16. avg 2017.

AOM: Upravni sud potvrdio nezakonitost odluke Ivana Tasovca

Asocijacija onlajn medija smatra da je presuda Upravnog suda u Nišu, kojom se poništava prošlogodišnja odluka Ivana Tasovca da portalu Južne vesti dodeli manji iznos od onoga koji je predložila konkursna komisija – samo još jedan dokaz da je tadašnji ministar tom odlukom ne samo prekršio, već i obesmislio Zakon o javnom informisanju i medijima.

AOM podseća da je tadašnji „tehnički ministar“ Tasovac, i pored protivljenja stručne javnosti, doneo odluku kojom je izmenio devet predloga stručne komisije za podršku medijskim projektima, i to tako što je nekima odobrio manje novca, nekima više, a nekima u potpunosti ukinuo podršku.

Upravni sud je u obrazloženju presude, podseća AOM u saopštenju, donete po tužbi Južnih vesti, ukazuje da odluka ministra o izmeni predloga konkursne komisije “ne sadrži pravne propise i razloge”, niti “utvrđeno činjenično stanje”, što samo potvrđuje ono na šta smo i tada ukazivali – da je u pitanju bila samovolja i bahatost, a da razlozi njegove odluke nisu bili medijski, zakonski, niti stručni, već pre svega politički.

AOM je i tada, jula prošle godine, saopštio da je ministar odlukom da po svom nahođenju izmeni predloge konkursne komisije ozbiljno doveo u pitanje medijske reforme, čiji se upravo smisao zasnivao na drastično umanjenom učešću predstavnika vlasti u raspoređivanju sredstava namenjenih javnom interesu u sferi javnog informisanja.

Ministar je, tvrdi AOM, tada legalizovao već uspostavljenu praksu da vlast na svim nivoima novac poreskih obveznika medijima dodeljuje u skladu sa političkim potrebama, a ne u skladu sa predlozima struke i definisanim javnim interesom, a ta praksa se u potonjem periodu dodatno učvrstila.

AOM smatra da ovaj slučaj i odluka Upravnog suda mora da proizvede i posledice koje će se ogledati u izmeni sistema sufinansiranja javnog interesa u sferi javnog informisanja koje će se zasnivati na jačanju uloge konkursne komisije u čitavom procesu i potpunom minimiziranju uticaja izvršne vlasti na njen rad i odluke, kao i na celokupan proces, kaže se u saopštenju.

NUNS, NDNV i MCBG: I sudski potvrđeno da je Tasovac prekršio zakon

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) i Medija centar Beograd pozdravljaju presudu Upravnog suda u Nišu, kojem je poništena prošlogodišnja odluka tadašnjeg ministra kulture i informisanja Ivana Tasovca da portalu Južne vesti iz Niša dodeli manji iznos od onoga koji je predložila stručna komisija.

Ovom presudom i njenim obrazloženjem, Upravni sud je utvrdio da je ministar prekršio zakon i u slučaju naših organizacija, kojima je, suprotno predlogu konkursne komisije, uskratio podršku za realizaciju predloženih projekata, kaže se u saopštenju, u kome se podseća da se u presudi konstatuje da obrazloženje u tom trenutku ministra u tehničkom mandatu, kojom je izmenjen predlog komisije, „ne sadrži pravne propise i razloge“ i da su u pitanju “uopšteno dati razlozi”, što je u skladu sa našim uverenjem i više puta izrečenim stavom da je u pitanju čisto politička odluka kojom su kažnjeni mediji i organizacije koji su imali i imaju kritički odnos prema vlasti.

„Naše organizacije su najdrastičnije oštećene, jer su im oduzeta celokupna sredstva, ali su kažnjeni i neki drugi nerežimski mediji, pored Južnih vesti, kojima je iznos značajno umanjen. Uverenja smo da je ovaj potez ministra Tasovca bio način da se preporuči za novi mandat tadašnjem premijeru Aleksandru Vučiću“, ističu NUNS, NDNV i MCBG.

Oni zahtevaju od Ministarstva kulture i informisanja da sprovede odluku Upravnog suda tako da obešteti medije i organizacije koji su bili meta Tasovčevog političkog nasilja.

„Pošto ne verujemo u njegov prigovor savesti, ne verujemo ni da će Tasovac učiniti ono što bi odgovorna osoba na njegovom mestu morala učiniti – a to je podnošenje ostavke iz moralnih razloga na mesto direktora Beogradske filharmonije, koje je takođe javna funkcija, jer je utvrđeno da je kršio zakon“, kaže se u saopštenju.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend