13. maj 2022.

SJ: Pretnje blogeru, kolumnisti i aktivisti iz BiH Srđanu Puhalu

Poznati bloger, kolumnista i aktivista iz Bosne i Hercegovine Srđan Puhalo dobio je brojne pretnje, uključujući one smrću, nakon što je na portalu Analiziraj.ba objavio autorski komentar o medijskim naslovima i izjavama zvaničnika o broju ubijene djece u opkoljenom Sarajevu.

Desetine pretnji Puhalu uglavnom su upućivane sa različitih korisničkih profila na Twitteru. U tim pretnjama Puhalu je, između ostalog, rečeno da “pazi kuda hoda”, da ga treba “ubiti”, “mučiti”, “pretući”, da mu se ne smije više dozvoliti da hoda Sarajevom, itd. Puhalo je pretnje prijavio Liniji za pomoć novinarima.

Srđan Puhalo navodi da ne zna na koji način je svojim tekstom vređao ubijenu decu.

„Po ko zna koji put sam pročitao svoj članak i ne mogu da razumem čime sam uvredio ubijenu sarajevsku djecu i njihove roditelje? Zašto je uvreda ako 27 godina nakon rata insistiram da se napokon utvrdi tačan broj ubijene dece u Sarajevu? Ni u jednom svom tekstu nisam tvrdio da je broj netačan, već da nije potkrepljen činjenicama“, kaže Puhalo.

Generalna sekretarka Udruženja BH novinari Borka Rudić rekla je da je verbalno nasilje nad Srđanom Puhalom i njegovim pravom na slobodu izražavanja neprihvatljivo.

“Pretnje smrću i pretnje po bezbednost ne smeju biti motiv ili odgovor na neslaganje sa stavovima autora i njegov pokušaj da otvori javnu raspravu o bolnim temama broja žrtava opkoljenog Sarajeva. Posebno zabrinjavaju huškačke radnje pojedinih medija, koji direktnim prenošenjem komentara mržnje i drugih objava sa društvenih mreža o Puhalu stvaraju platformu za umnožavanje nasilja”, rekla je Borka Rudić.

BH novinari pozvali su policiju i pravosudne organe da istraže ovaj slučaj i sankcionišu one koji šire mržnju i sve one koji ugrožavaju lična i profesionalna prava Srđana Puhala.

Mreža Safejournalists, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, pridružuje se svom članu, Udruženju BH novinari u osudi pretnji Srđanu Puhalu. Tražimo hitnu reakciju istražnih organa kako u Federaciji BiH, tako i u Republici Srpskoj, da se ispita ovaj slučaj i sankcionišu osobe koje stoje iza pretnji.

Mreža Safejournalists će o ovim slučajevima obavestiti relevantne međunarodne aktere.

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.


Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb – Tirana, 11.05.2022

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje BH novinari

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend