01. mar 2022.

Koalicija za slobodu medija: Zaustaviti ratnohuškačke i senzacionalističke objave u medijima

Koalicija za slobodu medija najoštrije osuđuje ratnohuškačke naslove i objave u medijima koji se pojavljuju povodom rata u Ukrajini. Ne postoji nijedan razlog koji bi opravdao podršku agresiji na ovu zemlju.

Koalicija za slobodu medija poziva Regulatorno telo za elektronske medije da „iskoristi sve svoje zakonske mehanizme da spreči zloupotrebu medija i da ozbiljno sankcioniše one koji krše pravila objektivnog i izbalansiranog izveštavanja, šire ratnu propagandu i distribuiraju lažne vesti o ratu u Ukrajini“..

„Pozivamo i novinare i novinarke da se suprotstave rathnohuškačkoj retorici u svojim redakcijama. Podsećamo ih da nas Kodeks novinara Srbije obavezuje da vodimo računa o kredibilitetu izvora, objektivnosti i o dalekosežnim posledicama izgovorenih i napisanih reči. Pravo da odbiju da izvrše nalog urednika ako bi se postupanjem u skladu s tim nalogom kršio propis, pravila struke i etika novinarske profesije, novinarima omogućava i Zakon o javnom informisanju i medijima.

Društvena odgovornost i elementarna empatija nalažu da budemo solidarni sa nevinim žrtvama oružanih sukoba i da učinimo sve da zajednicu zaštitimo od konflikta.

Srbija, koja tvrdi da je njeno strateško opredeljnje članstvo u Evropskoj uniji, mora da obezbedi svojim građanima kvalitetno informisanje, i u obavezi je da se njene institucije suprotstave ratnoj propagandi i tendencijama opravdanja oružanih sukoba“, kaže se u saopšenju Koalicije za slobodu medija, koja poziva sve novinare i medijske radnike u Srbiji da se ponašaju odgovorno i da učine sve da ne budu zloupotrebljeni i pretvoreni u navijače rata.

Koaliciju za slobodu medija čine Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija (AOM), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Poslovno udruženje Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija „Lokal Pres“ i Slavko Ćuruvija fondacija.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend