25. dec 2018.

Zlatni Pinokio za „Alo“, Srebrni „Informeru“, a Bronzani „Kuriru“

Portal Fake News Tragač na svoj 1. rođendan, 24. decembra 2018, dodeljuje nagrade Zlatni, Srebrni i Bronzani Pinokio medijima koji su tokom prethodnih godinu dana prema našoj evidenciji najčešće širili lažne i manipulativne vesti. Naš tim je istražio 116 manipulativnih sadržaja i u laži uhvatio 123 medija, koji su zbirno posmatrano 485 puta objavili dezinformacije.

Zlatnog Pinokija za 2018. godinu dobija Alo, koji je iz korpusa dokazanih dezinformacija kreirao ili preneo čak 33,6 odsto. Ovaj medij se tokom prethodne godine istakao izuzetnim kreativnim doprinosom političkoj i nacionalističkoj propagandi. Pogledajte kako je, na primer, Alo ekonomistu Armenda pretvorio u genetičara Mrmenda, predstavnice benda Pusi Rajot u maskirane ustaše, a indijskog dobročinitelja u IT stručnjaka iz Beograda.

Srebrnog Pinokija je u foto-finišu zaslužio Informer, sa učešćem od 32,8 odsto. Ovaj medij je, između ostalog, slagao da su učesnici protesta „Jedan od pet miliona“ ugrozili život pacijenta u kolima hitne pomoći, kao i da su reprezentativci Hrvatske na Svetskom prvenstvu u fudbalu nosili crne dresove po uzoru na dresove NDH. Informer se „proslavio“ i „svetskom ekskluzivom“ o ubijenom novinaru Džamalu Kašogiju, koju je potom obrisao.

Bronzani Pinokio pripao je Kuriru, koji je preneo 30,2 odstodezinformacija iz našeg korpusa. Kurir se istakao podgrevanjem mita o Srbima kao najstarijem narodu, pokušajem demantovanja Nase, ali i plagiranim kolumnama Živorada Nikolića.

TOP 10 generatora i prenosilaca lažnih vesti zaokružuju, ovim redosledom, Srbija danas, Srpski telegraf (i njegov portal Republika), Blic, Večernje novosti, Telegraf, Tanjug i Pink. Pri razmatranju rezultata treba imati u vidu da je u Srbiji registrovano više od 2000 medija i da ne postoji ni dovoljno dobar način ni dovoljno velik tim da kontinuirano i sistematski proverava sadržaj svakog od njih. Pažnja tima Fake News Tragača bila je prvenstveno usmerena na medije sa najširim potencijalnim dometom, dakle na dnevne listove, televizije sa nacionalnom frekvencijom i najposećenije portale.

Redakcija Fake News Tragača će ove nedelje dobitnicima nagrada poslati plakete i statue Zlatnog, Srebrnog i Bronzanog Pinokija, uz napomenu da u bajci na koju referišemo drveni lutak sklon laganju ima priliku i da se popravi. U tom svetlu, nadamo se da će se mediji naredne, 2019. godine, svim silama truditi da ovu nagradu ne dobiju.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend