28. jan 2019.

Igor Žeželj osim srpskih, postao vlasnik 15 medija u Hrvatskoj

Osim što je postao vlasnik 41 medija u Srbiji, Igor Žeželj preuzeo je i 15 hrvatskih medija.

Kako je Udruženju novinara Srbije (UNS) rečeno, Komisija za zaštitu konkurencije odobrila je privrednom društvu Mondo INC iz Beograda da kupi Adria Media Grupu i četiri njena zavisna društva – Adria media magazini, Adria Media Zagreb, Adria Media Invest i Admatik media. Ocena Komisije je da ovom prodajom neće biti narušena koncentracija u Srbiji.

Kompanija Adria Media Zagreb, koju je kupilo društvo Mondo INC, izdavač je devet štampanih medija i šest portala, stoji na sajtu www.adriamedia.hr.

Podsetimo, 2014. godine Adria Media Grupa postala je većinski vlasnik kompanije Adria Media Zagreb, sa udelom od 75 odsto. Osim Adria Media Grupe, suvlasnik ove hrvatske kompanije je i austrijska Stirija Media Grupa, sa udelom od 25 odsto.

Inače, Adria Media Grupa i Adria Media Magazini imaju ukupno 41 mediji u Srbiji. Međutim, 28 medija nije upisano u Registar medija, o čemu je UNS ranije pisao.

Osim srpskih i hrvatskih medija, Adria Media Grupa od 2016. godine vlasnik je i makedonskog lista „Sloboden pečat“.

Podsetimo, vlasnik Adria Media Grupe umesto Aleksandra Rodića, zvanično je u januaru postao Igor Žeželj, a na društvo Mondo INC prenet je novčani i nenovčani udeo ove kompanije.

Ugovor o prenosu kapitala, u koji je UNS imao uvid, sklopljen je 28. 12. 2018. godine između Rodića i firme Mondo INC. Aleksandar Rodić, „prodavac“, i društvo Mondo INC, odnosno njegova direktorka Jadranka Radonjić, „kupac“, 1. oktobra 2018. godine potpisali su Krovni ugovor o prodaji. Inače, Krovni ugovor o prodaji javnosti nije dostupan, pa je još uvek nepoznato za koliko novca je Žeželju prodata kompanija Adria Media Grupa.

Osim što javnost ne zna cenu za koju je prodata Adria Media Grupa, nepoznato je da li je i kompanija Telekom Srbija, koja je inače u većinskom vlasništvu države, učestvovala u ovoj kupovini.

Pretpostavlja se da je portal Mondo, koji nije upisan u Registar medija, u vlasništvu Telekoma Srbije. Na sajtu kompanije Telekom Srbija stoji da je portal Mondo njihov, a na sajtu Registra nacionalnog domena Srbije (RNIDS) navodi se da je ova kompanije vlasnik domena mondo.rs. Na pitanje UNS-a da li firma Mondo INC zbog istoimenog naziva ima veze sa portalom Mondo, Igor Žeželj nije odgovorio.

U tekstu pod nazivom „Adria Media Grup i Mondo INC strateški partneri“, koji je objavljen na sajtu Adria Media Grupe, Žeželj navodi da je „klijent“ društvu Mondo INC bio i Telekom Srbija.

Inače, od 16. januara 2019. godine ovlašćenja za zastupanje direktora firmi Adria Media invest, Admatik media i Adria media magazini, ograničena su supotpisom Igora Žeželja ili Jadranke Radonjić, stoji na sajtu Agencije za privredne registre (APR). Žeželj će ove firme zastupati samostalno, a Radonjić ograničeno.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje definisan je Zakonom o javnom informisanju, koji u članu 38. kaže: „Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo“. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.

Send this to a friend