28. dec 2021.

Novinar BBC-a napustio Rusiju zbog prismotre

Istraživački novinar Bi-Bi-Sijevog (BBC) servisa na ruskom jeziku u Moskvi izjaivo je da je napustio Rusiju i otišao u London nakon što je primetio da su ga vlasti stavile pod „nadzor bez presedana”, prenosi redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Andrej Zaharov je to objavio u video snimku 27. decembra. Ruske vlasti su u oktobru označile Zaharova za „stranog agenta“, što je Bi-Bi-Si u to vreme odbacio najavljujući da će preduzeti mere za poništavanje te odluke.

„Još nije jasno sa čime je prismotra povezana: da sam označen kao „strani agent“ ili možda zbog izveštavanja o hakerima iz grupe Evil Corp, što sam radio zajedno sa svojim britanskim kolegama“, rekao je Zaharov.

U decembru 2019, Ministarstvo finansija SAD uvelo je sankcije protiv 17 pojedinaca i sedam pravnih lica povezanih sa Evil Corp, koju je okarakterisalo kao „sajber-kriminalnu organizaciju sa sedištem u Rusiji“ tvrdeći da radi za rusku Federalnu bezbednosnu službu (FSB) i čini sajber kriminal “u gotovo nezamislivim razmerama“.

Rusko zakonodavstvo o „stranom agentu“ usvojeno je 2012. godine i više puta je kritikovano u zemlji i inostranstvu kao neopravdani napad na nezavisne medije i civilno društvo.

Novinarka Bi-Bi-Sija Sara Rejnsford (Sarah Rainsford) napustila je Rusiju u avgustu nakon što su vlasti u Moskvi odbile da joj produže radnu dozvolu u sporu sa Velikom Britanijom oko tretmana stranih medija.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend