25. jun 2022.

Preporuke medijima za pokrivanje povorki ponosa

Mjesec juni se širom svijeta obilježava kao mjesec ponosa i LGBTIQ zajednica ga obilježava na različite načine. Ovo je mjesec u kom se održava najviše Povorki ponosa, kako u svijetu, tako i u našoj regiji.

U narednih mjesec dana će biti organizovan Zagreb Pride, Split Pride, Bh. povorka ponosa, te Skopje Pride. U maju je održana povorka u Tirani, a ove godine nam na Zapadni Balkan dolazi i Euro Pride, koji će se održati u Beogradu.

Sve ovo su veoma važni povodi da govorimo o načinima kako mediji mogu unaprijediti svoje izvještavanje o pravima i životima LGBTIQ osoba.

Prošle sedmice smo vam pisali detaljnije o tome zbog čega je važno da mediji shvate da su povorke ponosa protesti, kao i bilo koji drugi.

A danas vam donosimo nekoliko smjernica i preporuka kako da izvještavate o povorkama ponosa.

Intervjui

Intervjui su uvijek odličan način za pokrivanjem bilo koje teme, pa i ove. Potražite širok raspon ljudi za intervjue, uključujući organizator/ice povorki, sudionike/ce samog protestnog marša, LGBTIQ zajednicu, podržavatelje/ice, predstavnike/ce nadležnih institucija i aktiviste/kinje zajednice.

Povežite svoju pokrivenost povorke sa relevantnim lokalnim, državnim i nacionalnim pitanjima kao što su zakon o zabrani diskriminacije, zločini iz mržnje, sigurnost u svim sferama života, zakon o istospolnom partnerstvu i drugi zakoni koji regulišu pitanje porodice i zaštite od diskriminacije i nasilja.

Intervjuišite lokalne aktiviste/kinje LGBTIQ zajednice kako biste dali lokalni fokus događajima povorke.

Pronađite LGBTIQ osobe, ali i druge učesnike/ce povorke i razgovarajte s njima o važnosti izlaska na ulicu i tom vidu aktivističke borbe, ali isto tako, razgovarajte s njima o svakodnevnom životu LGBTIQ osoba, kao i percepciji društva, komšija/komšinica, porodice, poslovnih kolega/ica prema LGBTIQ osobama.

Slike i video materijal

Kada se izvještava o povorci ponosa, bilo da govorimo o izvještavanju prije samog marša ili u toku, novinari/ke bi trebali prezentovati realnu sliku protesta. Prije same povorke, ne preporučuje se da se tokom pripreme priča koriste slike ili snimci koji nisu sa te povorke o kojoj se govori, jer šalju drugačiju sliku ka javnosti.

Događaji koje realizuju organizatori/ce povorki ponosa u toku mjeseca ponosa ili nedjelje ponosa, su također veoma važni i mogu medijima ponuditi odgovore na mnoga pitanja. Preporučuje se da ih pratite i prisustvujete istim. Na tim događajima možete upoznati sagovornike/ce iz LGBTIQ zajednice, organizatore/ice povorke, kao i saveznike/ce.

Zbog osjetljivosti prikazivanja LGBTIQ osoba u medijima zbog problema u našim društvima sa predrasudama koje postoje prema LGBTIQ osobama, preporučuje se da svaku osobu koju želite intervjuisati prije nego stane pred kamere ili ispred mikrofona, pitate da li im je uredu da ih snimite. Ovo vrijedi i za samu protestnu šetnju, bez obzira što je sama povorka javna, pitajte osobe prije nego što fokusirate kameru u njih. Pogotovo ako idete uživo u program. Razumite procese koje prolazi svaka LGBTIQ osoba i eventualne posljedice koje može imati kroz svoju medijsku izloženost.

Preporučuje se da obratite pažnju na senzacionalističke aspekte povorke i da izbjegavate takav pristup vašem izvještavanju. Senzacionalističko izvještavanje produbljuje predrasude i netrpeljivost prema ovoj zajednici, i mediji trebaju voditi računa o tome. Zapravo, mediji mogu biti veoma važni saveznici koji će pomoći da se jasne poruke sa protestne šetnje prenesu, te da se doprinese razbijanju predrasuda koje postoje prema LGBTIQ osobama.

Ideje za priče

Da biste pokrili sve važne aspekte organizovanja povorki, pogotovo u društvima kao što je naše, bit će potrebno da pristupite ovoj temi i edukativno ka vašoj publici.

Napišite historijsku pozadinu nastanka povorki u svijetu. Podsjetite vašu publiku odakle potiče ovaj termin „povorke ponosa“, šta on predstavlja i zašto je kao takav važan za LGBTIQ zajednicu.

Kreirajte priloge sa organizatorima/cama povorki o procesu planiranja i realiziranja povorki ponosa. Koji su to važni aspekti koje organizatori/ice obuhvatanju, na šta obraćaju pažnju kroz samu organizaciju, koji su izazovi i problemi sa kojima se suočavaju prilikom organizacije, koliko je intenzivan rad na samoj povorci i šta to znači za cjelokupno predstavljanje povorke ka javnosti.

Obuhvatite institucionalnu perspektivu i kreirajte priče oko toga zašto ima ili nema podrške od nadležnih institucija, predstavnika/ca tih institucija. Ko su oni koji podržavaju, a koji ne? Zašto jedni podržavaju a drugi ne? Analizirajte medijske izjave političara/ki i ukažite na njihove zakonske obaveze zaštite ljudskih prava svih bez iznimke. Za poštivanje ljudskih prava ne postoji ali.

Povežite povorku ponosa sa drugim protestima i pokažite koliko je ovakav aktivistički čin važan za podsjećanje institucija da moraju raditi na poboljšanju prava svih osoba i manjina u društvu. Obratite pažnju na to šta znači kontinuiran izlazak na ulicu.

Pristupite važnosti povorke ponosa iz perspektive svakodnevnog života LGBTIQ osoba, problema autovanja, nasilja u porodici, nemogućnosti življenja autentičnog života i slično.

Uključite analizu povorki ponosa koji se događaju u drugim dijelovima svijeta, posebno u zemljama ili regijama koje okružuju državu iz koje izvještavate.

Ranije smo pisali o tome kako generalno poboljšati izvještavanje o pravima i životima LGBTIQ osoba, a u tom članku možete pronaći i informacije vezane za terminologiju i govor mržnje, kao i linkove na literaturu koja vam može dodatno biti korisna prilikom izvještavanja.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend