29. mar 2017.

Opstanak RTK „na sve dužem štapu“

Posle neuspešnog sastanka u Ministarstvu privrede, zaposleni u Radio-televiziji Kragujevac čekaju premijera

Umesto sa ministrima privrede i kulture i informisanja, Goranom Kneževićem i Vladanom Vukosavljevićem, kako je bilo očekivano, delegacija zaposlenih u Radio-televiziji Kragujevac (RTK) danas je u Ministarstvu privrede, o peticiji kojom se traži opstanak RTK, razgovarala sa ljudima iz tog ministarstva.

Oni su, kako tvrde u Sindikatu RTK, priznali da „nisu ni nadležni ni kompetentni za donošenje bilo kakvih odluka“.

– Poprilično neodgovoran pristup ministara Kneževića i Vukosavljevića, posebno nakon prošlonedeljnog sastanka sa njima, na kojem su, barem se nama tako učinilo, bili znatno kooperativniji. Indikativno je da se ne oglašava ni premijer Aleksandar Vučić, iako smo i njemu početkom prošle nedelje dostavili peticiju žitelja Kragujevca. Pokušaćemo sa njim da stupimo u kontakt 29. marta, za kad je zakazana njegova predizborna konvencija u Kragujevcu – rekao je danas za naš list poverenik Sindikata „Nezavisnost“ u RTK Goran Antonijević.

Ističe, pritom, da nedavno imenovani zastupnik državnog kapitala u tom mediju, Ljubiša Kostić ne samo da ne preduzima ništa konkretno, nego i ne pokazuje stvarno interesovanje da izađe u susret zahtevu Kragujevčana i pronađe rešenje za opstanak RTK. To interesovanje, prema rečima Antonijevića, poslednjih dana pokazuje gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić.

Privremeni zastupnik državnog kapitala Ljubiša Kostić, iz Niša, u RTK se pojavio krajem prošle nedelje, kada je imao i sastanak sa novinarima i ostalim radnicima, i na kojem je, kako tvrde predstavnici Sindikata, za poslovno-finansijsku agoniju te medijske kuće optužio nikog drugog do zaposlene.

– Zastupnik se, najblaže rečeno, ponašao arogantno na sastanku sa zaposlenima koje je okrivio za stanje u RTK, iako bi trebalo da mu je poznato da su za trenutnu situaciju u našoj medijskoj kući, koja već nedeljama ne emituje ni televizijski ni radio-program, najodgovorniji doskorašnji vlasnik RTK Radioca Milosavljević i Ministarstvo privrede, koje je mesecima odugovlačilo sa raskidom privatizacije firme, iako je znalo Milosavljević od početka ne ispunjava ugovorne obaveze. Zaposleni su sve vreme radili i bili u firmi, uprkos činjenici da plate ne primaju od juna prošle godine – kaže Antonijević.

Ističe, pritom da je delegacija zaposlenih, pre nedelju dana, na sastanku sa Kneževićem i Vukosavljevićem, obaveštena da privremeni zastupnik kapitala još nije imenovan, jer je „teško naći čoveka koji će da radi posao za koji neće da bude plaćen“. Zastupnik se, međutim, u RTK pojavio nekoliko dana docnije, a za njim je stiglo i rešenje na kojem doslovce piše da je imenovan još 2. marta. Zaposleni se, kaže, pitaju gde je zastupnik kapitala, ukoliko je ono što piše u rešenju o njegovom imenovanju tačno, bio duže od 20 dana.

Kako bilo, rešenje za opstanak RTK je, kako se osnovano i očekivalo, na „sve dužem štapu“, tim pre što zakonske mogućnosti za početak ponovnog rada te medijske kuće, na koje se poziva gradonačelnik Nikolić, praktično ne postoje. Kada ih je bilo, ni država ni grad nisu reagovali. Ministarstvo privrede je (ne)svesno čekalo da isteknu svi rokovi za poništenje privatizacije, iza koje su u RTK ostali enormni dugovi, neisplaćene zarade zaposlenima i popisana i delom rasprodata imovina firme, dok je rukovodstvo grada dvogodišnjim izbegavanjem da raspiše konkurs za sufinansiranje medijskih sadržaja od javnog interesa, dodatno „dotuklo“ finansijski već iscrpljenu Radio-televiziju Kragujevac.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend