17. nov 2018.

Apsolutni uticaj laži

Lažne vesti služe da stvore takvu atmosferu u društvu da građani prestanu da se pitaju šta je istina i da li ona uopšte postoji, izjavio je FoNetu novinar Birn Filip Rudić i ocenio da je njihov uticaj apsolutan u odnosu na profesionalno novinarstvo.

On je, u okviru serijala Pres Ekstra, ukazao da su u Srbijii regionu različite strukture vlasti kreatori lažnih vesti, koje predstavljaju „najbrutalniji vidi propagande“.

Ljudi kroz takve informacije formiraju mišljenje više na osnovu emocija, pa je u društvu mnogo teže doći do istine, zbog kakofonije i buke koju stvaraju lažne vesti, objasnio je Rudić.

Prema njegovoj oceni, lažne vesti su iracionalnog karaktera, uglavnom su nacionalističkog sadržaja i najrasprostanjenije su u vreme rata.

Čak i neko ko ne prati i ne čita tabloide, prosto pasivno upija takav sadržaje, jer ne može ili je veoma teško doći do drugačijih informacija, rekao je Rudić u razgovoru sa novinarkom Sandrom Krstanović Živković.

On smatra da u Srbiji i ne može da se nađe ništa drugo sem lažnih vesti, jer se veoma teško dolazi do sadržaja koje su otkrili istraživački novinari.

„Uzmimo za primer aferu tadašnjeg gradonačelnika Beograda Siniše Malog oko kupovine 24 stana u Bugarskoj. Ova vlast je u početnom periodu imala manir da reaguje na sve to, a sada je manje-više sve zamrlo“, ocenio je Rudić.

Kada govorimo o ozbiljnim istraživačkim otkrićima novinara, on misli da se mogu naći samo na pojedinim portalima, kao što je CINS i KRIK, dok nijedan mejnstrim medij takvu vest neće preneti.

Ako lažne vesti posmatramo u vakumu, izolovano od društvenih okolnosti u kojima su nastale, napomenuo je Rudić, veoma teško ćemo moći da se izborimo sa njima.

Lažne vesti su produkt antidemokratskih tedencija i da bi se borili protiv njih mora postojati svest o potrebi za demokratičnijim društvom, istakao je Rudić.

Prema njegovom stavu, akcenat na suzbijanju lažnih vesti ne bi trebalo da bude u zakonima, jer to lako može skrenuti u cenzuru.

Država ne može regulisati nešto što najviše podržava i proizvodi, objasnio je Rudić, uveren da je izuetno bitno obrazovati ljude kako da posmatraju medijski sadržaj.

Kako da ga čitaju i kritički promišljaju, ali on smatra da ni to nije dovoljno samo po sebi, budući da u Srbiji postoji društvena klima nesigurnosti, siromaštva i potpune bezizlaznosti situacije. U takvim okolnostima uvek će postojati razlog da neko posegne za lakim ideološkim rešenjem koje nudi propaganda vlasti, zaključio je Rudić.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend