21. sep 2018.

Danski javni servis otpušta 400 ljudi

Nakon medijskih reformi vladajuće koalicije, finansiranje javnog servisa će se smanjivati narednih godina.

Danski javni servis DR će ukinuti između 375 i 400 radnih mjesta, zatvoriti tri televizijska kanala i tri stanice, javlja Evropska federacija novinara. Posljedica je to, poručuju, paketa medijskih reformi koje je dogovorila danska vladajuća desničarska koalicija. DR će izgubiti 20 posto finansiranja tokom narednih pet godina.

Predsjednik Evropske federacije novinara, Mogens Blicher Bjerregard, rekao je kako se javni servisi bore u mnogim evropskim zemljama i kako je ovo tužna vijest za danski javni medij.

“Rezovi i otpuštanja u Danskoj opasnost su za demokratiju. Uzimajući u obzir globalni kontekst gdje visokotehnološke online platforme uvećavaju svoju moć u Evropi, mi više nego ikad trebamo medijski pluralizam, uključujući i jake javne servise”, rekao je on.

Iz Danske unije novinara, DUN, poručuju da su zabrinuti zbog toga što političari pokušavaju da utiču na izvještavanje javnog servisa i pokušavaju se miješati u novinarstvo.

“Očekuju da će oslabljen DR ojačati privatne medije, ali nema garanta za to”, rekao je predjednik DUN Lars Werge.

Evropska federacija novinara i dansko udruženje su zabrinuti zbog ukidanja plaćanja TV i radio licence što je bio glavni izvor finansiranja javnih medija, i smatraju da će zbog toga javni mediji ovisiti o državnom budžetu.

Evropska federacija novinara i Međunarodna federacija novinara, EFJ-IFJ, i Evropska unija emitera, EBU, upozorili su Vijeće Evrope o smanjenju finansiranja javnih medija, a danska vlada još uvijek nije odgovorila na to upozorenje.

Izvor: EFJ

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend