06. okt 2016.

Najzad brzi net, Telekomu najveći poduhvat ikada

Generalni direktor kompanije Telekom Srbija Predrag Ćulibrk izjavio je da će građanima biti omogućene kvalitetnije usluge i brz internet

On je to istakao povodom početka projekta ALL-IP transformacije, koji će realizovati kompanije Telekom Srbije i Huavej.

„Potpisali smo amandmane i precizirali sve elemente ugovora. To je novo poglavlje u razvoju Telekoma i telekomunikacija u Srbiji“, rekao je Ćulibrk na predstavljanju tog projekta u prisustvu premijera Srbije Aleksandra Vučića.

Telekom Srbija je potpisao trogodišnji ugovor sa kompanijom Huavej koji podrazumeva nabavku opreme, usluga i radova od te kineske kompanije zarad modernizacije fiksne mreže Telekoma Srbija.

Ovim ugovorom Telekom investira do 150 miliona evra kako bi kroz saradnju sa kompanijom Huavej svojim korisnicima ponudio najkvalitetniji servis, pre svega, u domenu fiksnog interneta i multimedije.

Telekom ima četiri cilja koja će realizovati kroz taj projekat – očuvanje liderske pozicije, očuvanje vrednosti Telekoma na srednji i duži rok, kao i smanjenje troškova upravljanja mrežom kroz unapređenje telekomunikacije, infrastrukture i obezbeđenje, kao i obezbeđenje brzog interneta do 1 gigabit po sekundi, rekao je Ćulibrk.

„Cilj je da oko 80 odsto korisnika može da ima internet po brizini od 50 megabita po sekundi, a polovina preko 100 megabita po sekundi, pa sve go jedan gigabit po sekundi“,naveo je Ćulibrk.

On je kazao da će više od milion domaćinstava i poslovnih objekata biti obuhvaćeno tim projektom odnosno veliki broj gradova u našoj zemlji.

„Realizovaćemo projekat u naredne tri godine. To je najkomplikovaniji projekat koji je Telekom do sada realizovao“, kazao je Ćulibrk.

On je naglasio da je Huavej lider u tom segmentu u svetu i da Telekom već desetak godina sarađuje sa tom kineskom kompanijom.

Kako je rekao, Telekom koristi skoro dve trećine naših internet-portova na osnovi Huavej.

On je dodao da će biti angažovan veliki broj domaćih kompanija, kao i da će nova tehnologija biti bazirana na postojećoj infrasturkturi.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je investicija Telekoma i kineske kompanije veoma važna za građane Srbije, jer će fiksna telefonija biti dramatično bolja.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend