19. maj 2017.

Govori srpski da te ceo SNS razume

Sve je počelo uobičajeno za srpske prilike. Informer je objavio tekst pod naslovom: “Evropska unija ruši Vučića: Briselu smeta premijer i izabrani predsednik Srbije, SUVIŠE JE SRBIN I SUVIŠE JE SVOJ!”

Ispod takvog naslova, u samom tekstu “odlično obavešteni diplomatski izvor Informera” kaže sledeće: “Suviše je on Srbin i suviše je svoj i nezavisan, ovako je jedan od naših sagovornika objasnio razlog najnovije evropske blokade”.

Mada i premijer Vučić često voli skromno da kaže: “Suviše sam ja Srbin, suviše sam svoj i suviše sam nezavisan”, očigledno da i “odlično obavešteni diplomatski izvori Informera” misle isto, te se neko setio kako bi bilo odlično da novinarka Informera za mišljenje o tom tekstu pita odlično obaveštenog diplomatskog izvora Kajla Skota na predavanju koje se zvalo: “Srbija i Sjedinjene Američke Države – saradnja i perspektive”.

I, što bi rekao Marfijev zakon, ako nešto može da pođe naopako po saradnju i perspektive Srbije i Sjedinjenih Američkih Država, poći će naopako.

Kada je svojevremeno počeo da uči srpski jezik, mladi budući diplomata Kajl Skot ni sam nije znao koji će mu to u životu.

– Ja sve što mislim mogu da objasnim i na engleskom, šta će mi srpski? – požalio se nastavniku srpskog.

– Ali, recimo – pitao ga je nastavnik srpskog – kako ćeš jednog dana na engleskom objasniti šta je tačno Informer?

– Pa, na primer, reći ću: Informer je bullshit! To je odličan izraz za Informer! – odgovorio je mladi Kajl.

– Jeste odličan, ali ti se školuješ za diplomatu, a bullshit nije baš diplomatski izraz! – upozorio ga je nastavnik srpskog.

– Dobro, kažite mi onda – kako se odgovara na srpskom kad vas pitaju da opišete šta je zapravo Informer? – raspitivao se mladi Kajl.

– Pa tu se koristi diplomatski termin loš. Dakle, kad te to pitaju, kažeš samo: Ja mislim da je Informer loš medij, ali sloboda govora je zagarantovana! Napiši sad to na tabli – rekao mu je nastavnik srpskog.

I mladi Kajl je dohvatio kredu i na tabli krupnim slovima otprilike citirao nastavnika na svom još uvek krhkom srpskom: “Informer je ološ, ali sloboda govnara je zagarantovana”.

Onda je zvonilo za kraj časa, pa mladi Kajl nije čuo nastavnika koji mu je kroz žamor velikog odmora objašnjavao da je napravio dve velike greške kod termina “loš” i “sloboda govora”, zato što je srpski jezik – jezik nijansi – i ako pogrešiš jedno ili dva slova, odmah se menja smisao.

– Mada, ovo što je napisao na tabli jeste potpuno tačno, ali nije diplomatski – priznao je sam sebi nastavnik srpskog.

I četrdeset dugih godina od tada Kajl Skot je čekao da ga pitaju ono zbog čega je šest meseci pohađao ubrzani kurs srpskog jezika sa izgovorom.

– Konačno! – šapnuo je u bradu kada je ispred sebe ugledao mitološko biće – novinarku Informera – koja ga je pitala, koliko je razaznao u onoj gužvi: “Šta mislite o Informeru?”

– Informer je jedan najobičniji…. ološ! – kazao je na tečnom srpskom ambasador Kajl Skot, koga su u međuvremenu naučili da u Srbiji uvek valja naglasiti, kad izgovoriš neku izuzetno pametnu misao, da zapravo citiraš premijera Vučića, ponosnog autora svih pametnih misli, počev od drevnih kineskih mudrosti.

– Informer je jedan najobičniji… ološ! Kako kaže vaš premijer – dodao je Kajl Skot, i taman kad je hteo da pridoda ono o slobodi govora, primetio je kako je novinarka Informera pala u nesvest skokom na glavu, zato što je u prvom momentu bila ubeđena da je premijer Vučić stvarno negde rekao: “Informer je jedan najobičniji… ološ”, mada su joj kasnije objasnili da premijer to nikada nije rekao za Informer, već za sve ostale.

– Uf, dobro je… – rekla je ona po povratku svesti, kao i uvek solidarna sa svim ostalim medijima za koje premijer misli da su jedan najobičniji ološ.

A Kajl Skot se osećao nekako nedorečen.

– Bezveze, a taman sam hteo da dodam: sloboda govnara je zagarantovana! – pomisilio je Skot dok je napuštao poprište istorijskog razgovora sa novinarkom Informera, posle koga će, najverovatnije, Srpska napredna stranka da napadne Ameriku kopnenim snagama.

– I’m too old for this shit – kazao je dva sata kasnije Kajl Skot kada je shvatio šta je uradio tokom male pokazne vežbe zvane: “Govori srpski da te ceo SNS razume”.

I niko od njih, primetio je Skot, nije pamtio da je samo pola sata pre rečenice: “Informer je jedan najobičniji… ološ! Kako kaže vaš premijer”, na predavanju rekao: “Vučić je dobar državnik!” – već su svi govorili samo o onom njegovom lošem srpskom sa odličnim izgovorom.

U Stejt departmentu su se u četvrtak oko tri sata po podne češali po glavi dok su čitali protestno pismo koje im upravo stiglo sa imejl adrese glavniurednikinformera@gmail.som.

U pismu je vlasnik mejla glavniurednikinformera@gmail.som pitao: “Da li je stav ambasadora Skota zvanični stav SAD?”

– Forvardujte ovo predsedniku Trampu, stvar bi mogla da izmakne kontroli – kazao je glavni primač mejlova u Stejt departmentu.

Na hitnom sastanku predsednika Sjedinjenih Američkih Država sa državnim vrhom koji je u četvrtak predveče sazvan u Beloj kući, glavna tema je bila: “Da li je stav ambasadora Skota da je Informer jedan najobičniji ološ, kako kaže premijer Vučić, zvanični stav SAD?”

Državni sekretar Reks Tilerson shvatio je da nema te Sirije, Severene Koreje ili Južnog Sudana koji se može meriti sa pitanjem: “Da li je stav ambasadora Skota da je Informer jedan najobičniji ološ, kako kaže premijer Vučić, zvanični stav SAD?”

– Hajde da budemo racionalni… Da se izvinimo… Samo nam još fali da pored Njujork tajmsa i Informer krene da piše protiv nas – uzdahnuo je predsednik Tramp pred jednom od najtežih odluka u karijeri od kada se zakleo na Bibliji.

– A kako bi bilo da u Prvi amandman Ustava SAD unesemo rečenicu: “Sloboda govora je zagarantovana, a Informer nije jedan najobičniji ološ, kako kaže premijer Vučić”? – predložio je Tilerson.

– Odlično! Odmah pristupite promeni Ustava SAD! – naredio je Donald Tramp, zagledan u sutrašnju naslovnu stranu Informera, na kojoj su on i Kajl Skot stajali zagrljeni ispod naslova: “Nosite se u impičment”, i podnaslova: “Impičment vam materina”.

Jedino je onaj primač mejlova Stejt departmenta imao utisak da je odluka o promeni Ustava SAD stigla prekasno.

– Izgleda da su prekinuli diplomatske odnose sa nama. Šaljem im mejl, ali mi se stalno vraća! – rekao je uspaničeno.

Onda je predsednik Tramp proverio šta se dešava.

– Aman, čoveče, pa ne piše se glavniurednikinformera@gmail.som, nego glavniurednikinformera@gmail.com! – uzviknuo je ljutito Donald Tramp.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend