15. maj 2020.

GM info: Funkcioneri nas vide kao političke protivnike kad im se postavi pitanje koje im se ne dopada

Opštinska uprava koristi svaki povod da diskvalifikuje portal GM info, koji ne prihvata da bude njihovo propagandno glasilo: od toga da dobijaju besmisleno male iznose novca na medijskim konkursima u odnosu na propagandne medije, pa do uvredljivih optužbi da rade za tajkune, iako novinari ove redakcije rade – besplatno

Violeta Popović (foto: lična arhiva)

„Tekstovi i uređivačka politika ovog ’nezavisnog’ medija kreiraju se po nalogu tajkuna.“ „Oni žele još. Laži! Spinovanja! Obmana!“

Tim rečenicama počašćen je nedavno portal GMinfo.rs iz Gornjeg Milanovca. Razlog je bila vest i fotografija na kojoj se jasno vidi da je na mestu predviđenom za parkiranje automobila osoba sa invaliditetom, parkirano opštinsko službeno vozilo. Prema navodima iz teksta, nepropisno parkirano vozilo službeno koristi upravo predsednik opštine.

Demanti koji je stigao sa mejla PR službe opštinske uprave nije demantovao ništa od navoda iz teksta. Ali zato sadrži čitav niz negativnih kvalifikacija na račun redakcije. U njemu se, između ostalog, kaže i da na konferencijama za novinare postavljaju „spinovana senzacionalistička pitanja“.

Tu su, doduše, i pohvale na račun rada gradskih službi tokom vanrednog stanja. Iz napisanog se može zaključiti da bi u ovom gradiću vladala prava idila, samo da nije redakcije GM info – kojoj stalno nešto smeta.

Popović: Novinare vide kao političke protivnike

„Mislim da je srž problema to što funkcioneri, čim im se postavi neko pitanje koje im se ne dopada, novinare ne doživljavaju kao osobe koje rade u interesu javnosti, već kao političke protivnike“, kaže Violeta Popović, urednica portala GM info.

Demanti, koji to zapravo nije, samo je još jedan u poprilično dugom nizu pokušaja da se redakcija koja opstaje na entuzijazmu nekoliko novinara diskredituje i da joj se onemogući rad.

Nepodobni mediji se širom Srbije suočavaju sa dva oprobana vida pritiska – sa uskraćivanjem informacija i sa uskraćivanjem lokalnih izvora finansiranja. Ni prvi ni drugi metod prevaspitavanja nisu zaobišli GM info.

Od postojećih prihoda, u redakciji GM info uspevaju da namire samo osnovne troškove održavanja portala, dok novinari rade besplatno

„Lokalna samouprava ’zaboravlja’ da na pojedine događaje pozove nas i kolege iz Takovskih novina, dok druge uredno poziva. Poslednji takav slučaj imali smo krajem aprila. Poziv za uručenje donacije Halijard Džona Kapela Domu zdravlja u Pranjanima nismo dobili, iako se na uručenju pojavio i predsednik opštine lično“, kaže urednica GM info.

„Kada sam na prvoj narednoj konferenciji za novinare pitala zašto nismo bili pozvani na ovaj, ali ni na još nekoliko događaja, dobila sam odgovor da za organizaciju nije bila zadužena opština. Nejasno je kako organizatori nemaju informacije o medijima u Gornjem Milanovcu koji postoje godinama, a u isto vreme uredno zovu medijske kuće koje funkcionišu tek nekoliko meseci“, pita se naša sagovornica i odmah daje odgovor: „Jer bismo, možda, sagledali neke stvari i iz drugog ugla, a ne samo propagandnog.“

Da im se zbog načina izveštavanja, na lokalnim konkursima za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja od javnog interesa dodeljuju „mizerna sredstva“ već su, kaže Violeta Popović, navikli. I ove godine ostali su dosledni svojoj odluci da iznose koji nisu dovoljni za realizaciju projekata odbijaju.

„GM info je, odlukom komisije sastavljene od predstavnika provladinih i nereprezentativnih novinarskih udruženja Comnet i PROUNS, dobio 250.000 dinara. Za razliku od portala GM info, mediji povezani sa nedavno formiranom lokalnom televizijom, u vlasništvu grupacije Info 24 i njenog kontroverznog vlasnika Zorana Majdaka, kome se sudi pred Sudom za organizovani kriminal, dobili su 11.850.000 dinara od ukupno 15 miliona raspodeljenih na konkursu“, navedeno je u saopštenju redakcije objavljenom nakon ovogodišnjeg konkursa.

Novinari rade besplatno

I činjenica da su odbili da uzmu novac iz budžeta spočitavana im je u demantiju sa početka ove priče, u kome se kaže:

„Ovo udruženje, odnosno portal, već godinama ne želi da koristi sredstva od projekata koja su opredeljena od strane Opštine Gornji Milanovac, navodeći kojekakve izgovore da su sredstva tobože nedovoljna za realizaciju napisanih projekata. Ne žele ili im nisu potrebna? Po načinu ponašanja u poslednjem periodu, biće da je ovaj drugi razlog realniji. Sve je jasnije da se tekstovi i uređivačka politika ovog ’nezavisnog’ medija kreiraju po nalogu tajkuna.“

Urednica GM info kaže da im je novac i te kako potreban, jer od postojećih prihoda uspevaju da namire samo osnovne troškove održavanja portala, dok novinari rade besplatno.

Demanti koji je stigao sa mejla PR službe opštinske uprave nije demantovao ništa od navoda iz teksta (da je na mestu za automobile invalida parkirano vozilo koje koristi predsednik opštine). Ali zato sadrži čitav niz negativnih kvalifikacija na račun redakcije

Portal koji će u decembru proslaviti peti rođendan doživeo je i to da mu ime bude ukradeno. U Agenciji za privredne registre 28. februara prošle godine registrovano je preduzeće pod nazivom Radio-televizija GM info grupa d.o.o. Firma je upisana na adresi ugašene Televizije Gornji Milanovac, i to u prostorijama u vlasništvu Opštine Gornji Milanovac. O tome ko su stoji iza ovog poduhvata Cenzolovka je već pisala.

Na istoj adresi, tačnije u istim prostorijama, nalazi se i firma u okviru koje posluju lane osnovane medijske kuće – Televizija GM Plus i portal GM Press. Na istom mestu nalazi se i redakcija Televizije Klik.

Upravo te medijske kuće, uz još nekoliko sa njima blisko povezanih firmi, dobile su najveći deo kolača na ovogodišnjem konkursu za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja u Gornjem Milanovcu.

Njihove novinare nijedan organizator ne „zaboravlja“ da pozove na događaje. Naprotiv, po rečima Violete Popović, te medijske kuće prisustvovale su i događajima koji su tobože bili zatvoreni za javnost, a o kojima je redakcija portala GM info dobijala samo saopštenja i to sa po nekoliko dana zakašnjenja.

Njih predsednik Opštine Gornji Milanovac ne povezuje sa tajkunima, već je spreman da ih bodri rečima da je njihovo postojanje „od velikog značaja za građane“ i da „popunjavaju prazninu u informisanju nastalu pre 11 godina, gašenjem nekadašnje milanovačke televizije“.

Verovatno zato što oni ne postavljaju „senzacionalistička pitanja“ poput portala GM info.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend