23. dec 2020.

Beli luk, rakija i slanina: Mediji između znanja i šarlatana

O izdašnoj i nimalo naivnoj prodaji magle i opasnom širenju nadrilekarstva, šarlatanstva i vaskolikog zaveraštva po novinama, televizijama i internetima od strane dežurnih antivakcinaša i konspirologa, samozvanih prirodnih lekara i takozvanih ruskih doktora, raznih ravnozemljaša, čajologa, gutača sirove hrane, lajfkoučeva, jogi letača, klistiraša i sličnih travara sa alufolijom na glavi

Ilustracija: Milan Dog

Kao da nam pandemija koronavirusa nije bila dovoljna, pa smo kao viralnu nuspojavu dobili i epidemiju pseudonauke u javnosti. A ona ume da bude podjednako smrtonosna. Naime, u medijima u Republici Srbiji danas negujemo, ali i poodavno zalivamo, i prekobrojne (pseudo)stručnjake u belim mantilima, kao i dežurne antivakcinaše i konspirologe, samozvane prirodne lekare i takozvane ruske doktore, te razne pozitivne mišljače, ravnozemljaše, čajologe, gutače sirove hrane, lajfkoučeve, hiropraktičare, bioenergetičare, jogi letače, klistiraše i slične travare sa alufolijom na glavi.

I koji tada izdašno prodaju maglu i šire nadrilekarstvo, šarlatanstvo i vaskoliko zaveraštvo po novinama, televizijama i internetima.

Na primer, kultnog pulmologa Branimira Nestorovića, koji je, kao dojučerašnji član Kriznog štaba, svojevremeno bio pozivao na šoping u Milanu (dva puta!), ali i na lečenje kovida 19 svetlošću i molitvom, rakijom i cigaretama, čičkom i belim lukom, uz javnozdravstveno opasne navode da su dva metra distance, maske i rukavice besmisleni.

Prvo je tvrdio da vakcina ne može da se napravi, zatim da je pravi Bil Gejts, i potom da on lično neće da primi napravljene vakcine Fajzera i Moderne, pošto one „menjaju gene“. Sve to u društvu vanzemaljaca na Zemlji i Nikole Tesle sa kojim putuje kroz vreme.

I novinarima i ljudima je sav taj pseudonaučni, nadrilekarski i zaveraški narativ i nešto lično uzbudljivo, kontroverzno i seksi. I svi oni ni sami ne kapiraju koliko je to zapravo banalno i nepametno, pa i neodgovorno i opasno po javno zdravlje i društvo u celini

Po medijima imamo i podjednako popularnu ili viralnu neurohirurškinju Danicu Grujičić koja, kada ne bogoradi protiv NATO-a i vaskolikog Zapada, takođe zaveraški smatra o koronavirusu kao proizvedenom u laboratoriji, dok se sama od kovida 19 lečila i lukom i slaninom.

Podjednako trenduje i bivša narodna poslanica i prelazna ministarka zdravlja (2000–2001), endokrinološkinja Nada Kostić, a koja živa ozbiljna smatra da se tzv. Duboka država nalazi u realnim podzemnim hodnicima, te da globalna satanistička i ka(ni)balistička elita masovno siluje decu i jede žive ljude, jer su tako u mogućnosti.

A tu su i medijski moguli poput Milomira Marića i Željka Mitrovića koji izdašno i nacionalno frekventno promovišu teoretičare zavere (ovde, ovde, ovde, ovde, ovde…), uključujući tu i kreacioniste sa srednjovekovnim fiksacijama, antisemite i islamofobe koji drobe o vladarima iz senke. Ili pak osuđene ratne zločince koji za lečenje kancera savetuju aroniju, smokve, nar i semenke kajsije, uz mnoga slična ozoniranja krvi i gradskih autobusa i druge šarlatanske metode za lečenje od kovida 19.

Pre samo par dana, Marić je u Ćirilici ugostio upravo spomenute Nestorovića, Grujičić i – Vojislava Šešelja, a koji su u jednoj orgiji laprdanja smatrali da je koronavirus biološko oružje, i isticali da ne veruju vakcinama sa Zapada, statistici ili naučnoj istoriji uopšte.

Na ovaj način, najpopularniji mediji u Srbiji, a prorežimski tabloidi i TV Happy i TV Pink ponajpre, posve aktivno i svesno rade protiv razuma, znanja i nauke. Kao i protiv svoje publike, odnosno građana i njihovog zdravlja, izlažući ih neproverenim informacijama, šarlatanskim zabludama i opasnim manipulacijama.

Nezdrava uteha

Takvo opoganjivanje javnog prostora uopšte nije naivno, a ponajmanje smešno. U pitanju je neodgovorna medijska promocija kradljivaca zdravlja koji, na ovom pljačkaškom Divljem istoku, ljudima otimaju i pare i život.

Na primer, 2019. godine spomenuti Pod mač, bato nadrilekar Miroljub Petrović je mladiću obolelom od tumora mozga savetovao da ne ide kod lekara i da se leči njegovim sokovima i biljnim preparatima, nakon čega je momak i preminuo.

O indirektnim posledicama ovakve medijske neodgovornosti tvrdo svedoče i podaci prema kojima jedna trećina građana Srbije danas ne veruje da koronavirus uopšte postoji, odnosno da je u pitanju „lažna bolest“, kao i da 41 odsto građana veruje u neku od teorija zavere o kovidu 19. I u skladu sa tim apsurdnim verovanjima se, najverovatnije, i ponašaju.

Odgovornost (urednika) medija jeste da ovakvim figurama (kao što je Nestorović) ne daju na značaju i pažnji, uprkos trendovanju i erektivnim piplmetrima. Zato što, takođe citirajući Voltera: ako poverujemo u apsurde, počinićemo zverstva

Da li onda zaista treba da iznenađuje što postoji i fan klub Branimira Nestorovića na Fejsbuku koji broji preko 75.000 članova, sve sa porukama da bi mu valjalo da se kandiduje za predsednika? Cenzus za Skupštinu svakako već ima.

I sad, raspojasanu Nestorovićevu popularnost mnogi pripisuju njegovoj navodnoj dopadljivosti, neutemeljenom optimizmu, šatro žovijalnosti i generalnom šaljenju. Međutim, uopšte se ne radi o tome, koliko o ljudskoj ugrađenoj pristrasnosti ka potvrđivanju onih stavova u koje mi kao medijska publika unapred (volimo da) verujemo.

Drugim rečima, mnogima u Srbiji (i svetu) jeste i kognitivno i emotivno blizak stav da se bolesti zaista mogu izlečiti molitvom, belim lukom, aronijom, čajevima, slaninom, varikinom, pozitivnim mišljenjem ili buljenjem u Sunce. To jest, nekakvim banalnim ličnim angažmanom ili pak namirnicama iz svakog domaćinstva koje drži do sebe.

U pitanju je, naprosto, jedno utešno, ali i ne manje opasno i nezdravo verovanje. Kao i svojevrsna iluzija kontrole nad sopstvenim životom pred smrtonosnim izazovom onih nevidljivih, nasumičnih i nepredvidivih koronavirusa.

Jer, zaista, nije li jednostavnije izlečiti se putem dva-tri Očenaša, šumećim D vitaminima, rakijom i cigaretama, ili lukom i slaninom, nego putem respiratora? Ne pruža li to nekakvu utehu i nadu u ovom beznađu?

I zato, parafrazirajući Voltera, „Da nema Nestorovića, trebalo bi ga izmisliti“. To jest, i da ga nema ili da ga nije bilo, u medijima bi se pojavio neki drugi „Nestorović“ sa sličnim zaumnim stavovima i podjednakom popularnošću.

Međutim, odgovornost (urednika) medija jeste da ovakvim figurama ne daju na značaju i pažnji, uprkos trendovanju i erektivnim piplmetrima. Zato što, takođe citirajući Voltera: ako poverujemo u apsurde, počinićemo zverstva.

Lažno izjednačavanje

S tim u vezi, još jedna posebno nakaradna medijska taktika jeste lažna, kvarna i dugoročno opasna ekvivalencija ili izjednačavanje nauke i pseudonauke, odnosno naučnika i šarlatana. A koja se septički izliva i po onim šatro pristojnijim, manje ružičastim ili manje žutim medijima. Naime, zbog nekritičkog prihvatanja novinarske doktrine o „dve strane“ povodom nekog pitanja, neretko s jedne strane kao sagovornika imamo irelevantnog i antinaučnog zaveraša ili antivakcinaša, dok sa druge imamo relevantnog naučnika.

Na primer, bivšeg dekana Elektrotehničkog fakulteta i rektora Univerziteta u Beogradu Branka Kovačevića, sa jedne strane, i spomenutu bivšu narodnu poslanicu i Kju-Anon zaverašicu Nadu Kostić, sa druge, i to u TV duelu u kojem se raspravlja o – elektrotehnici. Ili fizičara i naučnog novinara Slobodana Bubnjevića i teoretičarku zavere o 5G tehnologiji, zajedno u istom studiju Probudi se jutarnjeg programa. Zatim, univerzitetskog profesora sociologije, i teoretičara zavere o Bilu Gejtsu (kao i bivšeg urednika NIN-a) Slobodana Reljića Među nama i tako dalje. Uzgred, jutarnji program TV Prva svojevremeno je i bez blama „suočio“ – dvojicu teoretičara zavere. Jednog pripadnika stare škole kojem su za sve krivi masoni i Jevreji, i drugog „kulturologa“ koji smatra da je planeta Zemlja ravna ploča, pa su mu valjda krivi geografi i globusi, šta li.

Opoganjivanje javnog prostora uopšte nije naivno, a ponajmanje smešno. U pitanju je neodgovorna medijska promocija kradljivaca zdravlja koji, na ovom pljačkaškom Divljem istoku, ljudima otimaju i pare i život

I pre izbijanja epidemije kovida 19, u istom RTS studiju 2017. godine imali smo tada nepoznate, a danas kultne Dariju Kisić Tepavčević i Srđu Jankovića, sa jedne strane, i političku antivakcinašicu i konspirološkinju Jovanu Stojković, sa druge, u šatro debati. U čemu je problem? U tome što ovakva praksa kod konzumenata medija nepopravljivo stvara utisak da su obe pozicije međusobno ravnopravne. Uostalom, sve troje su lekari, i neko voli crnke, a neko voli plave (a neko momke, pa eno i doktora Srđe), sloboda izbora, zar ne? Pa, ne. Nije ravnopravno i nije isto sprečiti bolest vakcinom i lečiti bolest belim lukom. Zahvaljujući spomenutoj pristrasnosti potvrđivanja, publika će kao pobednika u tom lažnom duelu ili debati koja to nije, uvek prihvatati upravo onog sagovornika koji odgovara njihovom sopstvenom svetonazoru i ličnoj komociji. I onda, deder rakiju i slaninu ovamo, a ne maske i karantin, zlo i naopako!

Kao što je na Cenzolovci već pisao autor ovih redova, ukoliko bismo zaista želeli odistinsku ekvivalenciju i objektivno izveštavanje, TV emisije bi morale da izgledaju posve drugačije. I da uključe mnogo više komada nameštaja u tom medijskom mizanscenu.

Naime, na jednoj strani bi trebao da bude jedan šarlatan i zaveraš, a sa druge oko pet hiljada naučnika, na primer. Jedan kreacionista na 5.000 evolucionista. Jedan negator globalnog zagrevanja protiv 5.000 klimatologa. Jedan antivakcinaš sproću 5.000 imunologa i tako dalje. I tek bi to bila ona stvarna slika stvarnosti za TV publiku koja je razumljivo gladna informacija, znanja i aktuelnih mišljenja.

I sad, postoji elegantno rešenje ukoliko u studiju nema toliko stolica i mesta, kao što obično nema. Jednostavno, i intelektualno poštenije je – ne pozvati šarlatane.

Naučna (ne)pismenost

Da bi se vodila obaveštena medijska debata o tekućim naučnim hipotezama, dokazima i činjenicama, o virusu, lekovima i vakcinama, pa i o politici, istoriji i globusarskoj geografiji, neophodno je i više naučne pismenosti među voditeljima i novinarima.

Dužnost novinara je da prekine svakog laprdajućeg zaveraša, otprilike kao američki mediji Donalda Trampa kada ovaj iznosi neistine i laži. Jer (tek) ovde moramo da budemo veoma precizni, kako je to poručio voditelj (čak i) Foks njuza.

Međutim, da li se naučna pismenost izučava i neguje na studijskim programima žurnalistike po univerzitetima u Srbiji? Ili samo novinarski žanrovi, gramatika i nekakva plitka geopolitika?

Najpopularniji mediji u Srbiji, a prorežimski tabloidi i TV Happy i TV Pink ponajpre, posve aktivno i svesno rade protiv razuma, znanja i nauke. Kao i protiv svoje publike, odnosno građana i njihovog zdravlja, izlažući ih neproverenim informacijama, šarlatanskim zabludama i opasnim manipulacijama

Najzad, medijima je neophodno i manje kapitalizma. Zato što svaki Nestorović ili Grujičić, svaki ruski lekar, prirodni iscelitelj i seoski travar, svako Pod mač, bato! i Jevreji upravljaju svetom, nažalost podižu i gledanost, tiraže i klikove, odnosno prihode od reklama. A ishod je takav da se u medijima u našoj Republici zloslutno briše, muti i razvodnjava granica između nauke i pseudonauke, činjenica i izmišljotina, dokaza i budalaština, naučnika i šarlatana.

Nepopularni stav ovog sociologa i kolumniste jeste da u medijskoj promociji pseudonauke i pseudoistorije u Republici Srbiji i nema nužno neke svesne zlomisli ili namernog podilaženja javnosti. Čak i ukoliko se verovatno očitava da šarlatani po novinama i emisijama erektivno podižu gledanost i tiraže.

Ne, urednici medija i njihovi novinari u Srbiji i posvud, podjednako su naučno nepismeni i kognitivno pristrasni, a vole i da zarade dinar više, baš kao i njihova publika ili najveći deo javnosti. Uostalom, spomenuti Milomir Marić je čitavu karijeru izgradio na nekakvim zaverama, tajnim planovima i senzacionalnim otkrićima koja to nisu, zar ne? Zašto bi sa kovidom 19 bilo drugačije?

I novinarima i ljudima je sav taj pseudonaučni, nadrilekarski i zaveraški narativ i nešto lično uzbudljivo, kontroverzno i seksi. I svi oni ni sami ne kapiraju koliko je to zapravo banalno i nepametno, pa i neodgovorno i opasno po javno zdravlje i društvo u celini.

Zbog nedostatka naučne pismenosti, i mnogi novinari su takođe žrtve teorija zavere, ubedljivih nadrilekara, utešnih zabluda i lažnih vesti, pa i sopstvenih mentalnih grešaka u koracima. Otprilike poput svih nas zajedno ili poput poslovičnog Petra Petrovića sa uplatnice. Svi oni takođe žele da veruju u vanzemaljce i leteće tanjire, poput Foksa Moldera iz Dosijea Iks. Međutim, jedno je nauka, a drugo naučna fantastika. I jedno su Nestorovićevi vanzemaljci, a drugo je zdravlje na Zemlji. Da ne bismo završili u limenom sanduku, dva metra pod zemljom.

6 komentara za: “Beli luk, rakija i slanina: Mediji između znanja i šarlatana

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje definisan je Zakonom o javnom informisanju, koji u članu 38. kaže: „Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo“. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.

Send this to a friend