14. sep 2022.

Peta frekvencija do 26. novembra, predstavljanje televizija posle 11. oktobra

Članovi Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) Judita Popović i Milorad Vukašinović rekli su za sajt Udruženja novinara Srbije (UNS) da bi predstavnici svih televizija koje su konkurisale za petu dozvolu za nacionalnu pokrivenost trebalo da javno izlažu svoje elaborate.

Unsplash

„Ne vidim razlog da opet ne bude predstavljanja elaborata, jer ga je bilo i kod prošle dodele dozvola za nacionalnu pokrivenost“, rekla je Judita Popović, odgovarajući na pitanje UNS-a da li će kandidati predstavljati programske namere i za petu frekvenciju.

Milorad Vukašinović je na ovo pitanje takođe rekao da bi predstavnici medijskih kuća trebalo da i ovog puta javno razgovaraju sa članovima Saveta REM-a.

„Verujem da će biti predstavljanja elaborata, ali još uvek nismo na sednicama to potvrdili“, odgovorio je ovaj član Saveta REM-a.

Popović je rekla da su joj javni razgovori pružili bolji i realniji uvid u dokumentaciju koju su kandidati poslali uz prijavu.

„Predstavljanje elaborata značilo mi je zbog toga što smo imali prilike da se pogledamo u oči sa kandidatima i vidimo da li stoje iza onoga što su napisali. Imala sam pitanja koja su bila vezana za to koliko su emiteri poštovali pravilnike i načela REM-a“, dodala je Popović.

Predstavljanje programskih namera, kaže Vukašinović, kod njega je bilo presudno za prethodnu odluku o dodeli četiri nacionalne frekvencije.

„Na sednicama održanim telefonskim putem početkom septembra nakon duže pauze raspravljali smo o dugovanjima drugih pružalaca medijskih usluga, a o konkursima dosad nismo razgovarali, osim što smo doneli odluku da se raspiše konkurs za petu frekveniciju“, naveo je Vukašinović.

Konkurs za dodelu pete dozvole za nacionalnu pokrivenost otvoren je do 11. oktobra. U konkursu piše da će REM doneti odluku u roku od 30 dana od objavljivanja spiska podnosilaca potpunih i blagovremenih prijava. Ova lista biće objavljena najkasnije u roku od 15 dana od završetka roka za slanje prijava. Imajući u vidu navedene rokove peta frekvencija trebalo bi da bude dodeljena najkasnije 26. novembra.

Osim konkursa za dodelu dozvole za nacionalnu frekvenciju, otvoren je i konkurs za emitovanje programa u zoni pokrivanja sa Avale, kao i konkurs za područje Grada Beograda.

Tužbe zbog odluke o frekvencijama

Prema dosadašnjem pisanju medija, tužbu zbog odluke o dodeli dozvola za četiri frekvencije su Upravnom sudu podneli Slavko Ćuruvija fondacija i CRTA, kao i televizije N1 i Nova S koje su se prijavile na ovaj konkurs.

„U tužbi se navodi da je REM odluku da dodeli dozvole televizijama Pink, Hepi TV, Prva i B92 doneo na osnovu selektivnog i netačnog tumačenja činjenica čime su prekršeni kriterijumi i pravila kojima je regulisan postupak za dodelu dozvola za emitovanje“, piše u saopštenju Slavko Ćuruvija fondacije i organizacije civilnog društva CRTA.

Televizije N1 i Nova S su početkom meseca podnele tužbu protiv odluke Saveta REM-a da se dozvole za nacionalnu pokrivenost dodele ovim televizijama, zbog, kako su naveli,  kršenja pravila postupka, pogrešnog utvrđivanja činjeničnog stanja i pogrešne primene zakona.

„Pravni tim N1 ocenjuje da REM u postupku nije čak ni sproveo zakonski obaveznu prethodnu analizu tržišta, te utvrdio koji broj dozvola ili sadržina programa na najbolji način zadovoljavaju potrebe građana Srbije, čime bi pokušao da opravda konačnu odluku“, navedeno je u tekstu na sajtu N1.

Vukašinović je rekao da su predstavnici ove dve televizije pokrenuli negativnu kampanju protiv Saveta REM-a, neutemeljenu argumentima, i istakao da su na Novoj S rekli da ovaj savet predstavlja „kancer srpskog društva“.

„Spreman sam da odluku za prve četiri dozvole za nacionalnu pokrivenost branim iz svih mogućih uglova – i profesionalnog, i zakonskog, i etičkog. Žao mi je što je rutinska odluka Saveta REM-a pretvorena u neko pričanje „Rata i mira“, istakao je Vukašinović.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend