28. nov 2022.

BBC osudio hapšenje novinara koji je izveštavao sa demonstracija u Šangaju

Britanska medijska kuća BBC javila je da je u Kini bio uhapšen jedan od njihovih novinara koji je izveštavao sa demonstracija u Šangaju protiv politike "nultog kovida" koju primenjuju kineske vlasti.

„BBC je vrlo zabrinut zbog načina na koji se ophodilo prema našem novinaru Edu Lorensu koji je uhapšen i stavljene su mu lisice dok je izveštavao sa demonstracija u Šangaju“, rekao je portparol BBC-a u izjavi koju prenosi agencija Frans pres.

Portparol je rekao da je policija u nedelju, 27. novembra tukla i udarala Lorensa koji je radio kao akreditovani novinar u Kini. Novinar je držan nekoliko sati pre nego što je pušten.

Stotine ljudi demonstriralo je ovog vikenda u Kini u više velikih gradova, među kojima i Šangaj i Peking, protestujući zbog zaključavanja i restrikcija koje su vlasti uvele da se bore protiv epidemije korona virusa.

Britanski ministar Grant Šaps ocenio je „neprihvatljivim“ i „zabrinjavajućim“ nasilje na koje je ukazao BBC.

„Šta god se desilo sloboda medija treba da bude svetinja“, rekao je ministar za privatni radio LBC.

Portparol medijske kuće je rekao da BBC nije dobio nikakvo zvanično objašnjenje ni izvinjenje od kineskih vlasti sem tvrdnje zvaničnika, koji su ga kasnije oslobodili, da je uhapšen za svoje dobro da se ne bi zarazio kovidom u sred velike mase ljudi.

„Mi to ne smatramo verodostojnim objašnjenjem“, dodao je portparol.

Novinar Lorens je danas u Tviter poruci napisao da je najmanje jedan kineski državljanin bio uhapšen pošto je pokušao da spreči policiju da ga udara.

Peking je saopštio u ponedeljak, 28. novembra da se Lorens nije identifikovao kao novinar.

„Prema onome što smo saznali od nadležnih vlasti u Šangaju on se nije identifikovao kao novinar i nije dobrovoljno pokazao svoju novinarsku akreditaciju“, rekao je Džao Lidžijan portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova i zatražio od stranih medija da „poštuju kineske zakone i propise tokom svog boravka u Kini.

Protesti su podstaknuti frustracijom zbog politike nulte COVID-a centralne vlade, u kojoj vlasti nameću brza zatvaranja, duge karantine i kampanje masovnog testiranja za samo nekoliko slučajeva pozitivnih na korona virus.

 

 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend