01. apr 2022.

Novinari kao glineni golubovi: Minimalne kazne za prijetnje po život

Linija za pomoć novinarima, koja je uspostavljena u okviru Udruženja „BH novinari“, u prošloj godini zabilježila je dva fizička napada na novinare, 15 slučajeva prijetnji, te oko 25 slučajeva raznih vidova političkih pritisaka na medije, a ono što je posebno zabrinjavajuće je da svi ti postupci pred sudovima u BiH obično traju veoma dugo, a zaprijećene kazne su minimalne ili uslovne i najčešće izostaju.

Poseban problem predstavlja ugrožavanje sigurnosti novinara, gdje prema riječima sagovornika CAPITAL-a, čak i kada se radi o prijetnjama po život, na prste jedne ruke se mogu izbrojati slučajevi koji su procesuirani.

U Udruženju „BH novinari“ ističu da su sve učestalije online prijetnje, govor mržnje, te online napadi na novinare, te da su tužilačke istrage duge i bez većih rezultata u pronalasku napadača.

„Zaprijećene kazne su niske, postupci u slučaju napada na novinare i medije su većinom prekršajni, a ne krivični. S druge strane tužilaštvo u većem broju slučajeva donese odluku o nesprovođenju dalje istrage navodeći da nema elemenata krivičnog djela“, naglašavaju u Udruženju „BH novinari“.

Obustavljena istraga za prijetnje po život

Novinar „EuroBlica“ Nikola Morača kaže da su prijetnje sastavni dio novinarskog posla, a najgori oblik su, kaže, prijetnje usmjerene prema porodici.

„Kada je u pitanju moje iskustvo, prijetnji je uvijek bilo, a na policiji je koliko će taj slučaj shvatiti ozbiljno i procesuirati odgovorne. Konkretno, primio sam telefonski poziv gdje mi je čovjek prijetio da će moja djeca ostati siročad. Uredno sam slučaj prijavio policiji, gdje mi je inspektor koji je vodio slučaj, pored uobičajene bahatosti, dobacio kako on riječi koje su mi upućene uopšte ne doživljava kao prijetnju. Naime, onaj dio kada mi je čovjek, inače blizak rod osobe o kojoj sam u to vrijeme pisao i čiji je identitet bio poznat policiji, rekao „da pripazim šta pišem, jer bi moja djeca mogla ostati siročad“ inspektor je tumačio da je to isto kao kada vam neko kaže da pripazite da ne padnete niz stepenice. Komentar je suvišan“, kazao je Morača.

Kako ističe, postupak je obustavljen, ali njemu je bilo u interesu da bude prijavljen, da ukoliko nekad u policiju dođu „pošteni“ inspektori mogu da utvrde kako su im kolege radile.

„Bilo je i slučajeva koji su završavali u sudu i onih kada su mi prijetili ubistvom, linčovanjem porodice, a izricane su mizerne kazne poput novčanih. Takvo je naše pravosuđe, a napad na novinare se i dalje ne tretira kao napad na službena lica, pa se pitam šta nam rade tolika udruženja. Sve u svemu, novinar su prepušteni sami sebi i ako se neće vlastitim sredstvima odbraniti od onih koji im prijete, niko im neće ni pomoći“, zaključio je Morača.

Novinar portala Gerila.info Vladimir Kovačević prije četiri godine je teško pretučen, a kako kaže, iako su počinioci procesuirani, do danas niko nije mrdnuo prstom kako bi otkrio nalogodavca pokušaja ubistva na njega.

„Iz Tužilaštva nikada nisu pozvali ljude, na koje sam ja iz određenih razloga ukazao da sumnjam da su nalogodvaci, da ih ispitaju, pa makar da oni kažu da nisu i da Tužilaštvo kaže da ništa ne može dokazati. Što se toga tiče, niko nije prstom mrdnuo da makar pokuša otkriti ko su nalogodavci napada“, naglasio je Kovačević.

Dodao je da su nakon napada na njega počinioci uhapšeni, jedan odmah, a drugi nešto kasnije, te da, po pitanju toga, nema gotovo nijednu zamjerku.

„Ostaje mučnina u tome što nije učinjeno ništa da se otkrije nalogodavac jer su ta dva momka manje – više i nebitni, oni su samo puki izvršioci. Bitnije je ko stoji iza toga“, istakao je Kovačević.

Za četiri godine 35 predmeta

U Tužilaštvu Kantona Sarajevo su za CAPITAL istakli da su u posljednje četiri godine u radu imali ukupno 35 predmeta koji se vezuju za napade na novinare.

“Od navedenog broja, otvorenih predmeta (faza provjera navoda iz prijave) koji su u radu kod ovog Tužilaštva trenutno je devet, u dva predmeta podignuta je optužnica, od kojih je jedna i potvrđena od strane Opštinskog suda, a donesene su i tri pravosnažne presude Opštinskog suda u Sarajevu – dvije osuđujuće i jedna oslobađajuća”, naveli su nedavno u ovom Tužilaštvu.

Prema njihovim riječima, Tužilaštvo je riješilo i 22 prijave naredbom o obustavi, odnosno, nesprovođenju istrage.

Najveći dio prijava odnosi se na ugrožavanje sigurnosti kao i na izazivanje rasne i vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti.

Svaki slučaj poseban

U Okružnom javnom tužilaštvu (OJT) u Banjaluci kažu da u pogledu trajanja istraga a koje provodi Tužilaštvo  svaki predmet treba cijeniti pojedinačno.

“Dužina trajanja istraga zavisi od svakog konkretnog slučaja to jeste događaja kao i brojnosti istražnih radnji (prikupljanje dokaza) koje je neophodno provesti u predmetu”, naveli su u OJT Banjaluka.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend