05. nov 2022.

„Gašić kod Jotke na kazanu“: Cenzolovka prenosi tekst zbog kog je KRIK osuđen

U znak solidarnosti i podrške redakciji KRIK-a, koji je Viši sud osudio samo zato što su objavili ono što se čulo u sudnici, a što se nije dopalo ministru Bratislavu Gašiću, uvereni da ovaj istraživački portal ne samo što nije prekršio zakon niti Kodeks novinara, već i da ovakva presuda predstavlja ozbiljan udarac za medijske slobode u Srbiji, prenosimo tekst KRIK-a u celini

Sutkinja Višeg suda u Beogradu Nataša Petričević Milisavljević presudila je juče da je KRIK kriv zato što je u izveštaju sa javnog suđenja kriminalnoj grupi Zorana Jotića Jotke preneo reči koje je u sudnici izgovorio jedan svedok i koje se ministru Bratislavu Gašiću, očigledno nisu dopale. Tadašnji šef tajne službe, a sada ministar unutrašnjih poslova, je zbog „povrede časti i ugleda“ tužio ovaj istraživački portal zato što je – radio svoj posao i preneo javnosti šta se u sudnici događalo, pa i to što je svedok rekao da je direktor BIA dok optuženog Zorana Jotića Jotke „na kazanu“.

Glavni urednik KRIK-a Stevan Dojčinović kaže da je reč o opasnom presedanu jer se postavlja pitanje da li novinari u Srbiji i dalje smeju da izveštavaju iz sudnice.

Profesorka prava Vesna Rakić Vodinelić smatra da presuda protiv KRIK-a predstavlja „sudsku cenzuru“ i „vrhunac pravnog muljanja i nepoštenja“, kao da ne verujem da je stvar u neznanju zato „u Zakonu o javnom informisanju što vrlo jasno piše da kad se prenose neki spisi, akta, koji potiču od državnih organa, posebno ako je u pitanju javno suđenje, ne možete da sankcionišete novinara i medij”.

Gašić je tužio KRIK u maju prošle godine i tražio da mu se isplati pola miliona dinara zbog navodne povrede časti i ugleda zbog vesti sa suđenja kriminalcu Zoranu Jotiću Jotki.

U znak solidarnosti i podrške koleginicama i kolegama iz KRIK-a i uverenja da ova redakcija nije prekršila nikakav zakon niti Kodeks novinara Srbije, prenosimo tekst zbog koga je osuđen:

Zoran Jotić / Bratislav Gašić (foto: KRIK / mod.gov.rs)

Političke veze kruševačke kriminalne grupe: „Gašić kod Jotke na kazanu“

Direktor Bezbednosno-informativne agencije Bratislav Gašić bio je „na kazanu“, odnosno na platnom spisku poznatog kruševačkog kriminalca Zorana Jotića Jotke, tvrdi član ove kriminalne grupe u razgovoru koji je prisluškivala policija, a koji je pušten na jučerašnjem suđenju. Gašić nije odgovorio na pitanja novinara KRIK-a o ovome. U ostalim razgovorima se spominju i neimenovani ministar za kojeg Jotka kaže da im je „zlatan“, kao i to da je poznati kriminalac sa Kosova Zvonko Veselinović leteo policijskim helikopterom. Ovi razgovori su deo dokaza protiv Jotića i njegove grupe kojima se sudi za dva ubistva u Kruševcu.

Piše: Milica Vojinović

Nakon ubistva kriminalca Dejana Stankovića Ždrokinca u junu 2018, kruševačka policija počela je pomno da motri Jotićevu grupu za koju su verovali da je izvršila ovo ubistvo. Osim što su im prisluškivali telefone, policajci su postavili prislušne uređaje i u automobile Jotića i njegovog bliskog prijatelja, kriminalca iz Beograda Saše Zoraje – sada optuženog da je kao član grupe pomogao Jotiću da sakrije Ždrokinčevog ubicu nakon zločina.

Razgovori iz njihovih automobila, osim što su obezbedili važne dokaze tužilaštvu u slučaju ubistva Stankovića, mogu da razotkiju i veze koje je Jotkina kriminalna grupa imala sa ljudima iz vlasti.

Naime, Zoraja u razgovoru sa svojim prijateljem Igorom Neškovićem koji je policija snimila krajem oktobra 2018. govori kako Jotić ne mora da se plaši neprijatelja jer ima veze sa moćnim ljudima.

„Ko da ga ubije? Pa Bratislav Gašić je kod njega na kazanu. Nema ko da ga ubije“, govori Zoraja Neškoviću. Izraz „biti na kazanu” znači da ta osoba prima novac od nekoga.

Gašić, inače Kruševljanin, od 2017. je direktor obaveštajne agencije BIA. Novinari KRIK-a juče su poslali pitanja o ovome Gašiću, na njegov zvaničan mejl u BIA-i, ali on na njih nije odgovorio.

Sutradan, Zoraja u automobilu razgovara sa Jotićem i govori: „Da vidimo sa našim ministrom“, a Jotić mu odgovara „Ćuti, on nam je zlatan.“

U ovom razgovoru ni jedan ni drugi nisu imenovali ministra, niti su na suđenju kazali o kome je reč.

U istom razgovoru, koji je juče pušten u sudnici, govore o Zvonku Veselinoviću, uticajnom biznismenu sa Kosova koji je više puta bio optužen, ali ne i osuđen za kriminal, a koji je takođe povezan sa vladajućim strukturama. Zoraja se žali Jotiću da mu se Zvonko ne javlja na telefon.

„Sleteo je helikopterom u lov“, kaže Jotić u razgovoru koji je policija prisluškivala.

„Njega čuva BIA?“, pita ga Zoraja.

„Pa murijaškim helikopterom je sleteo“, odgovara mu Jotić.

Jotić je juče u sudnici potvrdio da su govorili o Zvonku Veselinoviću.

„Išli smo kući (automobilom), pričali smo o Zvonku Veselinoviću i tako te gluposti“, rekao je Jotić ističući da u razgovoru nema ništa što dokazuje da su izvršili ubistvo kao što to tvrdi tužilaštvo.

Optuženi Zoraja nije želeo da komentariše nijedan prisluškivani razgovor jer, kako je rekao, po savetu advokata čeka da se svi puste na suđenju nakon čega će objasniti sa kim je i o čemu razgovarao.

Jotić i Zoraja su u ozvučenom automobilu pričali i o istrazi koja se protiv njih tada vodila za ubistvo Ždrokinca.

„Teška srca odajem priznanje policiji“

Pošto je istraga već bila u jeku, a policija saslušala Jotića i Zoraju, u njihovim razgovorima moglo se primetiti da su nervozni zbog svega što je policija do tada otkrila.

„Je*i ga, ovde je neko debelo pomogao, nije ovo kruševački mozak“, komentariše u prisluškivanom razgovoru Jotić rad policije i dodaje: „Da li je Beograd radio ili šta, da li je Beograd davao instrukcije.“

U istom razgovoru za ubijenog Stankovića Jotić govori „smrdljivi Ždrokinac“.

Jotić je komentarišući ovaj razgovor sudiji rekao da je u međuvremenu saznao neke detalje o Ždrokincu.

„On je profesionalni ubica i za državu je radio neke stvari, ali ne treba to da pričam, zabranjeno mi je.”

Jotić i Zoraja su „teška srca“ pohvalili istragu policije, čuje se u snimcima iz automobila.

„Napravili su konstrukciju 90 odsto tačnu, samo nisu mogli da dokažu, stvarno moram teška srca da im odam priznanje“, govori Zoraja u jednom od prisluškivanih razgovora.

Tema razgovora bila su i dva navodna pokušaja ubistva Jotića.

„Poslali mu likvidatora“, priča Zoraja svojoj majci.

„Opet?“, pita ga ona.

„Hteli da ga ubiju pre neki dan“, potvrđuje joj Zoraja i objašnjava da je policija uhvatila ubicu tako što je pratila Jotića.

Jotić  je na suđenju objasnio da je njegovo ubistvo unapred bilo plaćeno

„Dobio je 70.000 evra da me ukloni, uhvaćen je jer je imao crvenu periku kao Zorica Brunclik. Našli su mu 15 metaka i jedan u cevi i rezervnu garderobu.“

Jotiću se, podsetimo, sudi da je naručio ubistvo Ždrokinca i sa svojom kriminalnom grupom ga i realizovao u junu 2018. u Kruševcu. Ubistvo je, tvrdi tužilaštvo, bilo osveta za likvidaciju Gorana Petrovića Pete, kriminalca iz Kruševca i bliskog Jotićevog prijatelja koji je ubijen 2015, a čija likvidacija još nije rasvetljena. Petrovićeva deca optužena su kao članovi Jotićeve grupe.

Ubijeni Ždrokinac godinama je živeo u Južnoj Africi, a u Kruševcu mu se sudilo zbog ubistva lokalnog stomatologa. Ždrokinac je u postupku oslobođen pošto sud nije uspeo da utvrdi da li je DNK pronađen na mestu likvidacije njegov ili njegovog brata blizanca.

Više o suđenju Jotiću pročitajte ovde

 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend