18. nov 2021.

Festival mentalnog zdravlja: Otvoren nagradni konkurs za etičko izveštavanje o rodno zasnovanom nasilju

Na Festivalu mentalnog zdravlja ove godine će prvi put biti dodeljene nagrade novinarima i novinarkama za etičko izveštavanje o rodno zasnovanom nasilju. Konkurs je otvoren do 30. novembra.

Foto: Promo, Festival mentalnog zdravlja

S ciljem da se podstakne „unapređenje medijskog praćenja tema važnih za dobrobit i mentalno zdravlje stanovništva”, ove godine će na Festivalu mentalnog zdravlja prvi put biti dodeljene nagrade novinarima i novinarkama za etičko izveštavanje o toj temi.

„Mediji imaju značajnu ulogu u formiranju i podizanju društvene svesti o problemima mentalnog zdravlja kroz način izveštavanja o njima”, navode organizatori i dodaju da će ovogodišnja nagrada biti dodeljena za etičko izveštavanje o rodno zasnovanom nasilju.

Oni objašnjavaju da medijsko izveštavanje o nasilju bez senzacionalizma i u skladu sa etičkim kodeksom, može značajno da doprinese adekvatnom informisanju i edukovanju stanovništva o ovom fenomenu, te pozivaju novinare i novinarke koji su izveštavali o fizičkom, psihičkom ili seksualnom nasilju da se prijave na nagradni konkurs.

U uslovima se navodi da radovi moraju biti objavljeni u štampanim, elektronskim ili onlajn medijima od nacionalnog, regionalnog i lokalnog značaja, u periodu od 1. januara 2021. godine do datuma isteka konkursa. Pravo učešća na konkursu imaju svi novinari i novinarke, koji žive i rade na teritoriji Srbije.

Svaka prijava treba da sadrži:

  • Osnovne podatke autora/autorke (ime i prezime, kontakt telefon, e-mail adresu, nekoliko rečenica o profesionalnom iskustvu autora/autorke),
  • Osnovne informacije o radu (kategoriju rada, naziv rada, datum objave, informaciju gde je objavljen rad, medijsku kuću i link ka objavljenom radu; autori i autorke radova koji su objavljeni samo u štampanim medijima, mogu da pošalju skenirani rad u pdf formatu)

Prijave se mogu poslati do 30. novembra, a nagrade će biti dodeljene u decembru 2021. godine.

Više informacija u pozivu Festivala mentalnog zdravlja.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend