08. sep 2020.

Slavko Ćuruvija fondacija: Iznenađeni i razočarani odlukom Apelacionog suda (VIDEO)

Ivana Stevanović, direktorka Slavko Ćuruvija fondacije, izjavile je u emisiji N1 Studio Live da su bili "iznenađeni i razočarani" odlukom Apelacionog suda u Beogradu koji je ukinuo prvostepenu presudu u slučaju ubistva vlasnika i novinara "Dnevnog telegrafa", Slavka Ćuruvije.

„Sud je imao nekoliko mogućnosti – mogao je da peinači presudu, mogao je sam da izvede dokaze, u delu koji se odnosi na NN lice kao neposrednog počinioca ubistva, što jeste sporni deo prvostepene presude. Tužilac je u svojoj žalbi tražio da se ovaj deo dokaza izvede pred Apelacionim sudom i da se u tom smislu postupak ubrza. Sada ćemo morati da čekamo zakazivanje novog ročišta, postoji ozbiljna bojazan da ćemo se ponovo, kao i tokom prvog suđenja, suočiti sa brojnim opstrukcijama advokata odbrane, što će značiti prolongiranje donošenja nove prvostepene presude“, rekla je ona.

Podsetila je da je od ubistva prošla 21 godina, a da je optužnica podneta pre šest godina i kaže da joj se čini da smo „sve dalje od pravde“.

„Pravda je pre svega važna za porodicu, prijatelje i kolege Slavka Ćuruvije, ali se čini da je važna i za čitav pravosudni sistem kako bi se konačno jedno od ubistava iz devedesetih godina razrešilo“, navodi Stevanović.

Ona se nada da nova presuda neće preinačiti potvrdu da iza ubistva Ćuruvije stoji država.

„Očigledno je da su te strukture koje su stajale iza svih tih zločina još uvek dovoljno jake da opstruiraju pravdu. Mislim da je posledica i poruka zastrašujuća – za svakog ko želi da se bavi javnim poslom ili izrazi neko nezadovoljstvo trenutnom situacijom. Imamo praktično svakodnevne napade na novinare i pretnje, ne znam kakva poruka može da se šalje njima i njihovim porodicama nego da odustanu od toga što rade“, smatra Stevanović.

Prvostepenom presudom, koja je izrečena dve decenije posle zločina i četiri godine od početka suđenja, na ukupno 100 godina zatvora osuđeni su bivši čelnici i pripadnici Resora državne bezbednosti Radomir Marković, Milan Radonjić, Ratko Romić i Miroslav Kurak.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend