09. feb 2016.

Novinari ne kleče: Na protestu dodeljeni „Oskari“ za stanje u medijima

novinari_ne_klece_peti_put_bg_1Protest pod sloganom „Novinari ne kleče – Još ste nam ostali dužni“ održan je večeras ispred zgrade Vlade Srbije, a dodeljeni su i „Oskari“ zaslužnima za aktuelno stanje u medijima

U performansu ispred Vlade Srbije, „Oskare“ su dodeljivali voditelj Igor Brakus i karikaturista Marko Somborac.

Za cenzuru i gašenje emisija, „Oskar“ je dobio premijer Aleksandar Vučić za „Utisak nedelje“ a pored njega, nominovani su bili i ministar bez portfelja zadužen za vanredne situacije Velimir Ilić za šutiranje novinara kao i oglašivači.

Ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac dobio je „Oskara“ za „najmanje učinjeno na polju slobode medija“ dok je „Oskara“ za životno delo povodom aktuelnog stanja u medijima, dobila Demokratska stranka.

Okupljeni novinari istakli su da smenom ministra odbrane Bratislava Gašića nisu rešeni problemi u medijima kao i da je skupštinskom raspravom na tu temu, dodatno ponižena novinarska profesija.

Kako je ocenjeno na protestu, profesionalno izveštavanje javnosti dovedeno je do izumiranja.

Predstavnici Inicijative „Novinari ne kleče“ prethodno su danas predali spisak zahteva za premijera Aleksandra Vučića a na protestu su najavili da će uskoro slični zahtevi biti upućeni i ostalim relevantnim institucijama u zemlji.

Pismo sa zahtevima upućeno je i ministrima unutrašnjih poslova, rada i zapošljavanja, finansija, privrede, kulture i informisanja, kao i potpredsednici Vlade Srbije i predsednici Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorani Mihajlović.

U pismu premijeru i resornim ministrima, zatraženo je da inspekcija rada ispita tvrdnje o prisiljavanju novinara da se učlane u Srpsku napednu stranku kako bi zadržali posao, kao i navode o zlostavljanju zaposlenih u pojedinim medijima.

Novinari od premijera i ministara traže i da se ispita koji mediji mesecima ne isplaćuju zarade i pod kakvim ugovorima rade zaposleni.

Inicijativa zahteva od ministra privrede Željka Sertića da akcije medija, čija privatizacija nije uspela, budu podeljene zaposlenima i da ispita regularnost nedavnih privatizacija.

Od ministra finansija Dušana Vujovića, okupljeni u toj inicijativi, zatražiće da sprovede kontrolu zakonitosti dodele novca iz budžeta lokalne samouprave medijima.

Od ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića biće zatraženo da ne komentariše istrage koje su u toku i da organi unutrašnje kontrole odmah započnu istragu o sumnjama da su pojedini novinari podvrgnuti nezakonitoj prismotri i praćenju.

Inicijativa će zatražiti i da ministar Stefanović istraži ko je i na koji način nezakonito dostavljao pojedinim medijima podatke iz evidencije tog ministarstva.

Od ministra kulture i informisanja zahtevaće se da prati da li su ispunjeni pomenuti zahtevi i da ukoliko zahtevi nisu ispunjeni, insisitira na njihovoj realizaciji.

Skupština Srbije je u petak, 5. februara razrešila dužnosti ministra odbrane Bratislava Gašića zbog seksističke uvrede koju je uputio novinarki B92 Zlatiji Labović, kada joj je rekao „da voli novinarke koje lako kleknu“.

Catk2fdUsAAW2CMBranko Čečen: Protest se nastavlja

Branko Čečen iz Centra za istraživačko novinarstvo (CINS) pročitao je okupljenima da je danas predat vladi „poduži spisak zahteva“, u kojima se od šest ministara i predsednika vlade traži niz konkretnih poteza, kojima bi se pre svega obezbedilo poštovanje važećih zakona.

„U tome i jeste najveći problem – u odbijanju sprovođenja svih zakona, čak i onih nakaradnih, koje su sami doneli“, rekao je Čečen i naveo da je Skupština Srbije smenila ministra odbrane Bratislava Gašića na takav način da to samo „može da se shvati kao uvreda svim ženama, svim novinarima, ali ne i kao ispunjenje zahteva novinara“.

„Od samog početka zahtevi za promenu odnosa političara prema novinarima i novinarstvu bili su suština našeg protesta, a u petak, u Narodnoj skupštini, međutim, problemi medija i novinara nisu pomenuti ni jedan jedini put. Umesto toga, poslanici su Gašića dočekali aplauzima kao heroja, da na momente nismo bili sigurni da li će ga razrešiti ili odlikovati“, rekao je Čečen.

On je kazao da su se i poslanici opozicije „potrudili da odmognu“, jer je, kako je naveo, Dragan Šutanovac „svojim krajnje neprimerenim tvitom“ dao izgovor poslanicima većine da izađu iz sale, „kao da su baš taj povod čekali i kao da su se dogovorili“.

„Niko nije progovorio o položaju novinara i medija. Naprotiv, ova katastrofalna situacija u medijima zapravo i jednima i drugima odgovara“, rekao je Čečen i istakao da je zbog svega toga zaključeno da suštinski nijedan zahtev novinara nije ispunjen i da se protest mora nastaviti.

Protest i u Jagodini

Nekoliko novinara pomoravskih redakcija večeras se u Jagodini priključilo  nacionalnoj akciji „Novinari ne kleče- Još ste nam ostali dužni“, koja se održava po gradovima u Srbiji,  ukazujući na loš položaj te profesije.

Oni su poručili da će protest nastaviti, jer se odnos političara prema novinarima i novinarstvu nije promenio, što je i suština novinarskog protesta.

Danas je predat Vladi Srbije „poduži spisak zahteva“, u kojima se od šest ministara i predsednika vlade traži niz konkretnih poteza, kojima bi se pre svega obezbedilo poštovanje važećih zakona.

Pomoravski novinari zahtevaju i da se konačno saopšte četovrogodišnji rezultati rada Komisije za istraživanje ubistva novinara.

 Foto: Cenzolovka 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend