20. dec 2021.

Isto smo postupili s davanjem dozvola N1 i Nova S kao sa RT

“Na isti način smo postupali i pri davanju dozvola televizijama N1 i Nova S, poštujući isključivo zakon i konvenciju, ne zalazeći u političke stavove tih televizija, niti u njihovu uređivačku politiku”, Predsednica Saveta REM o dozvoli ruskom mediju za emitovanje (N1, FoNet, 17. decembar 2021.) - NEISITINA

Foto: snimak ekrana, Nova S

“Ruski državni medij RT predstavio je na svom portalu u četvrtak (16. decembar) početak informativnog kanala na nemačkom jeziku koji ide 24 sata dnevno. Osim na internet-stranici medija, prenos uživo trebalo je da ide i na njihovom Jutjub-kanalu – ali on je samo par sati kasnije blokiran od strane Jutjuba, uz pozivanje na smernice te platforme.

RT DE je osim toga najavio da će program moći da se prati preko satelita, pozivajući se na licencu za emitovanje dobijenu u Srbiji. Nemački medijski regulatori su naglasili da i dalje nije dodeljena licenca u Nemačkoj.” (Izvor: Cenzolovka/Deutsche Welle)

Na sajtu Regulatornog tela za elektronske medije objavljeno je da je 6. decembra ove godine izdata dozvola za emitovanje programa u kablu mediju RT auf Deutsch, piše Cenzolovka. Tog dana održana je 408. vanredna sednica Saveta REM-a. U dnevnom redu koji je objavljen na sajtu nema reči o ruskom mediju.

Članica Saveta REM-a Judita Popović za Cenzolovku je izjavila “da je ta tačka naknadno uvrštena u dnevni red i da je za izdavanje dozvole glasalo osam članova Saveta, dok je ona jedina bila protiv”.

Popović je istakla niz spornih detalja u vezi sa ovom procedurom.

Između ostalog, objasnila je i da “zahtev ruske strane poziva se na Evropsku konvenciju o prekograničnim televizijama”. Iz toga “proizlazi namera ruskog medija da preko Srbije, a koristeći praksu prekograničnog reemitovanja programa, dospe na druga tržišta. Rusija, inače, još nije ratifikovala Evropsku konvenciju, i u tom smislu Srbija se namestila kao zgodan partner za zaobilaženje nemačkih propisa”. (Izvor: Cenzolovka)

Olivera Zekić, predsednica Saveta REM, izjavila je da je dozvola tehnički neutralna, što bi značilo da njenim izdavanjem pružalac medijske usluge stiče pravo da pruža medijsku uslugu neograničenom broju korisniku putem kablovske, satelitske i IPTV elektronske komunikacione mreže, izuzev terestričke. (Izvor: FoNet, N1, Cenzolovka)

Izvor: Cenzolovka

 

Zekić je navela da su isto tako postupili i u slučaju N1 i Nove S.

Ali, ova izjava je – neistina.

***

Prema Zakonu o elektronskim medijima “garantuje se sloboda prijema i reemitovanja medijskih usluga iz drugih država, koja je u Republici Srbiji zajemčena potvrđenim međunarodnim ugovorima”. A “medijsku uslugu pruža bez prethodno pribavljenog odobrenja, odnosno dozvole”, između ostalih, i pružalac medijske usluge koji reemituje program na teritoriji Republike Srbije, u skladu sa odredbama Evropske konvencije o prekograničnoj televiziji”.

TV N1 je vlasništvo kompanije Adria News Sarl (deo kompanije United Media), kao i nešto mlađi kanal Nova S.

U novembru prošle godine Savet REM je, kako je saopšteno, doneo odluku da se od nadležnih državnih organa zatraži utvrđivanje činjeničnog stanja iz njihovih nadležnosti, a u vezi sa radom i poslovanjem N1.

“Tim povodom, N1 podseća Savet REM-a, da Televizija N1 medijsku uslugu pruža na osnovu dozvole dobijene od strane regulatornog tela Velikog Vojvodstva Luksemburg za područje elektronskih medija. Nosilac te dozvole je Adria News S.a.r.l. iz Luksemburga, a pravni osnov za pružanje medijske usluge TV N1 u Srbiji su Evropska Konvencija o prekograničnoj televiziji, koja je deo unutrašnjeg pravnog poretka Srbije već punu deceniju, ali i sam Zakon o elektronskim medijima koji garantuju slobodu prijema i reemitovanja, što je pre nekoliko godina i sam REM nedvosmisleno utvrdio.” (Izvor: N1, 2. novembar 2020.)

Dakle, nije im ni bila potrebna dozvola REM, jer zakon predviđa da programima koji se reemituju u skladu sa Konvencijom ne treba dozvola, s obzirom da su registrovani u zemlji potpisnici i upravo na osnovu toga se vrši prijem u Srbiji. Tako da – Savet REM nije mogao da “isto postupi” u slučaju sve tri televizije koje navodi Zekić.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje definisan je Zakonom o javnom informisanju, koji u članu 38. kaže: „Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo“. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.

Send this to a friend