23. okt 2016.

Urednik potvrdio preuzimanje portala Mađar so

Zoltan Vigi, glavni urednik „Slobodnog Mađarskog soa“, portala koji je preuzeo adresu portala jedinog dnevnog lista u Srbiji na mađarskom jeziku „Mađar so“, izjavio je danas da adresa portala nije u vlasništvu „Mađar soa“ i da će ubuduće na njoj biti portal „Slobodni Mađar so“

Vigi je agenciji Beta rekao da je vlasnik domena www.magyarszo.com bivši dopisnik Mađar soa iz Vašingtona Tibor Purger.

On je rekao da će na tom portalu raditi desetak novinara. „Za početak, neće svi biti potpisani imenom i prezimenom, dok se ne reši njihov status“, kazao je Vigi.

Tibor Purger je na portalu jutros objavio otvoreno pismo javnosti, u kojem je potvrdio da je on vlasnik tog internetskog domena i dodao da je „Slobodni Mađar so“ nastao kao reakcija na „brutalne“ smene urednika, na davanje otkaza novinarima, kao i na cenzurisanje mišljenja koje je drugačije od vladajućih političkih stavova.

„Sloboda mišljenja je osnovno ljudsko pravo i na nju imaju pravo i nacionalne manjine. U društvu niko nema pravo da ućutkuje one koji drugačije misle. Manjinski mediji imaju pravo na pluralizam a ne na jednoumlje. Kritika treba da se uvažava i da se ima jasan stav prema mržnji. Treba stati na kraj politici zastrašivanja“, poručio je Purger.

Dodao je da je nakon 25 godina izveštavanja za Mađar so iz Vašingtona, uredništvo u aprilu ove godine bez obrazlozzenja prestalo objavljivati njegove tekstove.

Purger je najavio da će ubuduće sarađivati sa Slobodnim Mađar soom.

Internetsko izdanje jedinog lista na mađarskom jeziku u Srbiji “Mađar soa (Magyar Szo) od jutros je preuzeo deo bivših novinara ovog lista, promenili su mu kompletan sadržaj, logo i naziv u “Slobodni Mađar so” (Szabad Magyar Szo).

Na adresi www.magyarszo.com od jutros se mogu naći samo tekstovi bivših glavnih urednika lista Čabe Presburgera i Petera Kokaija i novinara koji su tokom leta dobili otkaz u tom listu – Zoltana Vigija, Žakline Vigi Žoldoš i Kornela Bajtaija.

Tekstovi koji su jutros objavljeni na sajtu govore o tome da se list u poslednje vreme “udaljio od objektivnog novinarstva i da se bavi šminkanjem stvarnosti”, a ostavljena je i poruka da će “ovaj novi medij nastojati da to koriguje i da bude mesto gde će sloboda govora i štampe doći do izražaja”.

Deo redakcije “Mađar soa” organizovao je tokom leta protest zbog političkih pritisaka na list.

Novinari i stručna javnost su tada ocenili da list “Mađar so” trpi veliki politički pritisak i cenzuru od strane najjače mađarske stranke u Vojvodini, Saveza vojvođanskih Mađara (SVM).

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend