30. dec 2021.

Protest ispred zgrade RTCG-a zbog „Aide“

Protest grupe građana protiv odluke Javnog servisa da emituje film "Quo Vadis, Aida?" održan je večeras ispred zgrade RTCG, a učesnici su poručili da ovaj ne doprinosi rasvjetljavanju činjenica. Na ulazu u ugradu RTCG, tokom trajanja protesta, postavili su transparent na kome je pisalo "Srebrenica nije genocid".  

Protest su organizovali NVO „Zavjetnici Tvrdoš Nikšić“ i NVO „Stupovi“.

Učesnici protesta kazali su da odluka Javnog servisa da emituje „Quo Vadis, Aida?“, bosansko-hercegovačke rediteljke Jasmile Žbanić, nije dobra i da film ne doprinosi rasvjetljavanju činjenica.

Srpski epski pjesnik i član Pravoslavnog bratstva „Zavjetnici Tvrdoš Nikšić“ i Pravoslavnog bratstva „Stupovi“, Slavko Perošević kazao je da su se okupili ispred zgrade RTCG da izraze nezadovoljstvo povodom emitovanja filma o genocidu u Srebrenici.

„Smatramo da zločin koji se dogodio u Srebrenici nikako ne može biti tretiran kao genocid. Mi, Srbi iz Crne Gore, zastupamo tu tezu da smo mi narod koji je u dva posljednja Svjetska rata, preživio dva genocida. Nastradalo je oko 3 miliona Srba i sada se nameće genocidnost jednome narodu koji je, uz jevrejski narod, bio najveća žrtva genocida u 20. vijeku“, rekao je Perošević.

Perošević ističe da Srbi iz Crne Gore nikada neće prihvatiti te teze.

„Može da se razmatra na nekim nivoima da li se u Srebrenici dogodio određeni zločin. Sigurno je da se i dogodio. Strijeljanje ratnih zarobljenika može da se tretira kao ratni zločin, ali nikako kao genocid. Nećemo dozvoliti da se ta teza genocidnosti i taj sramni žig nametne čitavom narodu i kao Srbi iz Crne Gore ćemo se uvijek i do kraja boriti protiv toga“, zaključio je Perošević.

Podsjetimo, film „Quo vadis Aida“ emitovao se na Prvom programu Televizije Crne Gore (TVCG) 29. 12. od 21 sat.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend