12. avg 2022.

Mladi misle da prepoznaju lažne vesti, mada ih manje od petine redovno posećuje informativne sajtove

Veliki broj mladih smatra da ume da prepozna lažne vesti, uprkos tome što se među njima  povećava broj onih koji informativne sajtove posećuju ređe od jednom nedeljno. Nemaju poverenja ni u političke institucije niti u medije, pokazuje izveštaj o mladima u Srbiji koji je predstavio KOMS. Sve više koriste i Telegram, platformu poznatu po tome što je u sve većem broju koriste desničari i rusofili

Krovna organizacija mladih Srbije (KOMS) objavila je šesti Alternativni izveštaj o položaju i potrebama mladih u Srbiji za 2022. godinu, koji je predstavila danas, na Međunarodni dan mladih. KOMS je kroz poglavlje „Mediji, društvene mreže i aplikacije” izneo stavove mladih prema medijima, društvenim mrežama i aplikacijama koje koriste.

Analizirani podaci su pokazali da 37 odsto mladih posećuje informativne sajtove i aplikacije ređe od jednom nedeljno, što je značajno povećanje u odnosu na prošlu godinu, kada ih je bilo 29,2 odsto.

Nepoverenje prema političkim institucijama i medijima

Informativne sajtove i aplikacije više puta dnevno posećuje svega 17,5 odsto mladih. Za razliku od prošlogodišnjeg istraživanja, primećeno je da mladi više koriste njuz aplikacije na telefonu, ali je broj onih koji uopšte ne koriste ovakvu vrstu aplikacija i dalje veći od 60 odsto.

Sa vestima i informacijama koje smatraju lažnim retko se susreće dva odsto mladih, dok 76 odsto njih kaže da je to često.

Čak 80 odsto mladih smatra da ume da prepozna lažnu vest, isto kao i 2020. godine. Ipak, broj mladih koji ne umeju da prepoznaju lažnu vest se, za razliku od prethodne godine, povećao za jedan procenat (18%).

Istraživanje je pokazalo da mladi nemaju poverenja ni u jednu od institucija koje su ispitivane. Najmanje veruju u političke institucije, od predsednika, preko Vlade, do Skupštine (ocena 1,44 od mogućih 5), a slede ih mediji sa tek nešto malo manje lošom ocenom – 1,47.

Manje koriste Fejsbuk, najviše Instagram i Tik-tok

Mladi su pokazali da od društvenih mreža svakodnevno koriste Instagram (90,4%) i Tik-tok (69,6%), dok Fejsbuk koristi njih 23,3 odsto. Što se Fejsbuka tiče, ipak je samo 22,3 odsto mladih reklo da ga nikad ne koristi.

Od aplikacija koje koriste za komuniciranje, za direktne poruke najviše koriste Instagram (92,1%), Vocap (84,1) i Vajber (80%).

Korišćenje Fejsbuka kao mreže u celini je u padu, a najveći rast beleži Telegram (21,6 odsto, u odnosu na 16,6 prošle godine), poznat po tome što su se toj platformi posebno okrenuli desničari i rusofili.

Procenat mladih koji koriste Fejsbuk Mesindžer za komuniciranje opao je sa 65,7 (2021) na ovogodišnjih 48,7 procenata. Da je korišćenje Fejsbuka u padu potvrđuju i prošlogodišnji podaci da je broj mladih koji imaju profile na Fejsbuku opao sa 90,1 (2018) na 86,9 odsto (2021).

Značajan broj mladih (45%) smatra da društvene mreže negativno utiču na njihovo slobodno vreme, i taj je broj u porastu u odnosu na 2021. godinu.

Na osnovu podataka dobijenih iz ovog istraživanja, KOMS preporučuje unapređenje medijske pismenosti, rad na unapređenju informisanja mladih, kao i na kreiranju većeg i kvalitetnijeg sadržaja za mlade i o njima.

Takođe se preporučuje i obučavanje mladih kroz neformalno obrazovanje kako bi mogli da kritički promatraju medijske sadržaje i da o njima donose svoj sud.

KOMS ističe i da je potrebno sprovesti istraživanje o uticaju društvenih mreža na sve aspekte života i psihološkog razvoja mladih.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend