06. okt 2016.

Neprihvatljiva neažurnost Višeg suda u Beogradu

nuns_logoNezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) upozorava na neažurnost Višeg suda u Beogradu koji takvom praksom indirektno podstiče sve veću prisutnost hajki, uvreda, laži, vulgarnih i neprimerenih izraza u pojedinim medijima

NUNS tim povodom ukazuje na slučaj dnevnog lista Informer. Vukašin Obradović, predsednik NUNS-a, zbog komentara Dragana J. Vučićevića, glavnog i odgovornog urednika ovog tabloida, naslovljenog sa “Marš, bre, džukelo”, podneo je tužbu 31. marta 2016. godine. Viši sud u Beogradu je zakazao pripremno ročište za 13. januar 2017.

Ne želeći ni na koji način da vršimo pritisak na pravosuđe i uvažavajući mogućnost da ovaj sud možda ima previše predmeta u radu, gotovo je neshvatljivo da je za pokretanje ovog postupka potrebno čak devet i po meseci.

U Višem sudu u Beogradu moraju da budu svesni da na ovaj način obeshrabruju sve one koji se smatraju oštećenim i žele da sudskim putem to dokažu. Odugovlačenje unedogled ovakvih i sličnih sudskih predmeta, sa druge strane, podstiče pojedine medije da bez ikakve mere pristojnosti nastavljaju sa najprimitivnijim vređanjem građana, što je najuočljivije upravo kod Informera.

NUNS se ne zalaže za bilo kakvo ograničavanje slobode izražavanja, naročito ne sudskim presudama, ali se mora sankcionisati drastično kršenje novinarskog kodeksa i svesno nepoštovanje minimuma civilizovanog javnog govora.

NUNS podseća da tabloid Informer ne prihvata nadležnost Saveta za štampu kao samoregulatornog tela.


Sekretarijat NUNS-a

Beograd, 6. oktobar 2016

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend