06. okt 2016.

„Sloboda medija i mišljenja je suština demokratije“

Poslanici Bundestaga iz redova stranke koju predvodi kancelarka Merkel posetili redakciju Danasa, postavljali pitanja u vezi sa medijskom i političkom situacijom u Srbiji

Za funkcionisanje demokratije, ali i za evropske integracije od suštinskog značaja je sloboda i pluralizam mišljenja i izražavanja, kao i sloboda i nezavisnost medija.

Zato smo došli u Beograd i u dnevni list Danas. Želimo što više toga da čujemo i naučimo o medijskoj situaciji u Srbiji, rekao je Matijas Midelberg, šef delegacije od dvadesetak poslanika nemačke Hrišćansko-demokratske unije, koji su juče bili gosti naše redakcije. Nemački parlamentarci u Bundestagu predstavljaju izborne jedinice iz Donje Saksonije koju je ranije vodio Dejvid Mekalister, sadašnji izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju.

Kako je istakao direktor beogradske kancelarije Fondacije Konrad Adenauer, Norbert Bekman Dirkes, ovako velika delegacija Bundestaga koja je zainteresovana za evropske integracije u Srbiji nikada nije bila u poseti Beogradu. Svi parlamentarci iz redova stranke koju predvodi kancelarka Angela Merkel borave prvi put u Beogradu, a imali su priliku da u sadržajnom i otvorenom razgovoru sa urednicima našeg lista steknu uvid u političku i medijsku scenu Srbije.

Neka od pitanja koja su nam postavili gosti iz Berlina odnosila su se na ciljne grupe koje Danas „targetira“, a zanimalo ih je i kakav je uticaj onlajn i elektronskih medija u Srbiji, kako se ti mediji dopunjuju i razvijaju, kao i da saznaju nešto više o načinu na koji se mladi ljudi u Srbiji informišu. Istovremeno, nemački parlamentarci bili su zainteresovani da čuju šta su uzroci porasta evroskepticizma kod mladih u Srbiji, koja je pozicija našeg lista na medijskoj sceni Srbije, te kakav je odnos Srbije prema EU, Americi i Rusiji. Takođe, želeli su da im predočimo naše utiske o tome ima li u Srbiji kritičkog stava prema uticaju Rusije na Balkanu, kao i da li je srpska vlada zauzela „dovoljno kritički stav“, poput onog koji postoji u Nemačkoj, prema ponašanju Rusije u Ukrajini, ali i Alepu u Siriji. Kako je ocenjeno, čini se da u Beogradu vlada mišljenje da su to odnosi Rusije i Amerike u koje Srbija neće da se meša, kao i da u Srbiji nije izražena kritika prema ruskoj politici u Ukrajini i Siriji.

Poklon iz Berlina

Na kraju razgovora šef nemačke delegacije uručio je Radomiru Ličini, jednom od osnivača i vlasnika Danasa, repliku zgrade Rajhstaga. Nemački parlamentarci od ponedeljka borave u Srbiji i sastali su se, između ostalog, sa premijerom Aleksandrom Vučićem, a od medija su jedino posetili Danas.

Kritika vlasti

Glavni i odgovorni urednik Danasa Dragoljub Petrović rekao je poslanicima nemačkog parlamenta da vlada Aleksandra Vučića doživljava novinare kao opoziciju koja pokušava da je sruši, što, kako je istakao, nije tačno. Petrović je objasnio da Danas kritikuje vlast tamo gde smatra da ima osnova i da je na isti način postupao i za vreme prethodnih vlada u Srbiji. „Mi ovde imamo problem da je politička opozicija u državi jako slaba i da vlast doživljava medije kao opoziciju koja hoće da je sruši. To, naravno, nije tačno“, napomenuo je Petrović.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend