06. okt 2021.

Zaharova: Rusiji treba sopstvena društvena mreža

Nakon što je u ponedeljak popodne došlo do globalnog prekida rada velike porodice aplikacija Fejsbuka (društvene mreže Fejsbuk, Instagram i WhatsApp) ruski zvaničnici naglasili su potrebu za razvojem sopstvenih „suverenih“ društvenih platformi u državi.

Foto: Pixabay

Fejsbuk i njegove platforme Instagram i WhatsApp su „nestale“ sa interneta na nekoliko sati u ponedeljak uveče. Fejsbuk je za prekid okrivio promene konfiguracije koje je napravio na ruterima koji koordiniraju mrežni promet između njegovih centara podataka.

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je da ovakvi prekidi predstavljaju „odgovor na pitanje da nama trebaju vlastite društvene mreže i internet platforme“.

Zaharova je to objavila na Telegramu, aplikaciji za šifrovane poruke koju je razvio Pavel Durov, tehnološki preduzetnik rođen u Rusiji a koja je privukla oko 50 miliona novih korisnika, dok su Fejsbuk i njegove sestrinske aplikacije u ponedeljak bile van mreže.

Dmitrij Mariničev, ombudsman iz oblasti interneta predsednika Vladimira Putina, rekao je državnim medijima da je pad Fejsbuka pokazao potrebu da Rusija poveća svoju konkurentsku prednost u digitalnom svetu.

„Države moraju da prate konkurenciju u oblasti informisanja i spreče tako jednostavnu monopolizaciju informacionog prostora“, rekao je Mariničev agenciji TASS.

Ruska vlada je poslednjih godina krenula da izoluje ruski onlajn prostor zakonima i tehnologijom čiji je cilj stvaranje takozvanog „suverenog interneta“, i merama koje zahtevaju da se uređaji prodaju unapred instalirani sa softverom ruske proizvodnje.

Stručnjaci su godinama izražavali sumnju u sposobnost Rusije da primeni tehnologiju koja je potrebna za potpunu izolaciju od ostatka interneta, mada su izveštaji s početka ove godine pokazali da je Rusija uspela da se fizički isključi sa ostatka interneta tokom redovnog godišnjeg testa.

Putin lično se protivio gigantima društvenih medija zbog, kako objašnjava, „zamene legitimnih demokratskih institucija“ i „kontrole društva“.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend