06. okt 2016.

„Melem protiv straha i autocenzure“

srdjan-skoro-vecernje-novosti-rts1Promocija drugog dopunjenog izdanja knjige Srđana Škora „Vučić i cenzura“ održana sinoć u pres centru UNS-a. Pored autora govorili Olja Bećković, Draža Petrović i Predrag Koraksić

Večerašnja promocija organizovana je u isto vreme, na istom mestu, sa istim govornicima kao pre godinu dana, a čini mi se i da je i publika ista, rekao je glavni urednik Danasa Draža Petrović na promociji dopunjenog izdanja knjige Srđana Škora „Vučić i cenzura“.

O knjizi ilustrovanoj karikaturama Predraga Koraksića Koraksa, za koju autor kaže da je „melem protiv straha i autocenzure“, pored njega govorila je i novinarka koja je među prvima naslov knjige osetila na sopstvenoj koži – Olja Bećković.

Autor Srđan Škoro se okupljenima pohvalio da je za godinu dana koliko je prošlo od prvog izdanja knjige, uspeo da avanzuje, i da je od neraspoređenog postao novinar časopisa „Zov“ (revija za ljubitelje prirode u izdanju Novosti prim.aut.).

– Upoznajući taj šarenoliki svet životinja, počeo sam da sve bolje razumem stvari na političkoj sceni u Srbiji, a pogotovo u vladajućoj koaliciji. Jedan od prvih tekstova koje sam objavio u Zovu, tiče se problema koje Srbija ima sa vučićima. Da li ste znali da je vučiće u našoj zemlji zabranjeno uzimati iz jazbina i gajiti, jer kada odrastu postanu opasne zveri i više nisu ni za društvo, ni za prirodu.

Glavi urednik Danasa Draža Petrović primetio je da je sinoćna promocija organizovana u isto vreme, na istom mestu, sa istim govornicima kao pre godinu dana, a da mu se čini da je i publika ista. On se prisetio jedne od promocija prvog izdanja u Nišu, koja je održana na gradskom trgu, jer su oni koji su trebali da je organizuju odustali kada su čuli naslov knjige.

– Ta promocija na niškom trgu bila je jedan nezaboravan doživljaj. Nabavili smo neke stolice, sladoledžija nam je pozajmio struju a ljudi koji su krenuli na pijacu su zastajali i pitali nas o knjizi. Kada je Škoro u jednom trenutku rekao da će penzionerima kojima je penzija smanjena da pokloni po jedan primerak knjige – nastao je rusvaj, jer nismo imali dovoljno knjiga. Inače, na SNS-ovoj izložbi „Necenzurisane laži“ stoji novinski članak o toj promociji – rekao je Petrović.

Olja Bećković, autorka „Utiska nedelje“, tvrdi da su se godinu dana po objavljivanju prvog izdanja knjige stvari pogoršale, i da i dalje vodimo ciničnu debatu o tome da li ima ili nema cenzure. Ona se pita kako je moguće da se uopšte ne broji koliko je novinara i urednika u međuvremenu ostalo bez posla, koliko emisija više ne postoji, i da su na meti trenutno karikaturisti.

– Danas je argument da nema cenzure to što smo uopšte živi. Kakva je to cenzura kada smo živi, sedimo u pres centru i pišemo za Danas ili NIN? Sve da je Škoro nedavno izabran za ministra kulture i informisanja, to opet ne bi bio dokaz da nema cenzure, jer je pre toga sklonjen sa jednog mesta. Ova knjiga je dokaz da u Srbiji nisu cenzurisani samo mediji, već cela zemlja, jer je cenzurisana policija i pravosuđe.

Knjiga „Vučić i cenzura“ sadrži 60 tekstova na 167 strana i 307 karikatura Predraga Koraksića Koraksa. Knjiga Srđana Škora prati medijsku situaciju u Srbiji za vreme vlade Aleksandra Vučića.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend