04. maj 2018.

Mediji na jugu Srbije nikad nisu bili ugroženiji

Sa današnje diskusije o slobodi medija i stanju u lokalnim medijima u regionu, koju su povodom Svetskog dana slobode medija organizovali portali „JUGPress“ iz Leskovca i „Titulli“ iz Bujanovca, uz podršku Misije OEBS u Srbiji, poručeno je da mediji na jugu Srbije nikada nisu bili ugroženiji i da su pritisci svake vrste konstantni.

Urednik portala „Tituli“ Skender Saćipi govorio je o problemima koje imaju mediji na albsnkom jeziku.

On je rekao da postoje mediji koji promovišu javni interes i mnogo veći broj medija koji promovišu političke strukture.

„Mediji najviše služe da se promovišu određene poltičke strukture“ ,rekao je on i dodao da mediji koji drugačije rade imaju brojne pritiske i pretnje.

Osnivač i glavni i odgovorni urednik portala „JUGPress“ LJiljana Stojanović, govoreći o problemima sa kojima se suočava uređujući portal koji postoji gotovo 12 godina, pored finansijskih pritisaka, istakla je i pretnje članovima porodice.

„Dešava se da prvoklasne projeke sa kojima konkurišemo na opštinskim konkursima za sufinansiranje medija odbace potpuno nekompetentne komisije, iako slične ili iste projekte prihvati Ministarstvo kulture i informisanja“, rekla je Stojanović.

Suočavamo se i sa pretnjama otkazom koje dobijaju članovi naših porodica zaposleni u javnom sektoru, dodala je, što je direktna posledica borbe novinara za javni interes.

„Nikada situacija u srpskim medijima nije bila teža“, smatra Radoman Irić iz Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

On je posebno ukazao da je u sedam opština Pčinjskog okruga registrovano 64 medija, od toga samo u opštini Bujanovac 18, što u odnosu na broj stanovnika našu opštinu stavlja na prvo mestu po broju medijskih kuća u okrugu.

Skender Saćipi, vlasnik i urednik informativnog portala na albanskom jeziku „Titulli“ rekao je da se pritisci na medije ogledaju kroz finansiranje, ali nesaradnju lokalnih organa vlasti.

Opština Bujanovac je u budžetu za 2018. godinu opredelila pet miliona dinara za sufinansiranje projekata u oblasti javnog informisanja – dva miliona manje u odnosu na prošlu godinu i upola manje od jedan odsto budžeta opštine, što je prema Ministarstvu kulture i informisanja minimum finansijskih sredstava koje bi trebalo opredeliti medijima.

Slična situacija je i u ostalim opštinama na jugu Srbije.

Diskusiji održanoj u prostorijama OEBS u Bujanovcu, kojoj, iako pozvani, nisu prisustvovali predstavnici lokalne vlasti.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend