06. okt 2016.

Komisija za kontrolu: TV Apatin nije prekoračila dozvoljenu državnu pomoć

Komisija za kontrolu državne pomoći u utorak je utvrdila da Televizija Apatin nije prekoračila iznos de minimis državne pomoći, odnosno da za tri godine nije dobila više od 23 miliona dinara za projektno sufinansiranje. To je epilog apsurdne provere naložene od Opštine Apatin kako bi prekinula finansiranje lokalnog medija. Komisija je utvrdila da je ovom mediju za tri godine, od kako se primenjuje Zakon o javnom informisanju i medijima, na ime de minimis državne pomoći odobreno 22.972.000 dinara

„Opština Apatin na ime ugovora o projektnom sufinansiranju Televiziji Apatin duguje više od 7 miliona dinara, tako da je, praktično, Televizija Apatin za tri godine dobila oko 15 miliona dinara“, rečeno je UNS-u u Televiziji Apatin.

Predsednik Izvršnog odbora UNS-a Petar Jeremić u ime UNS-a prisustvovao je sednici Komisije.

“Drago mi je da je Komisija za razliku od tumačenja Opštine Apatin Zakon tumačila onako kako i treba, a to je da u de minimis državnu pomoć ulaze samo ugovori koji su potpisani u skladu sa novim Zakonom o javnom informisanju iz 2014. godine, a kojim je propisano projektno sufinansiranje medijskog sadržaja, a ne kao što je tumačila Opština Apatin da se u obzir uzimaju i ugovori iz godina pre novog Zakona”, rekao je Jeremić za sajt UNS-a.

Podsetimo, predsednik Opštine Apatin Radivoj Sekulić na konferenciji za štampu održanoj početkom septembra saopštio je da je Komisija zatražila od Opštine da obustavi isplatu novca TV Apatin na osnovu ugovora o projektom sufinansiranju zbog sumnje da je ova televizija prekoračila dozvoljeni iznos na ime de minimis državne pomoći.

Međutin, Komisija je obustavu isplate novca do kraja postupka kontrole zatražila na osnovu Zahteva punomoćnika Opštine Apatin Advokata Mr. Božidara M. Grbe.

OO SNS iz Apatina, čiji je Sekulić poverenik, u saopštenju objavljenom 8. septembra naveo je i da je “Vlada Republike Srbije zvanično zabranila lokalnoj samoupravi da dalje finansira TV Apatin navodeći kao razlog što im je opština prethodne tri godine isplatila preko 23 miliona dinara – što nije u skladu sa zakonom”.

Međutim, na molbu UNS-a da dostavi dokaz za tu tvrdnju, Sekulić je navode OO SNS-a za UNS demantovao.

„Kakva zabrana Vlade, nismo ništa dobili. Ne znam zašto je OO to napisao, to nije tačno, ne mogu da ispratim sve što pišu”, rekao je Sekulić.

Iako od pokrajinskih izbora i formiranja nove vlasti Opština Apatin nije na osnovu Ugovora o projektnom sufinansiranju TV Apatin uplatila nijedan dinar, tek nakon tri meseca zatražila je od Komisije da proveri da li je TV Apatin dobila više od dozvoljene državne pomoći.

Tako je Opština pokušala da zloupotrebi Komisiju koja je zbog postupka kontole i zvanično morala da traži obustavu sufinansiranja i Opštini Apatin poklonila još jedan mesec za nepoštovanje Zakona i neisplaćivanje novca.

Zaposleni u TV Apatin su zbog ovakvog postupka Opštine već pet meseci bez zarada.

“Na najgrublji način je zloupotrebljena Komisija jer su joj predočeni netačni podaci o isplaćivanju državne pomoći TV Apatin i tako je izdejstvovano od Komisije, samo na osnovu sumnje, da ona zatraži obustavu dalje isplate. Paradoksalno je da predsednik Opštine i Opština prijavljuje kontrolu sebe kao davaoca pomoći samo da bi uništila svoj lokalni medij. To se u Srbiji do sada nije desilo. Svi ugovori su u Opštini i u dinar se zna koliko je dato. Radi se o uništavanju medija od strane predsednika Opštine Radivoja Sekulića i pitanje je šta će dalje da smisle, jer se pretnje zaposlenima i onemogućavanje njihovog rada nastavalja”, kažu u TV Apatin.

Predsednik Opštine Apatin Radivoj Sekulić ranije je za UNS izjavio da je Opština „samo poslala dopis Komisiji da ispita da li je TV Apatin prekoračila sredstva“.

„Opština je u ozbiljnoj finansijskoj krizi, mnoga preduzeća još uvek nisu dobila novac, gledamo kako sve da isplatimo i isplaćujemo selektivno“, rekao je Sekulić.

Podsetimo, Televizija Apatin i ranije je trpela pritiske od strane lokalne vlasti. Poslednji put u maju ove godine kada je izveštavala o tome da su lokalni naprednjaci kidnapovali nosioca liste Srpske radikalne stranke u Apatinu Miodraga Pavlovića ispred zgrade Opštine.


Autor: K. K.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend