prigovor Slavko Ćuruvija fondacije i tri novinarska i medijska udruženja na odluku Višeg tužilaštva Apelaciono tužilaštvo je takođe odbilo, ali u ovom slučaju zbog nedostatka osnova za podnošenje prigovora.

U dopisu koji je Apelaciono tužilaštvo dostavilo SĆF navodi se da podnosioci prigovora nemaju status oštećenog u postupku „pa vam samim tim zakon ne dozvoljava podnošenje prigovora na odluku Višeg javnog tužilaštva u Beogradu iz kog razloga vaš podnesak i nije mogao da bude razmatran kao prigovor“.

Obe krivične prijave podnete su protiv glavnog urednika TV Hepi Milomira Marića zbog vređanja profesora Danijela Sinanija u emisiji „Dobro jutro, Srbijo“ koja je na toj televiziji emitovana 30. septembra prošle godine.

Govoreći o postupku u vezi sa doktoratom ministra finansija Siniše Malog, glavni urednik TV Hepi rekao je da će o njemu odlučivati Hašim Tači Ramuš Haradinaj, dodajući da je „jedan njihov predstavnik član te komisije“.

„Pojavio se jedan, malo sumnjivo prezime, podseća na Sinana Hasanija, da mu nešto nije… E sad, on u Beogradu govori da je Siniša Mali nestručnjak, a čovek napravio Beograd na vodi…“, rekao je Marić i dodao da mu nije bitno da li je neko Albanac. Po Marićevom mišljenju, Sinani ne može da bude moralni sudija, jer bi na Kosovu „Tači i Haradinaj Srbina koji bi to pokušao streljali“.

Čak je i Regulatorno telo za elektronsko medije izreklo meru opomene Televiziji Hepi zbog vređanja i „podsticanja diskriminacije na osnovu nacionalne pripadnosti“ te je naložilo toj televiziji da ovu odluku objavi u svom programu, kao i u jednom dnevnom listu.

Međutim, Više javno tužilaštvo je 9. januara ove godine dopisom odbacilo krivičnu prijavu koju su Slavko Ćuruvija fondacija i novinarska i medijska udruženja podneli protiv Marića jer, kako je navedeno, ne postoje osnovi sumnje da je učinjeno predmetno krivično delo, niti bilo koje drugo krivično delo koje se goni po službenoj dužnosti iz nadležnosti VJT.

(NE)PRISTRASNOST STEFANOVIĆA I ILIĆA

Potpis na odbačaj krivične prijave protiv Milomira Marića stavio je zamenik tužioca VJT Nenad Stefanović, koji je i predsednik Udruženje tužilaca i sudija Srbije (UST).

Zbog pisanja Cenzolovke o čitavom slučaju, to udruženje obratilo se povereniku Državnog veća tužilaca Goranu Iliću zbog ugrožavanja samostalnosti rada tužilaca.

UST se istovremeno požalio i na pisanje lista Danas koji je objavio da je tužilac Stefanović u oktobru 2018. gostovao kod Marića na TV Hepi, ali da zbog toga nije podneo zahtev za sopstveno izuzeće.

Na eventualnu pristrasnost tužioca Stefanovića ukazano je, kako doznajemo, u prigovoru Filozofskog fakulteta i profesora Danijela Sinanija Apelacionom tužilaštvu na odluku Višeg javnog tužilaštva.

Poverenik za samostalnost javnog tužilaštva Goran Ilić izuzeo se od davanja mišljenja po zahtevu Udruženja tužilaca i sudija Srbije koje je tvrdilo da su list Danas i portal Cenzolovka tekstovima o odluci Višeg tužilaštva u Beogradu da odbaci krivičnu prijavu protiv urednika Televizije Hepi Milomira Marića ugrozili samostalnost postupajućeg zamenika tužioca Nenada Stefanovića.

UST je potom pozvao Ilića da „zbog odsustva nepristrasnosti“ podnese ostavku na funkciju zamenika predsednika DVT i poverenika za samostalnost DVT kako bi „svi nosioci javnotužilačke funkcije uživali adekvatnu zaštitu u svom postupanju“.

Ovaj tekst nastao je u okviru projekta „Zaštita prava na slobodu izražavanja u pravosudnom sistemu Srbije“, koji sprovodi Slavko Ćuruvija fondacija, a finansira Evropska unija. Stavovi izrečeni u ovom tekstu predstavljaju stavove autora i ne odslikavaju stavove EU.

#EU ZA TEBE
SĆF

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje definisan je Zakonom o javnom informisanju, koji u članu 38. kaže: „Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo“. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.

Send this to a friend