21. jun 2017.

RTK ponovo u vlasništvu grada

Radio televizija Kragujevac (RTK) ponovo je vraćena u privremeno vlasništvo lokalne samoupave, odlučili su većinom glasova odbornici Skupštine grada.

Foto: Wikimapia / mikrokg

Grad Kragujevac će tom medijskom kućom upravljati do nove privatizaciji, koja bi trebalo da bude okončana u roku od šest meseci.

Tako je posle neuspešne prodaje, oduzimanja dozvole za emitovanje programa i rasprodaje dela imovine, RTK ponovo vraćena pod okrilje Grada.

Pre i nakon privatizacije televiziju, koja je nekeda imala oko 100 zaposlenih, napustio je veći deo novinara i tehničkog osoblja, pa su nakon dva socijalna programa na radnim mestima ostala samo 24 zaposlena.

Zamenik gradonačelnika Kragujevca Ivica Momčilović rekao je na današnjoj sednici lokalnog parlamenta da je grad odlučio da pomogne RTK, jer je građanima potrebno javno glasilo.

Ovakva odluka nema alternativu i verujem da će medijska slika u Kragujevcu u narednom periodu biti daleko bolja, rekao je Momčilović.

Opozicioni odbornici oštro su kritikovali ovu odluku, navodeći da se novcem iz budžeta pokrivaju dugovi privatnog vlasnika RTK i zamerajući što Kragujevac, jedini u Srbiji, već tri godine ne poštuje zakonsku obavezu i ne raspisuje konkurs za sufinansiranje medijskih sadržaja od javnog interesa.

Šef odborničke grupe Zajedno za Šumadiju Dušan Aleksić je rekao da oni sumnjaju u dobre namere lokalne vlasti.

Nije sporno da je Kragujevcu poreban medij, ali ne partijsko glasilo poput RTK, kazao je Aleksić.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend