20. maj 2022.

Nova politika Tvitera zbog rata u Ukrajini, žele da spreče širenje lažnih vesti

Tviter je uveo novu politiku za borbu protiv dezinformacija o ratu u Ukrajini i drugim krizama na svojoj mreži. Oni će se boriti protiv dezinformacija tako što više neće preporučiti tvitove koji su označeni kao lažni. Takođe, korisnici neće moći da lajkuju i dele takav sadržaj, pišu agencije.

Ova promena je deo nastojanja da se promovišu tačne informacije tokom sukoba i krize. Nova politika Tvitera fokusira se na potencijalno opasne dezinformacije o navodnim ratnim zločinima, narativu o sukobu, upotrebi oružja i humanitarnim aktivnostima. Tviter nalozi koji imaju mnogo pratilaca i dele dezinformacije o ratu dobiće oznaku.

„U vremenima krize kao što su oružani sukobi, vanredne situacije u javnom zdravstvu i prirodne katastrofe velikih razmera – pristup verodostojnim informacijama i resursima postaje sve važniji. Obmanjujuće informacije mogu da potkopaju poverenje javnosti i nanesu dodatnu štetu zajednici“, rekao je Joel Rot, direktor za bezbednost i integritet na Tviteru.

Fokus je na opasnim dezinformacijama

U označavanju dezinformacija o ukrajinskom ratu, kompanija će koristiti razne kredibilne izvore, uključujući humanitarne organizacije i novinare koji proveravaju činjenice.

„Videli smo da obe strane dele informacije koje mogu da dovedu u zabludu ili obmanjuju. Fokusiramo se na dezinformacije koje mogu biti opasne bez obzira odakle dolaze“, dodao je Rot.

Meta, u čijem su vlasništvu Fejsbuk i Instagram, već označava objave koje dele mediji i diplomate pod kontrolom ruske države i smanjuje njihov domet.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend