19. sep 2017.

Protest ispred Vlade zbog gašenja Vranjskih

U utorak, 19. septembra, od 20 sati ispred zgrade Vlade u Beogradu biće održan protest zbog gašenja nedeljnika Vranjske, što će ujedno biti i čin solidarnosti sa direktorom ovog nedeljnika Vukašinom Obradovićem koji je otpočeo štrajk glađu.

Vukašin Obradović, direktor Vranjskih; foto: mc.rs

Slavko Ćuruvija fondacija u pozivu na protest pod nazivom „Stojim uz Vranjske“ podseća da je ovaj list godinama istraživao veze između političara, tajkuna i kriminalaca u Vranju i okolini, da je njihovim novinarima nebrojeno puta prećeno smrću, te da se kao razlozi za gašenje navode stalni finansijski i politički pritisci kojima Vranjske više nisu mogle da se odupiru.

Programski direktor Fondacije Ilir Gaši navodi da će protest biti održan ispred zgrade Vlade upravo zato što „država ne može da se proglasi neodgovornom za stanje u Vranjskim, iako to očigledno pokušava“.

Upitana o slučaju gašenja ovog nedeljnika, premijerka Ana Brnabić je izjavila da nema dovoljno informacija o tome, kao i da „nije sigurna na koji način Vlada može da pomogne ili da da subvencije lokalnim medijima“.

Gaši smatra da za državu nema alibija.

„Nesrećna i delimična privatizacija medija – u kojoj su sačuvani mediji koji su važni vlasti, a pušteni niz vodu svi ostali, nameštanje konkursa za lokalno finansiranje tako da novac dobiju mediji bliski lokalnim političkim moćnicima, slanje raznih inspekcija u posetu retkim kritički nastrojenim medijima… I onda premijerka izjavi da nema dovoljno informacija o Vranjskim. Mi mislimo da bi morala, ne samo zbog toga što je reč o jednom od najznačajnijih lokalnih medija u istoriji Srbije već i zato što je država direktno odgovorna za ono što se danas događa u Vranju i drugde u Srbiji“, navodi Gaši.

Osim izjave premijerke, zasad nije bilo drugih reakcija države, a portal Insajder u svom redakcijskom komentaru navodi da je „ćutanje vlasti potvrda da je sistem ugasio Vranjske“, i da se Obradović na ovakav potez odlučio zato što je bio primoran da ugasi novine i portal.

Nedeljnik Vranjske, jedan od najuglednijih lokalnih medija u Srbiji, juče je iznenada ugašen „zbog političkih i finansijskih pritisaka“, nakon 23 godine postojanja i preko 1.000 objavljenih brojeva.

Poreska i druge inspekcije već nedeljama borave u Vranjskim, kompanija koja izdaje nedeljnik mora u stečaj, a direktor Vranjskih Vukašin Obradović jutros je stupio u štrajk glađu i zaključao se u prostorije redakcije.

„Lični čin očajnog čoveka“

Obradović od jutros štrajkuje glađu, a tokom dana se zaključao u redakciju i ni sa kim ne želi da komunicira, uz obrazloženje da je ovo „njegova lična borba“.

Ispred redakcije u Vranju su okupljeni novinari koji pokušavaju da ga nagovore da izađe, a tokom večeri se očekuje dolazak predstavnika Nezavisnog udruženja novinara Srbije iz Beograda.

U svom pismu javnosti nije naveo bilo kakve zahteve, već je istakao da štrajkom želi da skrene pažnju na sav besmisao borbe za slobodu medija koju vodimo poslednjih tridesetak godina.

„Ne želim da budem patetičan, ali ovo jeste potez očajnika koji ne vidi drugi način da završi svoju novinarsku karijeru, a da istovremeno zadrži makar minimum ličnog poštovanja i dostojanstva neophodnog da bih se osećao kao čovek, kao ljudsko biće“, navodi Obradović.

On je dodao da nema iluzija da će njegov čin promeniti bilo šta u „ovoj nesrećnoj zemlji ogrezloj u nepoštenju, amoralnosti, intelektualnoj i profesionalnoj prostituciji“.

„Ne želim ni da izigravam heroja jer to i nisam, pre svega jer se užasno plašim za budućnost moje, ali i vaše dece. Ali još je veća bojazan da nikako ne mogu da im pomognem. Ne tražim ničiju ni pomoć ni podršku. Čak ću takve ponude smatrati licemernim. Jer onda kada je to bilo smisleno, nailazio sam na zatvorena vrata“, stoji u Obradovićevom pismu javnosti.

Podršku Obradoviću pružila i novinarska udruženja – NUNS je istakao da je vlast u obračunu sa nepodobnim medijima i novinarima upregla sve državne institucije i sebi bliske medije, a UNS je zatražio od Poreske uprave Vranja i Srbije da hitno objave razloge i nalaze inspekcijske kontrole ovog medija.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend