05. mar 2020.

“Osnovano sumnjam da sam smenjen zbog knjige Gorana Vesića”

Osnovano sumnjam da je kap koja je prelila čašu da budem smenjen sa čela Književnih novina bila to što nisam na „istaknutom mestu“ objavio razgovor o 'Knjizi o Beogradu' Gorana Vesića, kaže Mićo Cvijetić, dugogodišnji glavni urednik ovog glasila. U Upravnom odboru UKS to negiraju, navodeći da je razrešenje posledica "lošeg finansijskog poslovanja i neaktivnosti Redakcionog odbora".

– Milovan Vitezović rekao mi je da objavim tekst Vidaka Maslovarića o knjizi Gorana Vesića na istaknutijem mestu. Verovatno je mislio na prvoj ili nekoj od prvih strana. U šali sam pitao: „Pa ne očekuješ valjda da taj tekst objavim na naslovnoj strani, uz Handkea i Matiju Bećkovića”. Rekao mi je da ne, ali da to bude istaknutije mesto. Shvatio sam to kao dobronamernu sugestiju, ali ispalo je da je to neka vrsta naredbe. Tekst sam objavio na 9. strani, u vrhu, na više od pola strane – priča Mićo Cvijetić, doskorašnji glavni urednik “Književnih novina”, glasila Udruženja književnika Srbije, napominjući da “nema ništa protiv Vesića lično” i da je to “možda poslužilo samo kao jedan od motiva da bude smenjen”.

Odluka Upravnog odbora UKS o njegovoj smeni formalno stupila na snagu 1. marta. Kada se oglasio u medijima sa sumnjom u motive za smenu, iz UO UKS odbacili su njegove navode i kao razloge smene naveli „konstantan pad prodaje, brojni prigovori pisaca i čitalaca na vrstu i kvalitet sadržaja“, kao i „odbijanje saradnje redakcije sa UO i odbijanja da uvedu komercijalne strane“. Cvijetić kaže da je nakon saopštenja UO u medijima doznao da mu se „smena pripremala već duže vreme”, i da je poslednji događaj “možda dobro došao onima koji su smenu svakako pripremali“.

– Nejasni su mi razlozi smene, nikad me nisu pozvali, a svašta su mi natovarili. Uredništvom se bavim od pre rata, još od Sarajeva, uređivao sam i „Svet knjige“ u „Borbi“… Za glavnog urednika „Književnih novina“ tri puta sam biran na konkursu – kaže Cvijetić.

Cvijetić je formalno smenjen 19. februara, nekoliko dana pre nego što je iz štampe izašao broj za januar i februar, poslednji koji je uređivao. To bi bilo sasvim logičan dokaz da to što nije objavio pomenuti tekst na „istaknutom mestu“ nije bio razlog za smenu. Međutim, Cvijetić na to kaže da su završene strane stajale u računaru pre slanja u štampu i „svako iz UKS ko je imao šifru mogao da ih vidi“.

Upitan da prokomentariše Cvijetićeve navode, predsednik UKS Milovan Vitezović, uz kratku ocenu da su to neistine, kaže da – nema komentar, jer sa tim nema nikakve veze, niti se time bavio.

U Odluci Upravnog odbora UKS 19. februara ove godine, do koje je došao portal nova.rs, navodi se da se glavni i odgovorni urednik Mićo Cvijetić razrešava dužnosti, da ona stupa na snagu 1. marta. U obrazloženju se u istom dokumentu navodi da je UO UKS, „razmatrajući poslovanje Književnih novina, jednoglasno doneo odluku o razrešenju glavnog i odgovornog urednika zbog lošeg finansijskog poslovanja i neaktivnosti Redakcionog odbora“. Odluku je potpisao predsednik UKS Milovan Vitezović.

Cvijetić priča i da je od 2005. godine, od kada je bio na čelu „Književnih novina“, smenjeno više uprava, da nijedna nije postavljala pitanje njegovog rada, a da je nakon izbora u UKS u decembru 2018. godine „došla nova garnitura“.

Tiraž „Književnih novina“, glasila čiji je UKS osnivač, jeste opadao, kaže i Cvijetić, pre godinu dana bio je oko 1.500, trenutno je na oko 1.100 primeraka, ali da je to glasilo imalo zavidan tiraž još u vreme Jugoslavije, kada je bilo “jedno od retkih slobodnih glasila”.

– Oni su očekivali od glavnog urednika da bude sve: i vodonoša, možda i da čisti zapuštene prostorije, i da traži sponzore, da možda i reklamira i prodaje novine na ulici, a da se sliva novac u zajedničku kasu UKS kojom oni raspolažu. Nisam ja nikakav stručnjak za finansije, nego pisac, istoričar književnosti i doktor književnih nauka. A za ovo što sam radio imam i praksu i znanje i glasilo sam vodio objektivno – rezignirano kaže on, pozivajući se i na više od 20 svojih objavljenih knjiga. On dodaje i da su oni koji su ga smenili “mogli da sačekaju” i da mu istekne mandat u junu ove godine, a ne da bude “prvi glavni urednik Književnih novina” smenjen posle 50 godina.

Doskorašnji urednik navodi i da mu je da je smenjen javljeno tek sutradan.

– Slučaj moje smene, bez prisustva mene, navodno optuženog, i prava na odbranu, liči mi na preki sud. U ovom slučaju sam sam i na brisanom prostoru, a protiv mene se digla čitava egzekutiva UKS. Kalja mi se čast i poništava moj 15-godišnji rad – zaključuje Cvijetić i navodi da će sada „o svemu napisati knjigu“.
Redakcija, osim Cvijetića, ima još šest članova. Njegovu smenu, bar prećutno, podržali su za sada svi, osim Zorana Hr. Radisavljevića koji je podneo ostavku na članstvo u redakciji.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend