06. jun 2018.

Korać: Cilj pokazati da je vlast na udaru skrivenih sila

Tajni planovi, paklene akcije, završni udarci i ubitačne namere, krvavi scenariji…, kao i mnogi drugi nazivi za tekstove po srpskim tabloidima u kojima se ukazuje na navodnu nameru zapadnih država da unište Srbiju, u poslednjih nekoliko godina, pogotovo od dolaska SNS na vlast, dominantna su i zgodna tema za plasiranje.

Preuzeto sa danas.rs

U naslovnim blokovima uglavnom su sadržane nekakve šifre i tajni kodovi konkretnih, a izmišljenih akcija, kako bi delovali izuzetno, odnosno uverljivije i istinitije ovdašnjem javnom mnjenju. U prvi plan ističu se namere Zapada da naruši srpski nacionalni interes na način na koji ga shvataju urednici po tabloidima, ali i listovima koji se striktno svrstavaju u žutu štampu. U takvim tekstovima reč je, pre svega, o „otimanju“ Kosova, istiskivanju uticaja Rusije, ukidanju Republike Srpske, i sličnim temama u kojima Sjedinjene Američke Države i Evropska unija igraju glavnu ulogu – izrazitog negativca.

Tokom proteklog vikenda u srpskim medijima pojavila su se čak dva teksta sa šifrovanim naslovnim blokom. Jedan se odnosio na navodni tajni plan SAD za nasilno uvlačenje Srbije u NATO, a drugi je imao i specifičan naziv akcije, odnosno ceo naslovni blok: „TAJNA OPERACIJA: Tači sa Amerikom „Zlatnom sabljom“ otkida sever KiM“. U tekstu se navode specifična saznanja Novosti, da kosovske bezbednosne snage uz logističku podršku Amerikanaca spremaju u septembru upad na sever Kosova, kao i da se ova operacija priprema u tajnosti pod kodnim imenom „Zlatna sablja“.

Tekstovi u kojima se najavljuju „krvavi“ scenariji uvek su u vezi sa aktuelnim političkim trenucima, pa se tako fokus naizmenično prebacuje sa Bosne i Hercegovine, Makedonije, Kosova, Crne Gore, u zavisnosti od toga šta srpska vlast treba da učini, odnosno na šta se obavezala u procesu evropskih integracija. Stavljajući u negativan kontekst EU i SAD naspram Rusije, ukazuje se na povezanost Zapada sa vlastima u regionu, a protiv Srbije. Tako je nedavno objavljena akcija u naslovnom bloku: „Vruća kasna jesen – rana zima“. U tekstu se javnost uzbunjivala tvrdnjama: SPREMA SE HAOS – STROGO POVERLJIVO: Bakir objavio rat Srbiji! Informacije o tome da bosanske službe bezbednosti pripremaju napad nikada nisu potvrđenje i nikada više spomenute, a afera je dodatno pogoršala odnose vlasti u Beogradu i Sarajevu. Prateći prošlogodišnju krizu preuzimanja vlasti u Makedoniji, srpski tabloidi ali i ozbiljniji mediji nisu se ustručavali da objavljuju svoja „saznanja“ o tome da se i „Srbija nalazi na nišanu Zapada“, da postoji tajni plan Amerikanaca za pokoravanje regiona i uvlačenje u rat – MAKEDONSKI SCENARIO NAPISAN U BONDSTILU: Događaji koji prete da ZATRESU BALKAN nisu slučajni, DEO SU ŠIREG PLANA!… samo je jedan od niza naslova objavljenih u domaćim medijima za uzbunjivanje javnosti.

– To su klasične teorije zavere kojih ima sve više u našem društvu. Teorije zavere se ne mogu pobijati jer one ne počivaju na dokazivanju već verovanju. I tome je njihova snaga – komentariše za Danas političar i psiholog Žarko Korać.

On dalje objašnjava da se obično u psihologiji smatra da teorije zavere počivaju na tri principa: ništa nije slučajno, sve je povezano i ništa nije onako kako izgleda.

– To su pseudoobjašnjenja događaja koja jako prijaju mnogim ljudima umesto da razmišljaju o stvarnim složenim uzrocima društvenih događaja. Ali naravno onako kako mogu biti usmerene protiv vlasti, mogu joj i koristiti.

Šalje se poruka da je vlast na udaru organizovanih i prikrivenih sila, koje stalo rade protiv nje. Zato treba odbraniti vlast da je ne bi srušili zaverenički poduhvati – ističe sagovornik našeg lista.

Prema njegovim rečima, osim te potrebe za odbranom vlasti, ona se „raskrinkavanjem zavera“ pokazuje snažnom i budnom.

– Poslednjih godina broj ovakvih teorija zavere značajno raste kod nas. Od njih žive tabloidi. Bukvalno svakog dana „raskrinkaju“ neku zaveru. Lenji i neobrazovani um onda spokojno drema jer ga „spasavaju“ tabloidi – zaključuje Žarko Korać za Danas.

Novosti: NATO propaganda i „Klub sto“

Predstavnici američke ambasade i NATO pojačali su aktivnosti na približavanju Srbije zapadnoj vojnoj alijansi, a kruna tih težnji trebalo bi da bude osnivanje neformalnog „Kluba 100“ u koji bi ušli profesori univerziteta i javne ličnosti s ciljem da otvoreno propagiraju napuštanje dosadašnjeg kursa neutralnosti – pišu Novosti.

List navodi da je prema odlično obaveštenim izvorima, drugi sekretar u ambasadi SAD DŽon Bovermaster nedavno potvrdio da će se sredinom septembra, na Fruškoj gori, okupiti grupa profesora radi priprema i edukacije za popularizaciju NATO.

Pošto Bovermaster napušta funkciju, plan je da projekat koji je on započeo završi njegov naslednik DŽon Raderford. Suština je u tome da se uz propagandni rad pojačaju i operativne aktivnosti na terenu. Ova opsežna akcija oslanja se na globalnu strategiju Zapada o „eliminisanju malignog uticaja Rusije na Balkanu“. Ključna zona pojačanog propagandnog delovanja je Srbija ali i Republika Srpska, u kojoj obaveštajci Alijanse i zapadnih službi imaju specijalan zadatak da prekinu čvrstu sponu Milorada Dodika s Kremljom, tvrde Novosti. U prilog tome pišu i da je prošlog meseca u Beogradu boravila Činčila Moli iz Odseka za propagandnu delatnost Evropske komande NATO. Ona je razgovarala s predstavnicima nekih nevladinih organizacija i raspitivala se za stav javnosti prema SAD i NATO, kao i da li se taj odnos može menjati, tvrde Novosti. Interesovalo ju je i da li je dovoljno dobro predstavljena saradnja Ministarstva odbrane i Vojske Srbije sa NATO, kao i šta je sve preduzeto na promociji vežbe „Srbija 2018“, koju u oktobru u Mladenovcu organizuju NATO i Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije. List tvrdi da se opsežna akcija oslanja na globalnu strategiju Zapada o „eliminisanju malignog uticaja Rusije na Balkanu“.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje definisan je Zakonom o javnom informisanju, koji u članu 38. kaže: „Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo“. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.

Send this to a friend