18. sep 2023.

Matić: Presuda za ubistvo Ćuruvije biće oslobađajuća, opstrukcija suđenja od početka

"Još tokom maja i juna od kolega novinara sam počeo da dobijam informacije da će presuda optuženima u slučaju ubistva Slavka Ćuruvije biti oslobađajuća, a u junu sam dobio od jednog državnog sekretara informacije ne samo da je to tačno, već da je on imao potrebu da mi je saopšti", kazao je predsednik Komisije za istraživanja ubistava novinara i član Radne grupe Vlade Srbije za bezbednost novinara Veran Matić.

Snimak ekrana, N1

Apelacioni sud u Beogradu objavio je da je postupak koji se vodi pred tom sudskom instancom u vezi sa ubistvom novinara Slavka Ćuruvije u „nejavnom delu“, što je razlog koji onemogućava Apelacioni sud da se o tome oglašava, preneo je Glas Amerike.

„Svakako, čim pisani otpravak odluke u istom predmetu bude ekspedovan iz Suda, javnost će o tome biti obaveštena. U ovoj fazi postupka dalje ne možemo da se izjašnjavamo niti da komentarišemo spekulacije o tome kakva je odluka“, navodi se u odgovoru portparolke Apelacionog suda Miljane Piljić.

Matić je u emisiji N1 Studio Live ispričao otkad su te informacije počele da kruže:

„Apelaciono veće je otvorilo raspravu u martu i zatvorilo i povuklo se u nejavni deo. Najavili su i da će kad budu doneli odluku, da će je i objaviti. U aprilu, Vuk Drašković, ima dobre veze i u sudovima, izlazi na TV Tanjug i kaže da je doneta oslobađajuća presuda ali da će je objaviti kada to njima bude odgovaralo u političkom ili nekom drugom smislu“.

Matić dodaje i da je tražio informaciju od Apelacionog veća o tome.

„Tražio sam informaciju kao reakciju na tu tvrdnju. Dobio sam prilično nemušt odgovor, a nakon zahteva za pojašnjenjem, dobio sam odgovor koji bi mogao da se protumači da je doneta odluka ali da nije ekspedovana, i moglo je da se protumači i da je doneta oslobađajuća odluka ali da nije ekspedovana“, priča Matić.

Tokom maja i juna, kaže Matić, od kolega novinara je počeo da dobija informacije da je tačno da će presuda biti oslobađajuća i da je to skandalozno.

„A u junu sam dobio od državnog sekretara te informacije, ne samo da je to tačno, već da je on imao potrebu da mi je saopšti i da je ona tačna. Krenule su reakcije, u četvrtak se nešto dogodilo, ja ne znam šta, pitali su me ljudi da li je moguće da će u petak ili ponedeljak biti doneta oslobađajuća presuda. Nisam imao neku vrstu preciznijeg odgovora, rekao sam kao i sad – da ne znam ni da li će danas biti objavljena niti u kojem vremenskom periodu“, izjavio je Matić.

Prema njegovim rečima, za sada nema nikavog obrazloženja.

„Nije bilo nikakvih ozbiljnijih navoda, osim da je svedočenje Branke Prpe preteglo u toj priči, jer je ona bila na licu mesta, ali ništa nećemo znati dok ne dobijemo obrazloženje presude kakva god ona bude bila“, kazao je.

Suđenje za ubistvo Slavka Ćuruvije traje od 2014. godine.

„Moram da kažem da je od ubistva, 1999. godine, istraga tapkala u mestu 15 godina, i od početka nismo imali nikakav pomak, iako je bilo jasno da je država ubila Ćuruviju… već tada je bilo potpuno jasno. Za mene je veliko razočarenje da koalicija ddemokratskih stranaka koje su pobedile 5.oktobra, iako su obećavali, nisu napravili nikakav pomak. A ako takve stvari ne rešite u kratkom periodu, to otežava posle dodatne radnje“, rekao je Matić.

Kada je suđenje za ubistvo novinara počelo, navodi Matić, krenule su i opstrukcije.

„Pa su svedoci iz Državne bezbednosti sinhronizovano svedočili. Zna se da je u danu kad je Slavko ubijen, tih 27 osoba i organizatori praćenja, da su se okupili na jednom mestu i dogovorili na koji način će se govoriti na tom suđenju“, kaže Matić.

Dodaje da je bila i opstrukcija dokaza.

„Imamo opstrukciju korpusa dokaza, a to su trake na kojima je snimano kretanje svih koji su pratili Ćuruviju. Kroz te dokaze imamo nacrtanu situaciju, ubedljivi su dokazi, zatim činjenica da je prvostepeno veće donelo presudu u kojoj je NN lice izvršilac ubistva, to je takođe bila opstrukcija“, smatra Matić.

Prema njegovim rečima, pravosudni sistem je pao na ovom slučaju.

„I ako bude oslobađajuća presuda, pokazaće se da je nesposoban da zaštiti novinare, da reši ubistvo Ćuruvije….da se u budućnosti možemo nadati drastičnim slučajem nasilja nad novinarima, i ne samo nad novinarima, već i političarima“, zaključio je Matić.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend